Er is niet één slaapritme voor de baby dat geldt voor alle kleine ukkies. Iedere baby heeft een eigen slaap- en waakritme. Dat maakt het soms zo moeilijk om erachter te komen of je jouw baby moet laten doorslapen of moet wakker maken. Veel ouders vragen zich daarom af hoelang mag een baby slapen zonder voeding? Dit hangt heel erg af van de leeftijd van je kindje en het gewicht. Ik vertel je er meer over!
Hoelang tussen twee voedingen?
Het aantal voedingen dat jouw baby op een dag krijgt valt samen met het slaapritme van de baby. De baby wordt voornamelijk wakker omdat hij of zij honger heeft. Hoelang de tijd is tussen voedingen verschilt per kind. De ene baby drinkt veel in één keer en heeft langere tussenpozen en de ander drinkt kleine beetjes en moet dus vaker drinken.
Over het algemeen heeft de natuur het zo geregeld dat de baby vanzelf wakker wordt als hij of zij honger heeft. Jouw baby bepaalt dus eigenlijk de hoeveelheid tijd die tussen twee voedingen zit. Bij pasgeboren baby’s is dit gemiddeld 3 of 4 uur. Vanaf 3 maanden oud is dit ongeveer 6 uur.
Baby laten doorslapen of wakker maken?
Sommige baby’s zijn meer wakker dan andere. En er zijn ook baby’s die juist weer erg veel slapen. Naast dat je jezelf gelukkig mag prijzen, kan het soms wat onrust bij ouders veroorzaken. Je baby heeft immers wel geregeld voeding nodig om te kunnen ontwikkelen.
In eerste instantie kan je gewoon het ritme van de baby aanhouden. Zeker wanneer je baby ouder is, worden ze vanzelf wakker als ze honger hebben. Ze kunnen dan prima wat langer slapen zonder voeding.
Bij oudere baby’s is er geen maximaal aantal uren gesteld waarbij een baby kan slapen zonder voeding. Dit komt omdat het bij oudere en gezonde baby’s niet voorkomt dat ze uit zichzelf niet wakker worden.
Tips bij pasgeboren baby’s en slapen zonder voeding
Bij pasgeboren baby’s is het wel verstandig om op te letten. Een pasgeboren baby mag maximaal 10 uur slapen zonder voeding. Als er meer dan 10 uur tussen de voedingen zit, kan je beter jouw pasgeboren baby wakker maken voor de borstvoeding of flesvoeding.
Als je dat niet doet kan het glucose gehalte te ver zakken wat in het ergste geval tot bewusteloosheid kan leiden.
Een andere tip is als je merkt dat jouw baby erg suf wakker wordt, dan is het goed om de voedingen wat dichter op elkaar te doen. Als de baby net geboren is, zijn de eerste dagen erg belangrijk. Let er vooral in deze dagen op of je baby goed wakker wordt zodat je kunt voeden.
Bij vrouwen die borstvoeding geven moet de melkproductie nog op gang komen en toenemen. Dit wordt extra gestimuleerd als je baby regelmatig drinkt.
Je kunt het ritme van jouw pasgeboren baby aanhouden als de baby:
- Op tijd geboren is;
- Gezond is;
- Meerdere keren per dag goed drinkt;
- Meerdere malen per dag goed plast en poept;
- Duidelijk blijft groeien;
- Je baby een gezond gewicht heeft.
Houd er hierbij dus wel rekening mee dat jouw pasgeboren baby niet meer dan 10 uur gaat slapen zonder voeding!
Wanneer moet je extra opletten?
Bij een aantal omstandigheden is het goed om extra alert te zijn. Let in dit geval dan op de energie van je baby en sla dan geen voedingen over.
- Pasgeboren baby’s kunnen maximaal 10 uur slapen zonder voeding, langer is niet goed!
- Bij medicijngebruik kan het voorkomen dat je baby hierdoor meer slaperig is;
- Gezondheidsproblemen of problemen met de borstvoeding kunnen ook het natuurlijke ritme verstoren.
Slapen zonder voeding oudere baby’s
Als jouw baby ongeveer 2 of 3 maanden oud is, kan hij of zij langer zonder voeding. Als de baby gezond is en de baby genoeg plast dan is het niet erg dat ze soms wat langer doorslapen. Je hoeft je baby dan niet wakker te maken voor de voeding.