Het kan gebeuren dat de geboorte van de baby te lang op zich laat wachten of dat er complicaties optreden. Hierdoor is het beter voor het kind om geboren te worden. In dat geval wordt er gekozen voor het inleiden van de bevalling. Kortweg betekent dit het kunstmatig in gang zetten van de weeën en de geboorte. Lees hier meer over wat inleiden inhoud, wat er gebeurt, hoe lang het duurt, of het pijnlijk is en wat de nadelen zijn!
Manieren van inleiden van de bevalling
Bij het inleiden van de bevalling worden de weeën en de geboorte op een kunstmatige wijze in gang gezet. Inleiden van een bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis. In de meeste gevallen krijg je een hormoon toegediend via het infuus dat de bevalling op gang brengt.
Allereerst wordt bekeken of je vliezen al zijn gebroken en of je baarmoedermond genoeg verweekt is. Is jouw baarmoeder nog niet rijp genoeg om de bevalling in gang te zetten dan wordt dit kunstmatig gedaan. Dit heet Primen.
-
Primen om de baarmoeder klaar te maken
Om jouw baarmoeder klaar te maken voor de bevalling wordt er vaginaal progaslandine ingebracht middels een gel of gelei. Dit hormoon kan weeën opwekken en zet jouw baarmoeder aan tot rijping waardoor de ontsluiting op gang komt.
Een andere methode van primen is middels een ballonkatheter. Deze ballon wordt ook vaginaal ingebracht. Na het inbrengen wordt de ballon gevuld met steriel water. Hierdoor kan de baarmoedermond zich gaan openen.
Denk niet dat je weeën direct op gang komen na deze methodes van primen. Hier kunnen wel een aantal uur tot dagen overheen gaan. Tevens is het ook niet altijd succesvol. Als dat niet het geval is, wordt er overgegaan op het breken van de vliezen.
-
Vliezen breken
Als je vliezen nog niet gebroken zijn, wordt dit kunstmatig gedaan. Vaak is dit na het primen. Met een soort van haaknaald wordt er door de gynaecoloog een gaatje geprikt in jouw vliezen, waardoor het vruchtwater kan weglopen. Hier voel je overigens helemaal niets van.
Nu het vruchtwater het hoofdje van jouw baby niet meer tegenhoudt, komt deze tegen je baarmoedermond aan. Dit kan de weeën opwekken. Maar als je baby toch echt liever blijft zitten, kan er overgegaan worden op de volgende methode van inleiden van de bevalling.
-
Infuus met oxytocine
Dit is de meest voorkomende manier om weeën op te wekken. Het houdt in dat je een infuus met het hormoon oxytocine toegediend krijgt. Dit hormoon wekt de weeën op. Tijdens een natuurlijke bevalling maken vrouwen zelf dit hormoon aan.
Nadat je het infuus hebt gekregen zullen de weeën snel op gang komen. Je blijft tijdens de bevalling aan het infuus liggen om ervoor te zorgen dat de persweeën ook goed op gang komen. Wanneer je de nageboorte hebt gehad (placenta is uitgedreven) wordt het infuus na een uur verwijderd.
Wanneer is inleiden van de bevalling noodzakelijk?
Een natuurlijke bevalling heeft altijd de voorkeur, maar soms is inleiden bevalling echt noodzakelijk. Dat is wanneer:
- Je twee weken over tijd bent (dus 42 weken zwanger).
- De vliezen wel al zijn gebroken, maar de bevalling komt binnen 48 uur niet op gang en/of er is sprake van infectiegevaar.
- Er complicaties optreden tijdens de zwangerschap zoals zwangerschapsvergiftiging.
- Het blijkt dat je baby een groeiachterstand heeft of je baby heeft het benauwd.
Hoe lang duurt het inleiden bevalling?
Hoe lang een inleiding van de bevalling duurt, is erg afhankelijk van je situatie. Bij primen kan het uren tot wel dagen duren voordat de weeën op gang komen. Worden je vliezen gebroken dan wordt de baby meestal binnen 24 uur geboren. Dat moet trouwens ook wel om infectiegevaar tegen te gaan. Krijg je het infuus met oxytocine toegediend? Dan komen de weeën snel op gang.
Lees ook: Mijn bevalling duurde 57 uur!
Is het inleiden bevalling pijnlijk?
In principe hoeft een ingeleide bevalling niet extra pijnlijk te zijn, maar het kan wel voorkomen. Dit is afhankelijk van de mate waarin je lichaam reageert op het hormoon. Sommige vrouwen kunnen de opgewekte weeën prima opvangen, net zoals dat bij een natuurlijke bevalling is.
Maar er zijn ook vrouwen die zo gevoelig zijn voor het hormoon dat ze een weeënstorm krijgen. Dit is behoorlijk pijnlijk. In dat geval zullen ze het pompje van het infuus direct lager zetten.
Wat zijn de nadelen van inleiden van de bevalling?
Het inleiden bevalling wordt altijd gedaan uit noodzaak. In het geval van complicaties tijdens de bevalling kan het dus zijn dat je na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven.
Een ander nadeel van inleiden van de bevalling is dat het kan gebeuren dat je gevoelig bent voor het toegediende hormoon en daardoor een weeënstorm krijgt. Ziekenhuizen proberen dit te voorkomen door het hormoon geleidelijk toe te dienen via het pompje.
Het laatste nadeel is dat een inleiding de kans op een kunstverlossing (keizersnede, vacuümpomp of tangverlossing) met 20% verhoogd.
Lees ook: Wat is strippen van de bevalling?