Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis). Deze bacterie maakt stofjes aan die enorme hoestbuien veroorzaakt. Kinkhoest is bij volwassenen al heel erg vervelend, maar kinkhoest bij een baby is al helemaal zielig. Daarnaast kunnen er bij een baby ook ernstige complicaties ontstaan. Hoe kan je kinkhoest bij de baby herkennen, hoe lang duurt het en hoe kan je het voorkomen? Je leest het in deze blog!
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en luchtpijp. Het wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis. Deze bacterie veroorzaakt hevige hoestbuien. Kinkhoest is besmettelijk en kan een aantal maanden aanhouden.
Het begint vaak met de klachten van een normale neusverkoudheid, pas later begint het hoesten. Je bent al besmettelijk voordat het hoesten begint. De besmetting gaat via kleine druppeltjes die vanuit de keel in de lucht komen. Kinkhoest is vooral gevaarlijk bij een baby, met name ongevaccineerde baby’s en baby’s die nog niet alle vaccinaties hebben gehad.
Hoe klinkt kinkhoest?
In het begin klinkt de kinkhoest bij een baby als een droge hoest. In de nacht zijn de hoestbuien meestal wat heviger. De droge hoest gaat snel over tot het ophoesten van slijm en de baby zal daarbij een gierend geluid maken bij het inademen. Tevens heeft de baby het ook heel benauwd.
Kinkhoest symptomen baby
Kinkhoest bij een baby begint met een hevige verkoudheid, niezen en mogelijk ook een lichte koorts en prikkelhoest. Na ongeveer 1 of 2 weken worden de hoestbuien heviger en zal je baby helder, taai slijm opgeven. Het kan ook zijn dat je kleintje moet overgeven of blauw aanloopt.
Tijdens de hoestbui maakt je baby een gierend geluid bij het inademen. Je baby kan het ook benauwd hebben. Omdat de hoestbuien ontzettend uitputtend zijn is je baby hangerig, huilerig en lusteloos.
Hoe lang duurt kinkhoest?
Kinkhoest kan overgedragen worden door hoesten, niezen of praten. De incubatietijd is ongeveer 1 tot 3 weken. Het eerste symptoom is dat je kind verkouden wordt. Hierna duurt het 1 tot 2 weken voordat het hoesten gaat beginnen. Vanaf het moment dat je kind verkouden wordt tot ongeveer 6 weken erna kan je kind de kinkhoest overdragen.
De kinkhoest bij een baby kan 3 tot wel 4 maanden duren, maar het is niet verstandig om het maar zijn beloop te laten. Als je denkt dat je baby last heeft van kinkhoest, ga dan altijd meteen naar de huisarts!
Kinkhoest complicatie
Kinkhoest bij baby’s kan voor diverse complicaties zorgen, denk aan longontsteking, stuipen, ademnood en blauw aanlopen of een hersenbeschadiging omdat je baby te weinig zuurstof krijgt. In het ergste geval kan de baby eraan overlijden.
Hoe vaak komt kinkhoest voor?
De afgelopen 20 jaar komt kinkhoest steeds vaker voor. Jaarlijks melden tussen de 4000 en 8000 mensen zich met kinkhoest bij de huisarts, waarvan 170 baby’s!
Gemiddeld worden er jaarlijks 120 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met kinkhoest. In de meeste gevallen zijn de baby’s jonger dan 3 maanden. De kans op overlijden is heel klein. In de periode van 2005 tot 2014 zijn ten minste 5 baby’s in Nederland eraan overleden.
Waarom komt kinkhoest voor bij een baby?
Baby’s zijn in de eerste maanden van hun leventje nog niet beschermd tegen kinkhoest. En dat terwijl het juist voor deze kleine baby’tjes grote gevolgen kan hebben. Jonge baby’s worden ingeënt tegen kinkhoest als de baby 6 weken oud is. Voor die tijd zijn ze heel vatbaar, omdat het immuunsysteem nog niet goed ontwikkeld is. Vermoed je dat iemand in jouw omgeving kinkhoest heeft, houdt die persoon dan op grote afstand van je baby!
Kinkhoest bij een baby behandelen
Het belangrijkste is om kinkhoest bij een baby te voorkomen. Denk je dat iemand uit je gezin kinkhoest heeft en is je baby pasgeboren of ben je 34 weken zwanger, raadpleeg de huisarts! Het is mogelijk dat de huisarts besluit om uit voorzorg alle gezinsleden antibiotica te geven zodat de baby niet besmet wordt.
Verder bestaat er niet een specifieke behandeling voor kinkhoest. Als jouw baby het ernstig te pakken heeft, kan het zijn dat hij of zij wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Is kinkhoest gevaarlijk voor het ongeboren kind?
Als je 34 weken of langer zwanger bent moet je erg oppassen dat je niet wordt besmet met kinkhoest. Blijf dus uit de buurt van mensen die hoesten. Denk je dat iemand in je gezin besmet is of denk je dat je met iemand in aanraking bent gekomen die kinkhoest heeft, schakel dan meteen de huisarts in. Let ook goed op de symptomen van kinkhoest. Je zal dan van je huisarts een behandeling krijgen.
Kinkhoest krijgen als je zwanger bent is niet direct schadelijk voor jouw ongeboren baby. Je moet wel opletten als je 34 weken of langer zwanger bent.
Kinkhoest inenting bij zwangerschap
Het is mogelijk om jezelf tijdens de zwangerschap in te enten om zo kinkhoest bij een baby na de geboorte te voorkomen. De antistoffen komen namelijk via de placenta bij jouw baby terecht. In de eerste maanden van je baby’s leven is hij of zij dus al meteen beschermd tegen kinkhoest. Zo blijven ze beter beschermd tot ze oud genoeg zijn voor hun eerste vaccinatie (vanaf 6 weken).
Vanaf 22 weken zwangerschap kan je de kinkhoest vaccinatie laten zetten tot 32 weken. De kosten zijn gratis. Je kunt via je huisarts of verloskundige de vaccinatie aanvragen. De vaccinatie is vrij effectief. Bij de zwangere vrouwen die werden ingeënt, werden 91% minder baby’s ziek in vergelijking met de groep vrouwen die niet werden ingeënt.
Of de vaccinatie veilig is? Volgens recente onderzoeken wel. Moet je een vaccinatie laten zetten? Nee, dat hoeft niet. Hoewel de Gezondheidsraad in 2015 al het advies uitbracht om alle zwangere vrouwen een vaccinatie voor kinkhoest aan te bieden, is het nog steeds niet landelijk georganiseerd. Je moet dus zelf actie ondernemen als je een vaccinatie wilt.
Lees ook: Tips hoe je een peuter kan voorbereiden op een ziekenhuisopname of operatie!