Een van de activiteiten waar veel jonge moeders naar uitkijken is fietsen met de baby. Hier wordt vaak vol ongeduld op gewacht, want het is belangrijk dat je kindje echt goed kan zitten voor je aan de eerste fietstocht begint. Natuurlijk kan de voorpret wel eerder beginnen, want is jouw fiets geschikt om als moederfiets te gebruiken? Ik neem je in deze blog mee in de wereld van de moederfietsen, want welke fiets is nou de perfecte fiets voor moeders?
Waarom is niet elke fiets geschikt als moederfiets?
Je hebt veel verschillende soorten fietsen; stadsfietsen, damesfietsen, elektrische fietsen, sportfietsen en moederfietsen. Nou is niet elke gewone dames fiets geschikt als moederfiets. Hieronder leg ik je de verschillen uit.
-
De ruimte
Het belangrijkste verschil tussen een gewone fiets en een moederfiets is de ruimte tussen het stuur en het zadel. Als je bij een gewone fiets een fietsstoeltje aan het stuur hangt hebt je bijna geen ruimte meer over. Probeer jezelf maar eens tussen het stoeltje door op je zadel te wurmen. Geloof mij, ook als je maatje S hebt wordt dit een uitdaging.
Bij de perfecte fiets voor moeders is hier rekening mee gehouden en is de ruimte extra groot. Hierdoor kan je comfortabel op- en af stappen zonder dat je meteen klem zit. Ook hebben moederfietsen vaak een lage instap, wat het op- en afstappen nog gemakkelijker maakt.
-
Het stuur
Ook is het stuur bij een ideale fiets voor moeders vaak breder dan het stuur van een gewone fiets. Zo heb je extra ruimte om het stoeltje van je baby te monteren. Bij veel fietsstoeltjes zit een speciaal systeem om gemakkelijk je stoeltje aan het stuur te kunnen vastmaken. Dit onderdeel monteer je een keer en het stoeltje kan je gemakkelijk los klikken.
Als je kindje te groot wordt om voorop te zitten haal je het stoeltje op deze manier makkelijk weer los. Of je monteert op je eigen fiets en die van je partner het kliksysteem, en je hebt maar een stoeltje nodig die je op beide fietsen kunt gebruiken.
-
De standaard
Een gewone standaard is niet stevig genoeg voor een moederfiets. Als je jouw baby in het stoeltje zet wil je niet dat je fiets meteen omkiepert. Daarom hebben de meeste moederfietsen een dubbele standaard, een beetje te vergelijken met die van een scooter. Deze is veel breder en je fiets blijft op deze manier stevig staan.
-
Een goede moederfiets heeft een stuurslot!
Wat een gewone dames fiets ook niet heeft is een stuurslot. Dit is een slot waarmee je het stuur vast kunt zetten. Zo kan het stuur niet omklappen als je baby in het fietsstoeltje zit.
Lees ook: Dit is de beste moederfiets van dit moment! De top 4!
Hoe zoek je de perfecte fiets voor moeders?
Ga eerst bij jezelf te rade wat voor fiets bij je past. Ga je veel fietsen? Lange afstanden? Of gebruik je de fiets meer voor kleine stukjes. Als je echt lange fietstochten wilt gaan maken is het misschien handig om voor een elektrische moederfiets te kiezen. Dit trapt een stuk lichter dan een gewone moederfiets, die in het algemeen toch wel redelijk zwaar zijn.
Ga je de fiets ook gebruiken om boodschappen mee te vervoeren? Dan is het misschien ook wel handig als er een grote mand op zit, of als de bagagedrager ruimte biedt voor fietstassen. Als je van plan bent om ook een buggy mee te nemen is het belangrijk te kiezen voor een bagagedrager waar een buggydrager op past.
Verder is natuurlijk het formaat van de perfecte fiets erg belangrijk. Als je lang bent, kies je voor een groter frame, als je klein bent moet je niet een te grote fiets hebben. Zeker met een kleintje voor- of later achterop is de veiligheid bij het fietsen met de baby het allerbelangrijkst. Je wilt niet het risico lopen dat je niet met je voeten aan de grond kan en daardoor omvalt.
Als je kindje dan eindelijk groot genoeg is kan het fietsen beginnen. Het is zo gezellig met zo’n kleintje voorop. Alles wat je tegenkomt kan je aanwijzen en benoemen, samen liedjes zingen en genieten van alles wat voorbij komt. Maar ook als je kindje verhuist naar de bagagedrager is het fietsen op zo’n perfecte fiets voor moeders nog steeds hartstikke leuk. En een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat het hartstikke gezond is.
Liever een bakfiets? Lees dan deze blog over de beste bakfiets om kleine kinderen in te vervoeren!