Zodra de ‘R’ weer in de maand zit, maken wij moeders ons al op voor het seizoen. De kastjes gaan weer vol met neusspray, hoestdrank en zetpillen, tenminste, als ik voor mezelf spreek. Hoesten bij peuters is een van die kwaaltjes die de hele herfst en winter doorgaan. Is je kindje er net weer vanaf? Komt het volgende virus weer aanwaaien. Maar welke soorten hoest zijn er eigenlijk en hoe komt je peuter zo snel mogelijk van het hoesten af?
Wat is hoest?
Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen. Het heeft een beschermende werking, door te hoesten maak je je longen schoon. Vaak komt hoesten voor bij verkoudheid en griep en vaak heeft je kind dan ook een verstopte neus, tranende ogen en is hij hangerig. Hoesten kan wel vier weken duren en als het ene virus over gaat in het andere nog wel langer.
Welke hoest heeft mijn kind?
- Normale hoest: Slijm, vaak is deze hoest snel over.
- Vastzittende hoest: Taai slijm wat vastzit in de luchtwegen, komt soms moeilijk los met hoesten. Veel en diep hoesten en je peuter kan wat benauwd worden.
- Droge of kriebelhoest: Geen functie, het is er gewoon. Irritatie van de luchtwegen is vaak de oorzaak. Je kind maakt tijdens het hoesten een blaffend geluid.
Andere aandoeningen waarbij een peuter hoest!
Behalve de zelf te onderscheiden normale, vastzittende en droge hoest zijn er nog een aantal soorten hoest, of virussen waarbij je peuter moet hoesten.
-
Astma
Dit is een blijvende ontsteking aan de longen. Les hier meer over ademhalingsproblemen of astma bij een peuter!
-
Bronchitis
Een ontsteking aan de kleine buisjes van de longen. Veel hoesten, slijm ophoesten, benauwd en moe zijn en koorts zijn symptomen.
-
Kinkhoest
Dit is een besmettelijke ziekte die niet veel meer voor komt. Je kind krijgt zware hoestbuien waarbij hij slijm ophoest, blauw kan aanlopen en kan gaan overgeven. Lees hier meer over kinkhoest bij een baby.
-
Longontsteking
Je kindje is benauwd, heeft koorts en moet rillen en hoest veel slijm op.
-
Pseudokroep
Dit kan heel heftig klinken, een kroep-aanval. Het is een zware blafhoest die vaak ’s avonds of ’s nachts voorkomt. Maar een voordeel, vaak is het na een paar uurtjes weer over. Lees hier meer over pseudokroep bij een baby of kind.
-
RS-Virus
Langdurige hoestbuien met braken. Jouw peuter kan kortademig worden, gaan ‘neusvleugelen’ (de neusvleugels bewegen mee met het ademhalen) en weinig drinken. Een reden om je kind extra goed in de gaten te houden en bij twijfel direct de huisarts te bellen. Lees hier meer over het het RS-virus bij een baby.
Wat zijn oorzaken van hoesten bij een peuter?
- Allergie: Kinderen kunnen allergisch zijn voor van alles en nog wat. Denk aan pollen, huisdieren of huisstofmijt. Allemaal redenen om in een hoestbui te belanden.
- Meeroken: We weten allemaal dat het slecht is en gelukkig roken steeds minder kinderen mee. De rook irriteert de longen van je peuter en daardoor gaat hij hoesten.
- Schrale keel: Dit is een gevalletje vicieuze cirkel. Als je peuter veel moet hoesten, kan hij een schrale keel krijgen. En die schrale keel kan weer zorgen voor een hoestprikkel.
- Verkoudheid: Een virusje heeft je kind zo opgelopen, zeker op het kinderdagverblijf of op school. Een van de meest voorkomende redenen van hoesten bij peuters.
- Verslikking: Iets waar veel ouders bang voor zijn, zeker als je baby net begint met eten. Als je peuter zich verslikt is de eerste reactie vaak hoesten, om het eten weer omhoog te krijgen. Lees hier wat tips bij verslikking van een kind.
Wat kan je doen tegen hoesten bij een peuter?
Eigenlijk kan je weinig doen tegen hoesten. Het is een kwestie van geduld en van uitzieken. Als het om de ‘gewone’ hoest soorten gaat uiteraard. Natuurlijk zijn er altijd een paar tips om het hoesten bij een peuter te verzachten en ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk weer over is.
-
Hoofdeinde van het bedje iets omhoog
Als je kindje iets schuin in zijn bedje ligt, kan hij beter ademhalen en wordt hij minder snel benauwd. Dit kan ervoor zorgen dat jouw peuter minder gaat hoesten.
-
Smeer de keel
Probeer ervoor te zorgen dat de keel van je peuter vochtig blijft. Dus zorg dat je kindje blijft drinken. Gaat dit moeilijk? Geef dan een waterijsje, of een knijpfruitje bijvoorbeeld. Misschien heeft je peuter wel zin in een toetje of in appelmoes. Alles wat enigszins vloeibaar is helpt.
-
Stomen
Heeft jouw peuter veel last van slijm? Ga dan samen in een warm bad, of ga stomen met je kind. Zet de douche heet aan en zorg ervoor dat de badkamer vol komt met stoom, ga hier met je peuter in zitten. Hierdoor kunnen de luchtwegen van je kind zich openen.
-
Ventileer goed!
De slaapkamer goed ventileren kan ook helpen tegen hoestprikkels. Ga ook rustig met je peuter naar buiten als hij zich goed genoeg voelt. Frisse lucht is goed en het leidt af.
Wanneer ga je naar de huisarts met je kind?
Er zijn redenen om naar de huisarts te gaan als je peuter hoest, namelijk:
- Als de baby jonger dan 3 maanden is en hoest;
- Als je kind langer dan 3 dagen meer dan 38 graden koorts heeft;
- Opnieuw koorts krijgt na een koortsvrije periode;
- Je kindje hoest en te vroeg geboren is of een verminderde weerstand heeft;
- Minder dan de helft drinkt van wat hij normaal drinkt;
- Ontroostbaar huilt;
- Koude rillingen heeft.
Bel direct de (huis)arts als:
- Jouw baby jonger dan 3 maanden is en koorts heeft én hoest;
- Je kindje benauwd is of een piepend geluid maakt bij het ademhalen;
- Je kindje suf is of tijdelijk stopt met ademhalen;
- Als jouw kindje bloederig slijm ophoest.
Hoesten bij peuters is dus een veel voorkomende kwaal. Bijna alle kinderen hebben er last van en de meeste kinderen rollen van het ene virusje zo weer door in het andere. Best vervelend, want ondanks dat het meestal niets ernstigs is, is het vaak wel funest voor de nachtrust. Hebben jullie nog goede tips om een peuter sneller van de hoest af te helpen?
Lees ook: EHBO spullen met kleine kinderen! Wat moet je in huis hebben?