header banner hema
Zwanger Worden

Invriezen van eicellen, hoe werkt dat precies?

Vrouwen kunnen hun eicellen laten invriezen zodat deze later mogelijk bevrucht kunnen worden. Dit gebeurt middels een IVF of ICSI behandeling. Hoe werkt het invriezen van eicellen precies, wat zijn de kosten en waarom kiezen steeds meer vrouwen hiervoor?

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Mogelijk voor invriezen van eicellen

Sinds 2006 kunnen vrouwen al hun eicellen invriezen als ze hiervoor een medische indicatie hebben. Bijvoorbeeld omdat de eicellen kunnen beschadigen door een medische ingreep. Sinds 2011 is het ook voor vrouwen die geen medische indicatie hebben mogelijk om hun eicellen in te vriezen. Deze vrouwen kiezen hier dan zelf voor. In Nederland zijn ongeveer 14 fertiliteitsklinieken met een eigen laboratorium waar je terecht kan voor het invriezen en ontdooien van eicellen.




Waarom vriezen vrouwen eicellen in?

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom vrouwen kiezen voor het invriezen van hun eicellen. Deze redenen kunnen medisch zijn of puur persoonlijk. Denk aan:

  1. Kans op beschadiging van de eicellen

    Behandelingen zoals chemotherapie kunnen eicellen beschadigen. Daarom krijgen vrouwen die bijvoorbeeld behandeld worden voor kanker de mogelijkheid hun eicellen in te vriezen. Zo kunnen na herstel dan toch nog zwanger worden.

  2. Vroeg in de overgang

    Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico om vervroegd in de overgang te geraken. Soms door een erfelijke afwijking of omdat het vaker voorkomt in de familie. Wanneer je vroeg in de overgang komt, zijn je eicellen niet meer van goede kwaliteit of er is geen eisprong meer. Deze vrouwen kunnen het zekere voor het onzekere nemen en hun eicellen invriezen (lang) voordat ze in de overgang komen.

  3. Onvoldoende sperma

    Soms is het nodig de eicellen in te vriezen tijdens een IVF behandeling omdat de partner op de dag van de behandeling weinig of geen zaad heeft kunnen produceren. Men wacht dan tot dit wel lukt.

  4. Kinderwens, maar geen partner

    Sinds enkele jaren kiezen steeds meer vrouwen voor het invriezen van de eicellen omdat ze hun kinderwens voor later willenlaten uitkomen. Dit zijn bijvoorbeeld vrouwen rond de 35 jaar zonder partner, die toch graag kinderen willen in de toekomst. Na de 35 jaar gaat de kwaliteit van eicellen rap achteruit, door ze dus op tijd in te vriezen blijft de kwaliteit bewaard en is er minder haast om zwanger te worden.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Hoe werkt het invriezen van eicellen?

Allereerst gaat men dus eicellen verzamelen. Doorgaans rijpt er tijdens elke menstruatiecyclus 1 eicel (in enkele gevallen meer). Maar om je kansen op een zwangerschap te vergroten, is het beter om meer eicellen in te vriezen dan maar 1. Er moeten dus meer eicellen rijpen en dit zal men kunstmatig in gang zetten.

De eerste stap is om met een echo te kijken hoeveel eicellen een vrouw heeft. Vervolgens zal men de eierstokken door middel van hormonen stimuleren om meerdere eicellen te laten rijpen. Vlak voor de eisprong zal men de gerijpte eicellen uit de eierstok zuigen (follikelpunctie). Met een holle naald worden via de vagina de eicellen opgezogen en gaan ze naar het laboratorium. Alleen de eicellen die goed zijn gerijpt worden ingevroren door ze in een vat met vloeibare stikstof op -196°C te bewaren. Hierin kunnen ze jarenlang goed blijven.
eicel bevruchten

Bevruchting na invriezen van eicellen

Na het invriezen van eicellen kunnen deze alleen bevrucht worden middels een IVF of ICSI behandeling. De eicel wordt bij beide behandelingen in het laboratorium bevrucht. Nadat er embryo’s zijn ontstaan zal men er één in de baarmoeder terugplaatsen.

De kans op een zwangerschap is erg afhankelijk van de conditie van de eicellen, het aantal ingevroren eicellen en het kwaliteit van het sperma. Gemiddeld is de kans op een levend geboren kindje ongeveer 5% per ontdooide eicel.

Wat kost het invriezen van eicellen?

Bij vrouwen met een medische indicatie, zal de zorgverzekeraar de eerste drie behandelingen vergoeden. De vierde behandeling moet men vaak zelf betalen, maar soms zijn er zorgverzekeraars die toch ook deze behandeling vergoeden.

Kies je voor invriezen van eicellen zonder medische indicatie, bijvoorbeeld omdat je 35 jaar bent en je kinderwens momenteel nog niet in vervulling kan gaan, dan zijn de kosten voor je eigen rekening. Het is absoluut niet goedkoop. Eén ronde van behandelingen (vooronderzoek, follikels laten rijpen door hormonen, verzamelen van eicellen en invriezen) kan tussen de 2000 en 4000 euro kosten. Maar dan ben je er nog niet, want doorgaans zijn er drie behandelingen nodig en ben je dus al snel tussen de 6000 en 12000 euro kwijt. Daar komt nog iets van 40 euro per jaar bij voor de opslag van de eicellen.

Nadelen van eicellen invriezen

De afgelopen jaren zijn er steeds meer vrouwen die hun eicellen laten invriezen om persoonlijke redenen. Bijvoorbeeld omdat ze nog geen partner hebben en al wat ouder zijn. Het invriezen van eicellen lijkt dan dé oplossing om de kinderwens uit te stellen zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken om de kwaliteit van eitjes.

Toch zijn er wel wat nadelen. Om te beginnen zijn de kosten behoorlijk hoog en daarnaast zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. Dit betekent dat je ongeveer 3 menstruatiecycli een hormoonbehandeling moet ondergaan wat behoorlijk heftig kan zijn. Tevens is er nog steeds geen garantie dat het ook daadwerkelijk gaat lukken.

Hoewel het aantal vrouwen, die om eigen redenen hebben gekozen voor invriezen van de eicellen afgelopen jaar is verdubbeld, zijn er maar weinig die de eicellen ook daadwerkelijk laten terugplaatsen. In België lieten slechts 43 van de 563 vrouwen de eicellen terug plaatsen. Het UMC Utrecht heeft sinds 2011 van 150 vrouwen eicellen ingevroren. Tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld voor het terugplaatsen.
Ze hebben wel al flink wat geboortekaartjes gekregen van die vrouwen die zonder hulp toch zwanger zijn!

Lees ook: Borstkanker tijdens de zwangerschap! Wat nu?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019