De kraamweek, menig zwangere vrouw kijkt er de hele zwangerschap naar uit. Lekker in de watten gelegd worden door de kraamverzorgster. Cadeautjes uitpakken, lekker fruitcocktails voorgeschoteld krijgen, uitrusten en natuurlijk: pronken met je prachtige baby! Vanuit een elke dag verschoond bed, of een woonkamer die er spik en span uit ziet. Koffie en beschuit met muisjes, en je familie en naaste vrienden kirrend hoe knap de baby is. Helaas niet de realiteit als je nu bevalt, kraamvisite tijdens het Corona virus gaat anders dan je zou willen.
Kraamvisite tijdens het Corona virus, mag het wel?
Toen ik bijna uitgerekend was van Myrah, kreeg ik een e-mail van de kraamzorg organisatie die wij hadden gekozen. Een mailtje met Corona-maatregelen. Zo moet op de eerste kraamdag eerst telefonisch contact worden gelegd om door te nemen hoe de gezondheid van het gezin is.
Als er iemand in het gezin last heeft van verkoudheidsklachten, longproblemen of koorts? Dan is het nog maar de vraag of de kraamverzorgster zal komen. Ook mag er, als de kraamverzorgster aanwezig is geen kraambezoek binnen komen. Wat je ‘in je eigen tijd’ doet moet je zelf weten, grof gezegd.
Aan de ene kant vind ik dat best dubbel, je beschermt je kraamverzorgster door geen bezoek toe te laten, maar als ze ’s avonds komen mag het wel. Ook al kunnen ze mij dan besmetten, en ik de volgende dag de kraamverzorgster ook.
Aan de andere kant weet ik niet hoeveel mensen zij ’s avonds zelf tegen komt, en wat ze de volgende dag mee ons huis in neemt. Het werkt dus, zoals alles, twee kanten op.
Raamvisite tijdens corona
Wat wel mag als de kraamverzorgster er is, is kRaamvisite. Mensen die een kijkje komen nemen door het raam, een soort aapjes kijken. Ze had zelfs een leuke kleurplaat mee die onze oudste dochter kon inkleuren, om “Het Raam” mee te versieren.
Zo kwam mijn beste vriendinnetje, Franks broer met zijn gezin en Yinthe’s gastouders zwaaien voor het raam. Ook de verloskundige komt niet meer in het echt langs. Ze heeft een telefonisch consult gedaan vanuit de auto, terwijl ze op onze oprit geparkeerd stond en ik haar door het raam kon zien. Daarna gluurde ze even naar de baby en ging weer weg.
Lees ook: Waarom de kraamweek vaak niet gaat zoals je had verwacht!
Hoe gaan wij om met kraambezoek in deze periode?
Myrah is ondertussen vier weken. En we hebben echt wel wat bezoek gehad. Op de dag dat ze geboren is kwam mijn moeder. Yinthe was de hele dag bij haar geweest, en die moest toch weer terug naar huis. Ze kwam dus onze oudste dochter thuisbrengen en haar nieuwste kleindochter even bewonderen.
In de eerste week zijn mijn broer en Franks broertjes geweest. Op afstand hebben ze even naar hun kleine nichtje gekeken. We hebben er wel echt op gehamerd dat we geen snotneuzen binnen de deur wilden, en niemand heeft haar aangeraakt of op schoot gehad. Ook hielden we zelf braaf 1,5 meter afstand van iedereen.
In de tweede week kwam mijn andere broer langs, met mijn schoonzus en de kinderen. Yinthe was dolblij dat ze weer even met haar neef en nicht kon spelen. Ze hebben zich uitgeleefd in de tuin, en de volwassenen zaten wederom braaf in alle uithoeken van de kamer. Ook mijn vader spiekte in die week even om het hoekje.
Franks ouders wonen in Zweden, en omdat de grens tussen Zweden en Denemarken dicht is weten we nog niet wanneer zij naar Nederland kunnen komen. In het gezin van Franks oudste broer was iedereen verkouden, zij zijn dus nog niet geweest. Vorige week is mijn oud-collega op bezoek geweest, nadat haar hele gezin eerst minstens een week niet verkouden was.
En dat was alle bezoek in vier weken Corona tijd. Alle andere vrienden, familie en collega’s hebben Myrah alleen nog maar op (de vele, sorry) foto’s kunnen bewonderen.
Bevalt ’t, zo weinig bezoek?
Ik had me deze zwangerschap heel erg verheugd op een ‘normale’ kraamweek. Bij Yinthe verbleven we de eerste week in het ziekenhuis, dus dat was niet te vergelijken. Maar ook nu was het vreemd. Frank was vrij, hij werkt immers in de horeca. De kraamverzorgster had weinig te doen, want: geen bezoek, een man in huis die kok is (en dus maakt hij de lunch, en kon zij gewoon aanschuiven, ook wel eens leuk voor haar).
Een kraamvrouw die de eerste morgen al in gewone kleding de deur open deed en echt naar bed geschopt moest worden voor een dutje, en een baby die het prima doet. De meeste tijd heeft ze besteed aan onze dochter Yinthe, die wel wat aandacht kon gebruiken als nieuwbakken grote zus.
Kraamvisite tijdens het Corona virus. Het is dus eigenlijk not done. Jammer? Eigenlijk vond ik het best lekker. De rust. De tijd voor elkaar. De tijd om te wennen aan zo’n nieuw klein mensje in je gezin. Die rust hadden we anders niet gekregen, en niet zelf genomen. Je gaat toch (te) veel bezoek plannen. En iedereen blijft altijd te lang hangen. Nu dus niet. Is Corona toch nog ergens goed voor 😉
Lees ook: Een pasgeboren baby en social distancing! Hoe doe je dat?