header banner hema
Peuter

Hoe zorg je dat jouw peuter of kleuter veilig online kan?

Gemiddeld krijgen kinderen in Nederland een mobiele telefoon als ze 9 jaar oud zijn. Eigenlijk alle kinderen hebben er eentje als ze naar de middelbare school gaan. Maar ook hele jonge kinderen krijgen tegenwoordig steeds vaker een mobiele telefoon. Hoe zorg je dan dat jouw peuter of kleuter veilig online kan?

beste babyfoon bol.com

Veel peuters en kleuters hebben een eigen smartphone

De meeste ouders kiezen ervoor om in groep 7 of 8 te beginnen met de eerste smartphone voor hun kind. Zo kan je kind er vast mee om leren gaat voor de telefoon echt nodig is. Bijvoorbeeld omdat hij ver moet fietsen naar school.

Maar ook steeds meer jongere kinderen hebben al een mobiele telefoon, soms zelfs kleuters of peuters al. Er zijn veel verschillende telefoons die je voor je kind kunt aanschaffen, veel ouders kiezen voor een niet al te dure variant. Kinderen zijn nu eenmaal niet altijd voorzichtig.




Je kunt kiezen voor een prepaid telefoon, maar dan heb je de kans dat het beltegoed op is en je kind jou alsnog niet kan bereiken. Daarom is kiezen voor een Samsung telefoon met abonnement ook een goede optie. Met een abonnement hoef je niet ineens de hele telefoon te betalen en ben je een vast bedrag per maand kwijt. Je bent er meteen van verzekerd dat je kind altijd kan bellen of appen. Zou jij je kleuter een mobiel geven?

prenatal banner weekaanbiedingen

Schermtijd bij kinderen

Onze huizen hangen (en liggen) tegenwoordig vol met schermen. Als ik bij ons thuis kijk, hangen er twee tv’s, we hebben twee tablets, een laptop, computer en allebei een smartphone. De kans dat onze dochters naar een scherm kijken is dus behoorlijk groot met 8 schermen in huis.

Maar thuis kan je er wel zelf toezicht op houden en bepaalde afspraken maken over het omgaan met schermtijd. Als je kind zijn eigen mobiele telefoon heeft, wordt dit een stuk lastiger want je weet niet wat hij er buiten huis mee doet. Je kunt wel afspraken maken over het gebruik van de telefoon, bijvoorbeeld dat de telefoon met bedtijd niet mee naar boven mag.




Hoe zorg je dat jouw peuter of kleuter veilig online kan?

Inmiddels is 75% van de peuters en kleuters dagelijks online. Het is dus niet raar dat we als ouders steeds meer adviezen zoeken over hoe we daarmee om moeten gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de het Digi alfabet met enkele richtlijnen. Ik geef je hieronder de belangrijkste tips.

  1. Ken de apps

    Zorg dat je weet welke websites en apps betrouwbaar zijn. Zoals de website en de app van Z@ppelin. Wat je zelf misschien nog wel kent van vroeger is SchoolTV. Dit is er ook voor de allerkleinsten. Kijk naar Sesamstraat en Koekeloere.

    Ben je op zoek naar iets leerzaams? Dan is Squla voor peuters zeker een aanrader. Hier kan je zelf het niveau van je kind aangeven en kiezen uit allerlei vakken met leuke opdrachten en quizzen.

  2. Blijf in contact

    Zorg ervoor dat je weet waar je kind naar kijkt, welke apps hij gebruikt.

  3. Filter

    Bij veel apps kan je zelf bepalen wat je kind wel en niet te zien krijgt. Zoals bij YouTube Kids. Hier kan je ook de schermtijd instellen.

  4. Houd de telefoon in eigen beheer

    Zorg dat je als je kind in bed ligt, jij de telefoon bij je hebt. Zo kan je even kijken op welke websites er is gekeken of welke filmpjes. Heeft je kind apps als whatsapp? Check dan ook even wie de contactpersonen zijn. Zorg dat je weet wie het nummer van je kind heeft en leer je kind ook dat niet iedereen zomaar zijn nummer mag hebben.

  5. Wachtwoorden in eigen beheer

    Vaak gaat inloggen tegenwoordig met tweestaps verificatie. Zorg ervoor dat jij die tweede stap bent. Zo kan je kind geen wachtwoorden veranderen en kan jij overal in. Natuurlijk kan je dit aanpassen als je kind ouder wordt.

  6. Zet profielen op privé

    Heeft je kind sociale media zoals Facebook of Instagram? Zorg ervoor dat deze op privé staan zodat buitenstaanders niet op het profiel kunnen kijken. Word alleen vrienden met mensen die je echt kent, zoals familie en goede vriendjes.

Ben jij er al klaar voor om je peuter of kleuter een mobiele telefoon te geven? En weet je wat ze allemaal uitspoken als ze achter hun schermpjes zitten? Het is belangrijk om je kindje hierin te begeleiden. Want vroeg of laat gaan ze die schermen toch gebruiken, al is het op school. En dan wil je wel dat je peuter of kleuter veilig online kan.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd geef jij jouw kind een mobiele telefoon of tablet?



luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019