We zitten er midden in, het Sinterklaas journaal is weer begonnen en de winkels liggen vol met pepernoten. Zelf vind ik dit een hele leuke periode, de periode van Sinterklaas met cadeautjes, lekkere hapjes en drankjes. Voor veel kinderen is dit ook een leuke periode, maar niet voor iedereen. Er zijn kleine kinderen die doodsbang zijn voor Sinterklaas en geen oog meer dicht doen. Is jouw peuter ook bang voor Sinterklaas?
Vanaf wanneer ‘begrijpt’ je kind Sinterklaas?
Nu onze peuter vier jaar is, krijgt ze het feest eindelijk echt mee. Ze kijkt naar het Sinterklaas-journaal en knipte het hele cadeautjes-boek uit om op te plakken voor haar verlanglijstje. Ik leef me dan ook al weken uit, de meeste cadeaus liggen ingepakt klaar. En ook de schoencadeautjes liggen al te wachten. Voor Yinthe heb ik een Pietenjurkje gekocht, kortom: een hele blije mama hier.
Vorig jaar zong ze braaf een liedje en pakte ze alle cadeaus in twee tellen uit. Nu is ze iets meer bezig met de Pieten, de boot en hoe het dan kan dat Sinterklaas zoveel cadeautjes heeft. Bij ons begint het dus nu pas ‘echt’. Nu is onze peuter niet heel bang aangelegd en vindt ze dit dus allemaal prachtig. Maar niet alle kinderen vinden deze Sinterklaas periode zo leuk.
Wat als je peuter bang is voor Sinterklaas?
Voor sommige kinderen is de Sinterklaas tijd helemaal niet leuk. Misschien vindt jouw peuter het allemaal wel heel erg spannend. Zo spannend dat hij er eigenlijk alleen maar bang van is.
Dit komt gedeeltelijk ook door ons zelf. Want hoe vaak ‘misbruiken’ we het Sinterklaasfeest eigenlijk? “Wel je bord leeg eten hoor, want Sinterklaas ziet alles”. “Ben je wel lief voor je zusje? Straks moet je nog mee terug naar Spanje”. Dit kan meer indruk maken op je kind dan je zelf misschien denkt. Het kan zelfs zo erg worden dat je kind niet meer durft te slapen, omdat hij bang is dat hij een Piet hoort op het dak.
Hoe merk je dat je peuter bang voor Sinterklaas is?
Niet elk kind zal met zoveel woorden uitspreken dat hij bang is. Er zijn aanknopingspunten waaraan je kunt herkennen dat je kind angstig is, of zich niet zo fijn voelt gedurende die hele drukke en indrukwekkende Sinterklaas periode.
Veel kinderen zijn een stuk drukker dan anders, kunnen zich slechter concentreren en luisteren voor geen meter. Ze slapen slecht en worden heel vroeg wakker (niet alleen op de dagen dat de schoen gezet is). Misschien huilt je kind sneller dan anders en heeft hij een korter lontje?
Het kan ook zijn dat je kind klaagt over buikpijn of hoofdpijn, of ineens moet overgeven. Soms kan je peuter zelfs weer in bed gaan plassen. Als je deze signalen herkent is het handig om je kind eens in de gaten te houden. Hoe reageert hij als het over Sinterklaas gaat?
Tips tegen Sinterklaas-angst bij een peuter
-
Besteed niet te veel aandacht aan het hele Sinterklaas feest
En geef vooral niet te veel aandacht aan de angst. Vertel vooral hoe leuk jij het vroeger vond en hoe gezellig het allemaal is.
-
Gebruik Sinterklaas niet als dreigmiddel
Vermijd uitspraken die je kind bang maken.
-
Ga niet dwingen
Is er een Sinterklaas op school, kantoor of de winkel? Laat je kind dan zelf de afstand bepalen. Wil hij alleen zwaaien? Prima. Ga niet pushen om op schoot te gaan.
-
Vertel dat Piet alleen maar even langs komt om cadeautjes te brengen
Hij gaat niet stiekem naar binnen als jullie slapen. Zo hoeft je kindje niet bang te zijn als hij in bed ligt. Je zou ook de schoen kunnen zetten in de garage, of onder de carport. Op die manier hoeft Piet niet naar binnen en neemt dat misschien wat angst voor Sinterklaas weg voor je kind.
-
Ga niet naar elke Sint activiteit
Als je wilt kun je op elke plek Sinterklaas vieren. Op de BSO of op school zal je kindje het sowieso vieren. Ga dan niet ook nog naar de viering van de sportclub, je werk, het werk van je partner en de Pietendisco in het dorp. Een echte pakjesavond thuis of met familie is echt genoeg, zeker als je kind alles al zo spannend vindt.
Is het zo erg dat deze feestelijke periode niet meer feestelijk is?
Wordt je peuter alleen maar banger van Sinterklaas in plaats van dat hij zin heeft in dit leuke kinderfeest? Dan is er misschien maar een optie: de waarheid. Als je simpel uitlegt dat Sinterklaas gewoon een verkleedde meneer is, maar dat papa en mama eigenlijk de cadeautjes in de schoenen stoppen ben je snel van het hele gedoe af. En veel kinderen vinden de periode op die manier alleen maar leuker. Zo kunnen ze echt genieten, in plaats van constant in spanning te zitten.
Lees ook: Tips om Sinterklaas te vieren met een baby of peuter!