Je bent net zwanger of wilt dit jaar zwanger worden. Zodra dit gebeurt, verandert er een hoop in je leven. Niet alleen als de baby er is, maar ook tijdens de zwangerschap. Denk maar eens aan de echo’s en andere controles die je moet ondergaan en aan de spullen die je moet aanschaffen. Veel zorg die je nodig hebt tijdens en na de zwangerschap krijg je vergoed vanuit de zorgverzekering. Echter alleen aan het eind van het jaar kan je overstappen en je pakket uitbreiden. Denk daar vooraf goed over na, de kosten zwangerschap en de zorgverzekering. Wat dekt de zorgverzekering bij zwangerschap? Waarvoor heb je de aanvullende verzekering nodig en voor welke zorg kan je een beroep doen op de basisverzekering?
Kosten zwangerschap basisverzekering
Welke zwangerschapskosten er vanuit een basisverzekering worden vergoed, is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Veel zorg waarvoor je tijdens en na de zwangerschap een beroep op de verzekering kunt doen, wordt vergoed door de basisverzekering. Zo worden de belangrijkste echo’s, sommige testen en onderzoekjes, een deel van de kraamzorg en een noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis vergoed. Ook vruchtbaarheidsbehandelingen en behandelingen die de vruchtbaarheid bevorderen worden soms vergoed.
Aanvullende verzekering voor extra’s
Dekt de basisverzekering niet voldoende, omdat er slechts een deel van de kosten zwangerschap worden vergoed of omdat de zorg alleen wordt vergoed als dit medisch noodzakelijk is? Dan kan de aanvullende verzekering in sommige gevallen uitkomst bieden. Dit is het geval bij de NIPT-test en combinatietest, extra kraamzorg, zwangerschapscursussen, IVF en andere manieren om kunstmatig zwanger te worden, en een bevalling in het ziekenhuis.
-
Vergoeding kosten echo bij zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kunnen er meerdere echo’s gemaakt worden. De ene omdat je gewoon graag naar je baby wilt kijken (pretecho), de andere omdat het noodzakelijk is. De eerste echo wordt rond de 12e week van de zwangerschap gemaakt, de volgende bij 20 weken. Deze twee echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering, omdat deze er zijn om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Maar ook of het hartje van de baby werkt, of er meer dan een embryo is, wat de ligging is en of er eventuele afwijkingen zijn.
De mogelijkheid bestaat om al een echo te laten maken bij 8 weken zwangerschap, of om een screeningsecho en een pretecho te laten maken op andere momenten. Dit soort echo’s worden, tenzij medisch noodzakelijk, niet vergoed door de zorgverzekeraar.
-
Counseling, combinatie- en NIPT-test
Het voorlichtingsgesprek over de prenatale screening tijdens de zwangerschap wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je een combinatie- en NIPT-test doen? Deze worden in sommige gevallen vergoed, namelijk als er een medische reden voor is. Anders moet je deze testen zelf betalen óf hier een aanvullende verzekering voor afsluiten, maar niet alle verzekeraars vergoeden de tests vanuit de aanvullende verzekering.
-
Kosten zwangerschap en de zorgverzekering: de verloskundige hulp
Al meteen zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een verloskundigenpraktijk benaderen voor een afspraak. Ook kun je naar de huisarts stappen. Beide worden vergoed vanuit de basisverzekering.
-
Zwangerschapscursus altijd aanvullend
Wil je een zwangerschapscursus volgen? Meld je dan op tijd aan. Mocht je voor deze zwangerschapskosten een beroep willen doen op de zorgverzekering, weet dan dat je hier een aanvullende verzekering voor af moet sluiten. Zwangerschapscursussen worden namelijk nooit vanuit de basisverzekering vergoed.
-
Kosten zwangerschap en de zorgverzekering: de ziekenhuisbevalling
Alleen als het medisch noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen, krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Thuis bevallen wordt begeleid door een verloskundige en wordt dus voor iedereen vergoed vanuit de basisverzekering. De kans bestaat dat je, om eventuele complicaties soepeler te laten verlopen, liever voor een ziekenhuisbevalling wilt gaan. Je moet dan een eigen bijdrage betalen, hiervoor kun je je aanvullend verzekeren.
-
Kosten zwangerschap en kraamzorg
Net als voor een zwangerschapscursus, moet je je voor kraamzorg op tijd aanmelden. In tegenstelling tot de cursus, wordt kraamzorg wel vergoed vanuit de basisverzekering. Althans, voor een deel. Je moet wel altijd een eigen bijdrage van € 4,20 per uur betalen. En je krijgt slechts een aantal uur vergoed. Daarna moet je of zelf betalen, of een beroep doen op de aanvullende verzekering.
-
Vruchtbaarheidsbehandelingen
Lukt het niet om zwanger te worden en moet je een beroep doen op een vruchtbaarheidsbehandeling? Sommige behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal helemaal, andere voor een deel. Heb je preparaten, hormonen of geneesmiddelen nodig om de vruchtbaarheid te bevorderen? Deze worden vaak volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Inseminatietechnieken, zoals kunstmatige inseminatie en intra-uteriene inseminatie, worden meestal ook via deze weg vergoed.
Máár soms worden niet alle onderdelen van zo’n behandeling vergoed. Gaat het om buitenlichamelijke bevruchting, zoals bij IVF, dan zijn er andere vergoedingen en ook eisen. Vrouwen van onder de 39 krijgen twee pogingen vergoed, vrouwen van 38 tot 43 jaar oud krijgen meer behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Na deze leeftijd krijg je niks meer vergoed.
Kosten zwangerschap en de zorgverzekering: zorg dat je goed voorbereid bent!
Juiste zorgverzekering vinden voor jouw zwangerschap
Zorg ervoor dat je goed voorbereid je zwangerschap ingaat. Als moeder in spe zul je vast zo veel mogelijk willen voorbereiden, en je mag ook de zorgverzekering niet vergeten.
Wil je de beste zorgverzekering tegen de juiste zorgpremie vinden? Dan kun je via een vergelijker de zorgverzekering vergelijken en ontdekken welke basis- en aanvullende verzekering voor jou het best en voordeligst is. Zo weet je alles over kosten zwangerschap en de zorgverzekering en ben je goed voorbereid!