Peuters moeten een heleboel leren en dat willen ze vaak ook graag. Maar heb jij het idee dat je kindje helemaal niets begrijpt van de kleuren en denk je dat er meer aan de hand is? Vermoed jij kleurenblindheid bij je peuter? Lees dan snel verder wat kleurenblindheid eigenlijk is en hoe je er mee om kunt gaan.
Wat is kleurenblindheid?
Eigenlijk is kleurenblind niet de juiste term. Als jij, of je kindje, niet goed het verschil kan zien tussen verschillende kleuren spreken we van verminderd kleuren zien. Dit komt omdat de kegeltjes in je ogen niet goed samenwerken. We hebben zo’n 6 miljoen kegeltjes in onze ogen, dit zijn lichtgevoelige cellen. We hebben ook 12 miljoen staafjes in onze ogen, waarmee we donker en licht kunnen zien. Als het donker is zien we met staafjes, de kegeltjes gebruiken we om bepaalde kleuren en details te zien.
Doen de kegeltjes hun werk samen niet goed? Dan zie je de kleuren op een andere manier dan de bedoeling is. Jongens hebben vaker last van kleurenblindheid dan meisjes, namelijk 8% van de jongens tegenover 0,5% van de meisjes.
Wanneer weet je of je peuter kleurenblind is?
Het is lastig om er achter te komen of je peuter kleurenblind is. Simpelweg omdat het voor een peuter moeilijk is om de kleuren te kunnen benoemen. Misschien weet hij wel dat het geel is, maar is hij even de ‘naam’ geel vergeten. Daarom kan eigenlijk pas vanaf de basisschool leeftijd bepaald worden of je kindje kleurenblind is.
Heb je iemand in jouw familie die kleurenblind is? Dan is de kans dat je kindje het heeft een stuk groter. Kleurenblindheid is namelijk vaak erfelijk. Je kunt als moeder draagster zijn (bijvoorbeeld als je vader kleurenblind is) en het doorgeven aan je kinderen. Een dochter wordt dan meestal weer draagster, terwijl je zoon vaker kleurenblind zal zijn.
Kleuren test voor kinderen
Vroeger werd vaak een test gedaan met rode en groene kleurenplaten. Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende testen om te kijken of je kindje kleurenblind is. Maar meestal wordt er op de basisschool in groep twee een test gedaan bij je kleuter. Heb jij het vermoeden dat je peuter kleurenblind is en wil je dit laten testen? Kaart dit dat aan bij bijvoorbeeld het consultatiebureau.
Is het “erg” als je kind verminderd kleuren ziet?
Voor je kind zal het wel lastig zijn om kleurenblind te zijn. Vaak is het verschil tussen rood en groen lastig, maar sommige kinderen hebben vooral problemen met roze en grijs, of paars en blauw. Probeer er samen met je kindje achter te komen welke kleuren lastig zijn, zo kan je dat ook duidelijk doorgeven aan de juf of meester.
Dingen die straks een probleem kunnen opleveren zijn onder andere:
- Medicatie, veel medicijnen worden op kleur onderscheiden. Let er daarom goed op wanneer je kindje medicijnen nodig heeft. Zorg er goed voor dat je kind weet welke hij moet gebruiken.
- School, sommige kleuren zijn lastig te zien voor je kind. Zoals rood krijt op een zwart schoolbord. Of teksten met kleurpotloden op gekleurd papier. Dit kan onleesbaar zijn.
- Bepaalde beroepen zijn ook niet goed uit te voeren als je kleurenblind bent, bijvoorbeeld piloot, vrachtwagenchauffeur en laborant.
Kleurenblindheid bij een peuter is dus vaak lastig te achterhalen. Peuters vinden de kleuren vaak nog moeilijk, of ze hebben er gewoon geen zin in en weigeren de kleurtjes op te noemen. Maak je dan ook nog niet te snel druk als het oefenen niet zo goed gaat. Op school wordt meestal wel duidelijk of er echt iets aan de hand is. Natuurlijk kan je aan de bel trekken als je denkt dat je kindje getest moet worden.