Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind tweetalig op te voeden, steeds meer dan vroeger. Dat is ook niet zo gek, want er zijn steeds meer gezinnen die uit meerdere nationaliteiten bestaan. Jouw peuter tweetalig opvoeden is alleen niet zo gemakkelijk en voor de hand liggend als je misschien zou denken. Hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden.
Is OPOL de ‘beste’ manier om je kind of peuter tweetalig op te voeden?
Volgens veel deskundigen is OPOL de beste manier om je kind of peuter tweetalig op te voeden. OPOL staat voor One Parent One Language. Kort gezegd komt het hierop neer: een persoon, een taal. Is papa Nederlands en mama Frans? Dan spreekt papa thuis met het kind Nederlands, en mama Frans.
Deze manier heeft als voordeel dat je zeker weet dat je de taal correct overbrengt, omdat het jouw moedertaal is. Ook de grammatica en de uitspraak.
Hier kan je op letten als je de OPOL methode gebruikt om je kind tweetalig op te voeden:
-
Wees consequent
Heb je afgesproken dat je alleen Frans spreekt met je peuter? Doe dit dan ook en ga niet zomaar over op Nederlands. Ook niet als er een lastig gesprek gevoerd moet worden.
-
Denk niet dat het gemakkelijk is om je kind tweetalig op te voeden
Ook al beheers je de taal tot in de puntjes. Het kan lastig zijn om constant een bepaalde taal te ‘moeten’ spreken omdat je dit zo hebt afgesproken.
Andere manier van tweetalig opvoeden: Eerst de moedertaal leren!
Een andere manier is om eerst je kindje de moedertaal te leren en pas later te beginnen met de tweede taal. Veel ouders kiezen ervoor om op een bepaald moment te beginnen met de tweede taal, bijvoorbeeld als een peuter naar de peuterspeelzaal gaat.
Het taalgevoel van kinderen neemt af als ze een jaar of zeven zijn. Maar tot die tijd kunnen ze gemakkelijk twee of drie talen naast elkaar leren. Natuurlijk kan dat ook op latere leeftijd, maar dan zal het iets minder makkelijk gaan.
Enkele tips:
-
Ga je kindje alleen een tweede taal leren als je de taal ook echt beheerst
Met halfbakken Frans schiet niemand iets op. Ook is het belangrijk om goed te kunnen communiceren met je kind. Kan jij niet goed een moeilijk of emotioneel gesprek voeren in het Frans? Kan je niet boos worden in het Frans? Doe het dan niet, je moet een goede relatie kunnen opbouwen met je kind, zonder taalbarrières.
-
De eerste zin is bepalend
Begint je kind een gesprek in het Nederlands? Dan maken jullie het gesprek ook af in het Nederlands.
Algemene tips voor tweetalig opvoeden
-
Verdeel eerlijk
Wordt er thuis meer Nederlands dan Frans gesproken? Laat je kindje dan eens een Franse film kijken, of lees een Frans boek voor. Zing samen Franse liedjes of luister een Frans luisterboek. Nog beter, ga naar Frankrijk!
-
Doe taalspelletjes
Zoals galgje, woorden leggen of Lingo. Noem het maar op. Speel zoveel mogelijk taalspelletjes.
-
Ga niet dwingen
Want dat werkt nu eenmaal slecht bij kinderen.
-
Geef complimenten
Leer je kindje dat beide talen belangrijk zijn. Vertel hoe knap het is om twee talen te spreken.
-
Leer niet alleen de taal maar ook leuke informatie over het land
Geschiedenis, leuke weetjes, welke dieren leven er, welke vlag hoort bij het land. Hoe gaat het volkslied? Ga zo maar door.
-
Woont er familie in het land van de taal die je aan je kind leert?
Skype dan zoveel mogelijk en praat tijdens die gesprekken alleen in de taal van je familie. Of ga op familiebezoek als dit mogelijk is.
Zou jij je kind of peuter tweetalig op willen voeden? Of ben je zelf tweetalig opgevoed? Ik kom niet verder dan wat Engels en Duits en mijn ouders praatten vroeger tegen elkaar altijd ‘plat’ (dialect). Dus ik kan er eigenlijk niet over meepraten. Maar we zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en tips. Lees hier meer over hoe je de taalontwikkeling van een peuter kunt stimuleren.