De luizenmoeder, wie heeft deze serie niet gezien en dubbel gelegen van het lachen? Ik wel, maar een echte luizenmoeder zijn daar zit niemand op te wachten. Toch kan ieder kind hoofdluis krijgen, hoe vies of schoon je kind ook is. Wat je allemaal wil weten over hoofdluis, of wat juist liever niet? Na het lezen van deze blog ken je alle tips!
Wat is hoofdluis?
Hoofdluizen zijn kleine beestjes. Ze zorgen voor een irriterend en jeukend gevoel op het hoofd van je kindje (of van jezelf). Deze kleine beestjes planten zich heel snel voort, ze leggen zo’n 250 eitjes in een maand. Juist daarom moet een uitbraak van hoofdluizen snel worden opgelost.
Vooral op basisscholen zijn vaak uitbraken van hoofdluis. Dit komt omdat kleine kinderen dicht bij elkaar spelen en luizen zich zo gemakkelijk kunnen verplaatsen naar andere kinderen. Maar denk niet meteen dat al het hoofdluizenleed klaar is na de basisschool. Want hoeveel selfies denk je dat pubers maken op de middelbare school? Genoeg kansen voor luizen om van de ene haardos naar de andere over te lopen.
Hoe herken je of je peuter last heeft van hoofdluis?
Van hoofdluis krijgt je kindje jeuk, en van jeuk ga je… krabben. Juist. Dat is ook eigenlijk de enige manier om te zien dat je kindje luizen heeft (en vaak doorkammen natuurlijk). Dus zie je dat je peuter vaak op zijn hoofd krabt? Dan kan dit duiden op hoofdluis.
Vooroordelen over hoofdluis
Dat kinderen die hoofdluis hebben vies zijn, of juist te schoon, is klinklare onzin. Hoofdluis heeft niets te maken met gewassen- of ongewassen haar. Ook wordt er gedacht dat bij een uitbraak van hoofdluis alles in huis gewassen moet worden. Dus de kleding, het beddengoed en de knuffels wassen. Deze maatregelen zijn alleen nooit bewezen en dus ook niet nodig.
Tips tegen hoofdluis die echt werken!
- Blijf de haren van je kind (en van jezelf) dagelijks controleren.
- Breng alle plekken waar je kindje vaker komt op de hoogte, zoals de kinderopvang, clubs e.d.
- Ontsmet alle kammen en borstels, kook ze uit of gooi ze weg.
- Leen nooit kammen, borstels, mutsen en hoofddoekjes uit aan andere kinderen.
Hoe kan je hoofdluizen bij je kind uitroeien?
- Twee weken dagelijks kammen, met een speciale netenkam.
- Als kammen niet werkt, gebruik een anti hoofdluismiddel. Kies een middel waar dimeticon in zit. Dimeticon dringt door tot de ademhalingsorganen van de hoofdluizen en neten zodat ze stikken.
Je gebruikt het hoofdluismiddel op de volgende manier:
- Was het haar
- Was het haar met het luizenmiddel
- Zorg dat je goed zicht hebt op de luizen
- Kam het haar met een gewone kam
- Kam het haar met een netenkam
- Spoel de luizen door de wc of wasbak
- Spoel het haar helemaal schoon
- Ontsmet de kammen.
Hoe kan je luizen bij je kind voorkomen?
Er zijn dus manieren om van hoofdluis af te komen. Maar voorkomen is ook in dit geval weer beter dan genezen. Slimme manieren om hoofdluis bij je kind te voorkomen zijn:
- Gebruik bijvoorbeeld een speciale preventieve ani-luizen spray als er een uitbraak op school is.
- Heeft jouw peuter lang haar? Vlecht het lange haar en doe het in een knot.
- Gebruik een speciale luizenzak om besmetting via jassen te voorkomen.
- Preventief kammen is misschien nog de allerbeste tip.
Dus kam de haren van je peuter regelmatig om te kijken of er geen ongewenste bewoners in zicht zijn. Haren kammen kan meteen een heel gezellig momentje zijn, lekker samen op de bank, beetje kletsen. Twee vliegen (of luizen) in een klap, qualitytime en luizencheck 😉
Lees ook: Deze dingen begrijpen alleen ouders van een peuter!