header banner hema
Zwangerschap

Incontinentie tijdens zwangerschap!

Het is iets waar je misschien niet mee te koop loopt, urineverlies tijdens de zwangerschap. Toch hoor je veel vrouwen die na het krijgen van kinderen niet meer kunnen lachen zonder letterlijk in hun broek te plassen. Heel vervelend natuurlijk, zeker als je na de zwangerschap nog steeds last ervan hebt. Kan je er iets aan doen? En hoe ontstaat incontinentie tijdens de zwangerschap eigenlijk?

hema rompers

Waarom hebben vrouwen last van incontinentie tijdens zwangerschap?

Als jij tijdens de zwangerschap last krijgt van incontinentie ben je echt niet de enige. Wist je dat een op de drie vrouwen hier last van heeft? Je zult merken dat je tijdens jouw zwangerschap vaker moet plassen. Dit heeft meerdere oorzaken:

  • Bijvoorbeeld omdat de bloedtoevoer naar je nieren is verhoogd. De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt namelijk ook toe en er komt steeds meer druk op je blaas te staan.
  • Maar ook de baby gaat groeien, waardoor jouw baarmoeder steeds meer plaats in neemt en je blaas steeds minder ruimte heeft.
  • Daarnaast zorgt het hormoon progesteron, wat je nu extra aanmaakt, ervoor dat je spieren verslappen. Hierdoor wordt het moeilijk om je plas op te houden.



Vanaf welke week heb je kans op urineverlies tijdens zwangerschap?

De meeste zwangere vrouwen krijgen vanaf de twaalfde week van de zwangerschap last van urineverlies. Maar hoe groter je baby wordt, hoe meer druk er op de blaas komt te staan. En dus ook meer kans om urine te verliezen.

cheezzbaby banner

Wat is normaal?

Het is normaal dat de druk op de blaas toeneemt omdat jouw baby steeds groter wordt. Samen met je slappere spieren is het dus helemaal niet raar dat je af en toe urine verliest. Natuurlijk is het vervelend, maar incontinentie tijdens de zwangerschap hoort er wel een beetje bij.

Je kun de urine opvangen in een inlegkruisje of een maandverbandje. Er bestaan ook speciale incontinentieverbanden, deze kunnen iets meer hebben en zitten fijner dan maandverband. Doordat het materiaal beter ademt en dunner is heb je minder kans op irritatie.

Tips tegen urineverlies bij zwangerschap!

  1. Ga alleen plassen als je echt moet. Niet als je denkt dat je misschien wel bijna moet.
  2. Als je gaat plassen zorg dan dat je rechtop zit en je bekken iets naar voren kantelt. Neem de tijd en plas helemaal uit.
  3. Blijf genoeg drinken, ook al denk je (en weet je) dat je daardoor vaker moet plassen. Toch is minstens 1,5 liter water echt goed voor je.
  4. Probeer je plasbuis, vagina of anus een beetje in te trekken, alsof je je plas ophoudt en laat dan weer los.
  5. Ga naar bekkenbodemtherapie.

Urineverlies of vruchtwater verliezen?

Aan het eind van de zwangerschap kan het ook zijn dat je vruchtwater verliest in plaats van urine. Er kan namelijk een scheurtje in je vliezen ontstaan. Twijfel je? Vang dan een klein beetje op in een glas. Het verschil is goed te zien: vruchtwater is helder en zo dun als water, een beetje rozig of soms met kleine vlokjes. Het ruikt een beetje zoet en heeft dus niet de kleur van urine. Nog steeds in twijfel? Neem een beetje mee naar de verloskundige.

Lees ook: Wat je moet weten over vruchtwater!

Vreemde geur urine tijdens de zwangerschap?

Heeft jouw urine een andere kleur of geur dan je gewend bent? Dan kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt.

startersbox zwitsal banner

Urineverlies na de bevalling?

Meestal gaat urineverlies tijdens de zwangerschap vanzelf weer over na de bevalling. Jouw hormonen moeten even weer zichzelf worden en je spierweefsel wordt vanzelf weer sterker. Heb je 6 weken na de bevalling nog steeds last? Ga dan even langs de huisarts of de bekkenfysio. Misschien zijn je klachten zelfs ontstaan door de bevalling. Blijf er niet te lang mee rondlopen.

Het is verstandig om niet door te blijven lopen met urineverlies tijdens zwangerschap, geef bij je verloskundige aan dat je er last van hebt. Met een paar kleine oefeningen of tips kom je er misschien wel vanaf. Ook tijdens een zwangerschapscursus kan je leren om met bepaalde oefeningen je bekkenbodemspieren sterker te maken zodat je minder last hebt van incontinentie.

Lees ook: De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes per week van de zwangerschap!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019