Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Ongeveer 15% van alle zwangere vrouwen heeft er weleens mee te maken. Op zich is het niet erg als je bloeddruk iets hoger is dan normaal, maar het is wel iets wat goed in de gaten wordt gehouden. In het ergste geval kan een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap ervoor zorgen dat de baby te weinig voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Lees hier alles wat je moet weten over een hoge bloeddruk.
Wat is bloeddruk eigenlijk?
De kans is groot dat je vaak het woord bloeddruk hebt gehoord, of mensen die praten over een hoge bloeddruk, maar wat houdt een bloeddruk nou precies in? Bloeddruk is simpel gezegd de druk die wordt uitgeoefend op je (slag)aders. Aangezien jouw hart het bloed door je aderen pompt in de vorm van ‘hartslagen’, wisselt de druk op je bloedvaten. Om die reden wordt er een onderscheid gemaakt tussen bovendruk en onderdruk.
Op het moment dat je hart samen knijpt is de druk op je aders het hoogste. Dit noemt men de bovendruk. Wanneer je hart ontspant, is de druk op je aders het laagste. Dit wordt de onderdruk genoemd.
Als je bloeddruk structureel te hoog is, staat er telkens een hoge druk op je slagaders, dit kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Is je bloeddruk structureel te laag (komt weinig voor) dan stroomt het bloed niet efficiënt door je aderen en kun je last krijgen van zuurstoftekort bij je hersenen (duizelig, flauwvallen).
Normale bloeddruk voor de zwangerschap
Gemiddeld is de bloeddruk 120/80, waarbij 120 de bovendruk aangeeft en 80 de onderdruk. Maar het kan voorkomen dat je van nature een lagere bloeddruk hebt. Stel bijvoorbeeld dat jouw bloeddruk altijd 90/60 is en je hebt tijdens de zwangerschap een bloeddruk van 120/80 dan is dat voor jou een hoge bloeddruk, terwijl het eigenlijk gemiddeld is. Het is daarom erg belangrijk dat je jouw bloeddruk weet voordat je zwanger wordt.
In het begin van de zwangerschap kan je bloeddruk lager zijn dan normaal, meestal zo rond de 4 maanden. Vanaf de 7 maanden wordt deze weer normaal of iets hoger dan normaal.
Zwangerschapshypertensie
Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Om de bloeddruk te verlagen krijg je medicijnen voorgeschreven, maar deze kunnen niet de oorzaak van de hoge bloeddruk wegnemen. Die wordt namelijk veroorzaakt door je zwangerschap.
Daarom is bevallen de enige manier om van de zwangerschapshypertensie af te komen. In het ergste geval, wanneer de medicatie niet werkt of wanneer jij of je baby in gevaar komen, zal er overgegaan worden naar inleiden van de bevalling.
Hoge bloeddruk begin zwangerschap
Vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, hebben vaker een hoge bloeddruk in het begin van de zwangerschap dan vrouwen die al kinderen hebben. Al vanaf het begin zal de verloskundige jouw bloeddruk in de gaten houden.
Wordt er al snel een hoge bloeddruk geconstateerd dan zal er waarschijnlijk een urineonderzoek plaatsvinden. Bij dit onderzoek wordt gemeten hoeveel eiwit er in je urine zit. Een te hoog eiwitgehalte in je urine kan wijzen op een nierbeschadiging. De verloskundige zal je dan vragen om een paar dagen later weer terug te komen voor een nieuw urineonderzoek en bloedonderzoek. Daarnaast word je geadviseerd om meer rust te nemen.
Heb je nog andere klachten, dan zal je doorverwezen worden naar de gynaecoloog. Ook deze zal weer onderzoeken verrichten en daarbij een hartfilmpje maken van je baby. Aan de hand van je klachten wordt er een beleid gemaakt om de bloeddruk te verlagen.
Hoge bloeddruk einde zwangerschap
Als je onderdruk op de 90 uitkomt is je bloeddruk te hoog. Dit is bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen het geval. Zelf zal je niet veel merken van de hoge bloeddruk en meestal kan het niet veel kwaad. Wel zal je verloskundige je nauwlettend in de gaten houden en je rust voorschrijven. Heb je wel klachten dan wordt er ingegrepen. In het ergste geval zal er besloten worden om de zwangerschap in te leiden.
Een hoge bloeddruk kan mede de veroorzaker zijn van het HELPP syndroom, ga dus altijd voor controle en advies langs de verloskundige of huisarts.
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap verlagen
In eerste instantie kan voldoende rust al zorgen dat de hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zich gaat verlagen. Daarnaast moet je opletten dat je niet teveel zout binennkrijgt.
Wanneer dit niet helpt of wanneer je een van de onderstaande klachten hebt, zal je bloeddrukverlagende medicatie voorgeschreven krijgen.
- Pijn in de bovenbuik.
- Het gevoel hebben dat je een strakke band om je buik hebt zitten. De pijn straalt dan soms uit naar je rug, zijkant van je buik of schouders.
- Misselijkheid en/of braken.
- Hoofdpijn.
- Wazig zien of ‘sterretjes’.
- Slechter tegen licht kunnen.
- Meer vocht vasthouden in gezicht, enkels of handen.
- Je voelen alsof je griep hebt zonder koorts.
- Stuipen.