Gelukkig vielen we buiten de grens van wanneer de weeënremmers worden ingezet toen mijn dochter werd geboren. Ze kwam na 35 weken zwangerschap op de wereld en de bevalling ging zo snel dat geen remmer daar iets aan had kunnen doen. Het was dan ook niet nodig. Maar wat als de bevalling nog niet mag plaatsvinden? Als de bevalling geremd moet worden? Lees hier wat weeënremmers zijn en wat ze doen.
Wat zijn weeënremmers?
Het is een middel om de weeën te remmen. Als een baby zich te vroeg aandient zullen artsen proberen om de bevalling tegen te houden. Het is een medicijn dat je via een infuus, smelttablet of zetpil krijgt toegediend. Dit middel, tocolytica, heeft een ontspannend effect op het spierweefsel van de baarmoeder. Op die manier is het de bedoeling om de samentrekkingen van de baarmoeder (de weeën) af te remmen.
Het middel krijg je eigenlijk nooit langer dan 48 uur toegediend, omdat uit onderzoek is gebleken dat dit geen effect heeft.
Op het moment dat men start met de weeënremmers, krijgt de baby meestal ook longrijpers. Dit is een medicatie voor de baby die ervoor zorgt dat de longen zich nog snel gaan ontwikkelen. In de hoop dat de baby beter kan ademen als de baby te vroeg wordt geboren.
Deze longrijpende medicatie heeft 48 uur tijd nodig om zijn werk te doen. Dat is dus dezelfde duur als de remmende medicatie om de bevalling tegen te houden.
De hoop is dus dat in die periode de weeën activiteit afneemt of nog liever; stopt.
Er zijn een aantal bijwerkingen die dit middel met zich meebrengt. Dit zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, opvliegers, hartkloppingen en het trillen van je handen en voeten. Ook de baby kan door dit medicijn een verhoogde hartslag krijgen.
Wanneer worden weeënremmers gebruikt?
In Nederland zijn een aantal regels over het wel en niet redden van een baby. Kindjes die voor de 24e week van de zwangerschap ter wereld komen hebben over het algemeen een te kleine kans om dit te overleven. Ze zijn nog niet levensvatbaar en als ze kost wat het kost in leven worden gehouden houden ze hier vaak allerlei ernstige medische aandoeningen aan over. Als ze het überhaupt al overleven. Dit is een hele harde grens.
Als je 23 weken en 4 dagen zwanger bent en de bevalling dient zich aan wordt je wel opgenomen in een academisch ziekenhuis. De weeënremmers kunnen de bevalling dan hopelijk uitstellen tot de 24e week.
Bij een bevalling die zich aandient tussen de 24 en 34 weken gaan de artsen er alles aan doen om de bevalling uit te stellen. Het kindje krijgt longrijpers toegediend en elke dag dat de bevalling later start is er een. Na een zwangerschapsduur van 34 weken is het kindje over het algemeen ‘af genoeg’ om ter wereld te komen en kan met medische hulp een goede start krijgen.
Wat als de weeënremmers niet (genoeg) werken?
Als de bevalling zich niet laat tegenhouden zit er niets anders op dan te bevallen. Ook in dit geval is het te hopen dat de longrijpers hun werk hebben gedaan. Er zal een team van artsen klaar staan om het kindje meteen alle benodigde zorg te geven. Welke zorg dit is is heel verschillend per kind en afhankelijk van de duur van de zwangerschap.
Yinthe kwam dus met 35 weken ter wereld, ze hoefde niet in de couveuse omdat ze groot genoeg was en zichzelf warm kon houden. Ze kon alleen niet zelfstandig drinken omdat haar slikreflex nog niet ontwikkeld was. Deze reflex ontwikkelt zich pas in de 37e week van de zwangerschap. Dit is dus een van de dingen waar je als ouders van een prematuur kind je mee te maken gaat krijgen.
Deze kindjes krijgen eerst sondevoeding met een slangetje door de neus. Als ze groter en sterker zijn, zal het ‘normale’ drinken geoefend moeten worden, tot dit volledig zelfstandig lukt. Komt je kindje echt heel vroeg ter wereld dan zal hij de couveuse in gaan, omdat hij zichzelf nog niet op temperatuur kan houden. Op de afdeling Neonatologie. Als het echt heel ernstig is zal je kindje naar de NICU moeten, de Neonatale Intensive Care Unit.
De NICU, Neonatale Intensive Care Unit
Er zijn 10 ziekenhuizen in Nederland die over zo’n afdeling beschikken. Het zal er heel indrukwekkend uitzien, zo’n klein mensje aan allerlei apparatuur. Maar dit is nodig om alle functies van je kindje goed te kunnen monitoren, zoals de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed.
Behalve dit zal je kindje veel onderzoeken moeten ondergaan, meerdere keren per week. Waaronder echo’s en MRI scans. Dit alles om te kijken hoe je kindje zich ontwikkeld.
Gaat het de goede kant op? Dan zal het via de High Care en de Medium Care uiteindelijk lekker met je mee naar huis mogen. Maar dit alles kan, afhankelijk van heel veel factoren, weken tot maanden duren.
Een vroeggeboorte is in alle opzichten een rollercoaster. Vaak komt het onverwacht en gaat de bevalling snel. Of misschien heb je al weken plat moeten liggen en kwam de bevalling toch ineens alsnog veel te vroeg, ondanks de weeënremmers. Hoe dan ook, een hele heftige tijd die veel ouders ervaren als een bubbel. Een bubbel waar je samen in zit, terwijl de hele wereld gewoon door lijkt te draaien.