Er zijn heel veel verschillende soorten opvoedstijlen, maar wat eigenlijk in iedere stijl terug zou moeten komen is body positivity, oftewel lichaam positiviteit. Het uiterlijk is tegenwoordig steeds belangrijker en kinderen komen er steeds jonger mee in aanraking. Daarom vertellen we je hier wat body positive opvoeden precies inhoudt.
Wat is body positivity?
Als je een beetje rondneust op Instagram heb je ze vast al wel voorbij zien komen. De foto’s waarmee men body positivity laat zien. Eerlijke foto’s van lichamen, waarbij vetrolletjes, putten en streepjes niet worden weggewerkt met Photoshop.
Respect hebben voor alle lichamen en stoppen met veroordelen. Het lijkt iets van de laatste jaren, maar het was er al in de jaren 60. Toen begon de ‘fat acceptance’ beweging. Het belangrijkste is dat alle lichamen respect verdienen, of je nu wat steviger, heel dun, lang of kort bent. We veroordelen niet op uiterlijk!
Wat is body positive opvoeden?
Als je jouw kind body positive gaat opvoeden, wil je dus lichaam positiviteit aan je kind leren. Je leert je kind van jongs af aan dat alle lichamen prachtig zijn. Ook als het niet perfect is zoals dat in de media lijkt te moeten.
Ook leer je dus aan je kind dat hij niet andere kinderen mag plagen met hun uiterlijk. Iedereen is gelijk, hoe je er ook uit ziet.
Hoe doe je dat, body positive opvoeden?
Om het bovenstaande vol te houden en jouw kind te leren dat alle lichamen prachtig zijn, zijn er wel een aantal punten om op te letten.
-
Positief lichaamsbeeld
Uit onderzoek is gebleken dat onze kinderen vanaf een jaar of 8 gevoeliger worden voor een slecht lichaamsbeeld. Maar ook als ze jonger zijn, zijn wij het voorbeeld voor onze kinderen.
Sta je zelf vaak ongelukkig voor de spiegel omdat je broek te strak zit? Zeg je dit hardop? Grote kans dat je kind het ook over dikke billen of een dikke buik heeft. Maar andersom ook, misschien train je iedere dag om in vorm te blijven en sport je om jezelf fijn en fit te voelen. Leer die reden vooral aan je kind en zeg niet dat je gaat sporten om aan een bepaald beeld te voldoen.
-
Focus op gezondheid
Gezond leven is belangrijk. Niet per se jouw gewicht. Zorg dat kinderen wel leren wat gezonde en minder gezonde keuzes zijn, maar ga niet te veel verbieden. Leer je kind dat met mate alles kan. Biedt zoveel mogelijk gezond voedsel aan, maar zo nu en dan iets anders kan ook prima.
Ga lekker bewegen en dat hoeft echt geen fanatiek sporten te zijn. Buiten wandelen, tikkertje doen of op de fiets naar school. Maar let ook op de geestelijke gezondheid: vraag aan je kind hoe het gaat. Wat leuk was en wat niet, wat moeilijk was. Neem daar echt de tijd voor. Is je kind niet zo’n prater? Er zijn ook leuke kaartjes met vragen, zo kan je makkelijker in gesprek raken. En vergeet vooral niet dat slapen erg belangrijk is voor de (mentale) gezondheid.
-
Geef zo min mogelijk commentaar op de outfit van je kind
Hiermee kan je kind zijn creativiteit uiten. Leer wel welke soort outfit wanneer geschikt is.
-
Zorg dat je kind weet dat hij bij jou altijd goed genoeg is
Dat je hem accepteert. Twijfel je over het lichaamsbeeld van je kind? Praat dan eerst met een arts voor je met je kind in gesprek gaat, die kan je adviseren. Ga kinderen nooit plagen over hoe ze er uit zien. Ook niet als je het echt als grapje bedoelt.
-
Luister naar je kind
Ook als je het onzin vindt wat hij zegt. Is je kind geplaagd op school? Doe het niet af als onzin. Benadruk dat niemand perfect is en zeg bijvoorbeeld waar je zelf onzeker van wordt. Ook kan je samen positieve punten van andere familieleden en vrienden opnoemen en misschien daarna wel van jezelf of elkaar? Zo leer je jouw kind de goede punten te zien.
Kinderen zien van alles op Social Media, horen op tv termen als “te zwaar en dik” voorbijkomen en hebben al snel een beeld van hoe het hoort. Of hoe men vindt dat het hoort. Daarom is het erg belangrijk dat wij onze kinderen leren hoe dat in het echte leven is. Niet iedereen ziet eruit als een fotomodel en dat is gelukkig ook helemaal niet nodig. Door je kind bewust body positive te maken, kan je ze sterker in hun schoenen laten staan voor als dat later nodig is. Lees ook deze veel gemaakte fouten bij het opvoeden van een kind.