Zindelijkheidstraining, de een begint er al op jonge leeftijd fanatiek mee, en de ander wacht rustig af tot zijn kind er klaar voor is. Er zijn verschillende manieren om je kindje zindelijk te ‘maken’, een ervan is met een plaswekker. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik heb het voor je uitgezocht en lees hier meer over het gebruik van een plaswekker voor een kind.
Wat is een plaswekker?
Eigenlijk is het wat de naam al doet vermoeden: een wekker die afgaat zodra je kindje in bed plast. Niets meer en niets minder. Je kindje draagt hiervoor een speciaal broekje. Zodra dat broekje nat wordt gaat de wekker af. De bedoeling is dan dat je kindje de wekker uitzet, opstaat en naar het toilet gaat. Na een paar keer zal je kind het gevoel van een volle blaas leren kennen en zelf wakker worden.
Lees ook: Dit is de leukste en beste plaswekker bij bedplassen!
Hoe werkt de plaswekker methode?
De wekker werkt met een sensor. Deze sensor klik je op het broekje, zodat de wekker ‘nattigheid voelt’ als er plas in het broekje terecht komt. Het is dus belangrijk om te beseffen dat er wat rusteloze nachten aan zitten te komen als je begint met de plaswekker om bedplassen te voorkomen. De wekker moet worden uitgezet, de sensor losgekoppeld, je kind moet naar het toilet om uit te plassen. En de sensor weer vastkoppelen aan een schoon broekje.
Het is belangrijk dat je kind goed gemotiveerd is om het bedplassen aan te pakken, hij moet zich bewust zijn van het probleem en weten wat hij moet doen. Spreek duidelijk af waar hij bijvoorbeeld zijn vieze was kan laten, en probeer je kind zoveel mogelijk zelf zijn gang te laten gaan. Op die manier boek je het meestal snel resultaat.
Kan een plaswekker helpen om je kind zindelijk te maken?
Plaswekkers worden soms om medische redenen geadviseerd, bij oudere kinderen die om een of andere redenen nog in bed plassen. Soms zelfs bij pubers of volwassenen. Dus niet om je peuter ’s nachts droog te krijgen. Ze zijn simpelweg nog te jong om al die handelingen te begrijpen. Ook wordt bij kinderen tot 5 jaar bedplassen als ‘normaal’ beschouwd, hoewel de meeste ouders daar over het algemeen anders over denken.
Vanaf welke leeftijd kan je met een plaswekker beginnen?
De geadviseerde leeftijd om met de plaswekker methode te beginnen is vanaf 6 jaar. Enerzijds dus omdat men bij kleinere kinderen bedplassen als normaal beschouwd. Maar ook omdat je kind echt achter deze methode moet staan, en er zelf aan mee moet willen werken.
Er wordt nogal wat doorzettingsvermogen gevraagd, en de methode kan wel 4 maanden duren. Dat werkt niet bij een klein kind. Als je peuter het bedplassen zelf geen probleem vindt wordt de methode vaak niet goed afgemaakt. Maar als je kind het zelf wel echt vervelend vindt is de plaswekker een goede methode. Het doel met de plaswekker is dat je kind 14 nachten achter elkaar droog blijft, dan mag hij het zelf gaan proberen. Gaat het weer mis? Dan gaat de wekker weer aan. Gaat het goed? Dan is wordt er nog geoefend met drinken voor het slapen gaan.
5 Tips om bedplassen te voorkomen
Het is dus normaal dat een kind eerder overdag zindelijk is dan ’s avonds. Wel zijn er nog een aantal andere tips die ervoor kunnen zorgen dat je kind sneller de hele nacht droog blijft.
-
Plassen
Zorg ervoor dat je kind altijd gaat plassen voor het slapen. Probeer eerst te plassen voor het voorlezen of het bedritueel, komt er geen plas? Dan kan je het na het lezen nog eens proberen. Ook om middernacht nog een keer plassen is verstandig, of als je als ouders naar bed gaat.
-
Drinken
Te veel drinken voor het slapengaan is niet handig. Let erop dat je kind, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, niet de hele beker water leeg drinkt, maar een paar slokjes.
-
Pas de slaapkamer aan
Zorg dat je kind gemakkelijk uit bed kan, goed bij het toilet kan komen. Maak licht op de overloop, een pyjama die makkelijk en snel uit kan. Zet desnoods een van deze beste plaspotjes op de slaapkamer voor het geval de nood erg hoog is.
-
Blijf positief
Prijs je kind als het een nacht goed is gegaan, en ga niet straffen als het mis gaat. Je kind doet het niet expres.
-
Wees discreet
Zeker bij grotere kinderen die zich schamen voor hun ‘probleem’. Ga er niet met iedereen over praten, je kind schaamt zich er waarschijnlijk voor en wil niet dat de hele wereld het weet. En praat er zeker niet met iemand over als je kind in de buurt is.
De plaswekker voor een kind is dus geen wondermiddel om je peuter even snel zindelijk te krijgen. Wel is het een bewezen effectieve manier om oudere kinderen uiteindelijk droog de nacht door te laten komen. In veel gevallen wordt gebruik van de plaswekker zelfs vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hier meer tips om je kind zindelijk te maken.