Heb je last van haaruitval na de zwangerschap? Geen stress, het is een heel normaal verschijnsel. Al die hormonen die door je lijf gieren hebben invloed op tal van processen in je lichaam en dus ook op je haargroei. Daarom hebben sommige vrouwen last van haaruitval voor of na de bevalling. Lees hier hoe het zit!
Waardoor ontstaat haaruitval tijdens en na de zwangerschap?
Haaruitval tijdens de zwangerschap en na de geboorte komt (helaas) geregeld voor. Het wordt veroorzaakt door de verandering van je hormoonhuishouding. Hormonen beïnvloeden tal van processen in je lichaam. Tijdens de zwangerschap zorgen ze ervoor dat je baby kan ontwikkelen en groeien, maar daarnaast hebben ze ook effect op je haarcyclus.
Normaal gesproken kent je haarcyclus diverse fases waar het een bepaalde tijd in blijft.
- Groeifase: Je haren groeien in deze fase. De fase duurt 2 tot 6 jaar.
- Overgangsfase: Het haar groeit tot de maximale lengte en stopt met groeien. Deze fase duurt ongeveer 2 weken.
- Rustfase: Het haar groeit niet meer, maar is in een rust. Dit duurt 1 tot 3 maanden.
- Uitvallen: Je haar gaat uitvallen, als het is uitgevallen begint de cyclus weer opnieuw.
Niet elk haartje zit in dezelfde fase van de cyclus, gelukkig maar anders zou je van tijd tot tijd helemaal kaal zijn. Tijdens de zwangerschap verandert de cyclus, met name door het hormoon oestrogeen. Door de verandering in cyclus, blijven de haren langer in een bepaalde fase.
Meestal krijgen de haren tijdens de zwangerschap een langere levensduur waardoor ze dus later uitvallen dan normaal het geval zou zijn. Tijdens de zwangerschap krijg je daardoor een volle bos. Maar helaas, na de zwangerschap zullen ook die extra haren uitvallen en dat is dan iets meer dan je gewend bent.
Het kan ook zijn dat je tijdens de zwangerschap meer haaruitval hebt. Dat komt ook door de hormonen, mogelijk gecombineerd met stress en vermoeidheid. In dit geval wordt de levensduur van het haar verkort.
Tot hoe lang na de zwangerschap kan de haaruitval doorgaan?
Iedere vrouw moet na de bevalling ‘ontzwangeren’ wat mede inhoudt dat het lichaam tijd nodig heeft om de hormoonhuishouding weer in evenwicht te krijgen. Tijdens deze periode zal de haarcyclus nog anders blijven.
Hoelang je last hebt van haaruitval na de zwangerschap varieert per vrouw omdat ieder lichaam anders is. De ene vrouw ‘ontzwangert’ sneller dan anderen. Gemiddeld duurt dit ongeveer 4 maanden, maar het kan korter of langer zijn.
Tips bij haaruitval na de zwangerschap
Als je haar uitvalt na de zwangerschap is natuurlijk niet echt leuk, maar helaas is het een natuurlijk verschijnsel dat er nu eenmaal bij hoort. Na een periode zal je haarcyclus weer normaliseren en krijg je meestal dezelfde coup als voor de zwangerschap (uitzonderingen daargelaten).
Je kunt zelf niet zo heel veel doen tegen haaruitval na de zwangerschap, maar je kan er wel voor zorgen dat je haren in de beste conditie ooit zijn. Door:
-
Goed voor jezelf te zorgen
Stress, slaaptekort en slechte voeding hebben allemaal invloed op je lijf en dus ook op je haren. Leef gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.
-
Gezonde voeding
Voeding kan ook van invloed zijn op de gezondheid van je haar. Eet daarom dagelijks voldoende groenten, fruit, gezonde eiwitten en zuivel. Zo krijg je de juiste vitaminen en mineralen binnen die bijdragen aan gezonde haren.
-
Bepaalde vitamines en mineralen
Vitamines A, C, B6 en B12 staan erom bekend dat ze goed zijn voor je haar. Als je gezond eet krijg je hier genoeg van binnen, maar je kunt ervoor kiezen om supplementen te nemen waar het in zit. Er zijn ook speciale supplementen zoals deze die goed zijn voor je haar. Slik deze niet tijdens de zwangerschap en vraag altijd aan je huisarts of het verstandig is. Je kunt namelijk ook teveel van bepaalde vitamines binnenkrijgen.
-
Wees lief voor je haar
Verven, föhnen, stijlen, krullen… al deze styling gewoontes zijn niet heel gezond voor je haar. Sterker nog: het beschadigt je haar waardoor het eerder kan uitvallen of er futloos uitziet. Probeer het dus te vermijden en verwen je haar wat vaker met een maskertje.
Lees ook: Je haren verven als je zwanger bent! Wel of niet doen?
Wanneer naar de huisarts bij haaruitval?
In enkele gevallen ligt de oorzaak van de haaruitval na de zwangerschap niet bij de hormonen maar is er iets anders aan de hand dat behandeld moet worden. Neem daarom contact op met de huisarts als de haaruitval erg lang aanhoudt en/of als je last hebt van extreem veel haarverlies.