Met een peuter in huis kan je maar beter een goedgevulde verbanddoos en medicijnkast hebben. Er is namelijk altijd wel iets. Een zere buik, of een “auw oor”. Of een van de vele kinderziektes als waterpokken of krentenbaard. Er zijn nogal wat kwaaltjes waar een peuter last van kan hebben!
12 Kwaaltjes waar een peuter last van kan hebben!
-
Buikpijn
Meestal is er niets aan de hand, als je kind klaagt over buikpijn. Zo ging mijn peuter niet naar het toilet bij de opvang, en kwam dan met buikpijn thuis. Een keer naar de wc en het probleem was opgelost. Maar buikpijn kan ook komen door overgevoeligheid voor bepaald voedsel.
Sommige kindjes krijgen letterlijk pijn in hun buik als ze iets spannends gaan doen, bijvoorbeeld als ze naar de dokter moeten. Dit ga je snel genoeg herkennen. Maar als je voelt dat de buik van je kind hard is, je kind hele erge diarree heeft of je bloed bij de ontlasting ziet, is het tijd om de huisarts te bellen!
-
Diarree
Als je kind last heeft van dunne, waterige ontlasting dan heeft je peuter diarree. Vaak heeft hij dan ook last van buikkrampen, of moet hij overgeven. Diarree ontstaat door een virusinfectie of door bacteriën of zelfs parasieten.
Heel belangrijk om op te letten als je kind diarree heeft, is dat je kind genoeg vocht binnen krijgt. Uitdroging is namelijk iets wat vrij snel kan optreden. Houdt diarree langer aan dan twee dagen? Ga dan even langs de huisarts.
-
Eetproblemen
Niet willen eten hoort erbij en is een veelvoorkomend kwaaltje waar een peuter last van heeft. Want bijna alle kinderen gaat op een bepaald moment lastig doen aan tafel. Ze vinden ineens alles vies. Plukken de kleinste stukjes groente uit de spaghetti. Hoe vervelend het ook is, probeer het gezellig te houden aan tafel en laat je kindje toch steeds opnieuw weer proeven. Lees ook deze tips als je peuter niet wilt eten!
Je kunt buiten etenstijd om je kind wat extra vitamientjes toestoppen, door fruit of groente aan te bieden. Zet bijvoorbeeld komkommer of snoeptomaatjes op tafel.
-
Eczeem
Dat lieve zachte babyhuidje is helaas niet voor elk kind weggelegd. Rode plekjes, bultjes, een droge huid, vochtblaasjes, schilfers en kloofjes kunnen allemaal vormen zijn van eczeem. Veel kinderen hebben last van eczeem.
Eczeem bij kinderen ouder dan twee jaar komt vaak voor op de enkels, elleboogholten, knieholten en polsen. Eczeem bij een baby tot twee jaar oud uit zich vaak op de volgende plaatsen: gezicht, hoofd, ellebogen, knieën en bovenlichaam.
-
Hoofdpijn
Dit komt misschien niet heel vaak voor bij een peuter. Gelukkig maar! Maar toch kunnen kinderen dezelfde soort hoofdpijn ervaren als wij. Is je kind er goed ziek van, klaagt hij vaak over hoofdpijn of blijft het lang aanhouden? Bel dan de huisarts.
Het kan trouwens ook zo zijn dat je peuter een bril nodig heeft en daardoor hoofdpijn heeft. Lees hier alles over de ogentest bij kleine kinderen.
-
Koorts
Een veelvoorkomend kwaaltje waar een peuter last van kan hebben is koorts. Het rare is ook dat je peuter van hele hoge koorts, zo ineens naar geen koorts kan gaan. Het ene moment lijken ze doodziek, het andere moment voelen ze zich kiplekker. Maar de lichaamstemperatuur van je kindje kan zelfs al stijgen als hij moe is. Dat verklaart natuurlijk al een hoop. Als de lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden komt spreken we van koorts.
-
Keelpijn
Omdat kleine kinderen vaak verkouden zijn, is ook keelpijn een veelvoorkomend kwaaltje bij peuters. Het slijmvlies in de keel kan ontstoken raken. Je kind krijgt verhoging en een hangerig gevoel. Meestal verdwijnt dit na een paar dagen. Waterijsjes of koud drinken kan hierbij helpen.
-
Lui oog
Als je peuter een lui oog heeft, kijkt hij maar met een oog. Het andere oog is dan het luie oog. Je kindje kijkt daardoor scheel. Vaak wordt er gewerkt met stickers om het oog van je kindje af te plakken, maar soms is een operatie nodig. Lees hier meer over wat als je peuter scheel kijkt!
-
Oorpijn
Helaas is oorpijn bij een peuter een veelvoorkomend kwaaltje. Meestal is er sprake van middenoorontsteking. Maar je kind kan ook kiespijn of last van de amandelen hebben, waardoor het voelt als oorpijn. Het kan zijn dat je kind hierdoor slecht hoort.
Oorpijn is een hele nare snijdende pijn waardoor je kind het echt kan uitschreeuwen van de pijn. Lees hier enkele tips voor het verminderen van oorpijn bij een peuter.
-
Slaapproblemen
Monsters onder het bed, bang in het donker, of gewoon na een jaar nog steeds niet doorslapen. Slapen is altijd een ding als je kleine kinderen hebt. Probeer een vast slaapritueel aan te houden en je kindje op vaste tijden naar bed te brengen.
-
Wratjes
Wratjes zijn vaak erg besmettelijk. Ze worden veroorzaakt door een virus. Een voordeel is dat ze totaal ongevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen ze vanzelf, soms is het nodig om ze aan te laten stippen. Lees hier meer over waterwratjes bij kleine kinderen.
-
Wormpjes
Dit klinkt een beetje vies en dat is het eigenlijk ook wel. Je kind kan vrij gemakkelijk aarswormpjes krijgen. Bijvoorbeeld door het spelen in de zandbak, speeltuin of een park. Je kan het zien in de ontlasting, kleine wriemelende witte beestjes van ongeveer 1 centimeter groot. Bij de drogist kan je gemakkelijk zelf een wormenkuur kopen, let er wel op dat dan het hele gezin een kuurtje krijgt. 😉
Lees ook: Tips bij zelfmedicatie bij kinderen!
Je peuter kan dus nogal wat kwaaltjes krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over de andere veelvoorkomende kinderziektes gehad. Hebben jullie vaak een zieke peuter in huis? Of valt het allemaal reuze mee met die slapeloze nachten en eeuwige verkoudheden?