Het is weer herfst en dan zie je overal de pompoenen weer tevoorschijn komen. Zowel als decoratie maar ook in de supermarkt. Waarschijnlijk is het eerste recept waar je aan denkt bij pompoen: soep! En dat kan je er ook prima mee maken, maar dat is nog lang niet alles! Pompoen is super gezond en kent veel voordelen voor zwangere vrouwen. Daarom zet ik mijn lekkere recepten met pompoen voor je op een rij.
Waarom is pompoen gezond voor zwangere vrouwen?
Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn obstipatie, bloedarmoede en eetbuien. Als tip krijg je dan vaak te horen dat je meer vezels moet eten en zorgen dat je ijzerrijk voedsel eet.
Laat dit nou net in pompoen zitten. Deze groente bevat weinig calorieën en zit boordevol vezels en is dus goed voor de stoelgang terwijl het zorgt voor een vol gevoel. Daarnaast zit pompoen boordevol ijzer, vitamine C en E (anti-oxidant) en calcium. Genoeg redenen om wat lekkere recepten met pompoen te maken in deze tijd van het jaar!
Tip! Om jezelf niet te verwonden nu je zwanger bent! Pompoen snijden wordt makkelijker als je hem even een paar minuten in de magnetron doet op 900 Watt
Lekkere recepten met pompoen!
-
Recepten voor pompoensoep
We trappen dus maar af met de pompoensoep. Deze kan je zo simpel of speciaal maken als je zelf wilt. Voor een basis pompoensoep heb je maar weinig nodig. Kook blokjes pompoen in groentebouillon en pureer de soep met een staafmixer. In principe ben je dan al klaar. Maar er zijn natuurlijk meer varianten.
-
Pittige oosterse pompoensoep
- Ingrediënten: 1 pompoen, 1,5 eetlepel sambal, 1 blik kokosmelk, gember (klein stukje), olie, 2 uien, blokje groentebouillon, koriander, water, zout en peper.
- Bereidingswijze: Maak de pompoen schoon en snijd hem in blokjes, snijd ook de gember fijn. Fruit de gember met de ui en sambal een paar minuten en voeg dan de pompoen toe. Bak dit even door en schenk dan de bouillon en kokosmelk erbij. Laat dit 20 minuten koken en pureer de soep met een staafmixer. Maak hem af met peper, zout en koriander.
-
Recept zoete pompoensoep
- Ingrediënten: 1 flespompoen, 3 tenen knoflook, 2 uien, kaneel, honing, tijm, 2 liter water, 3 groentebouillonblokjes, 400 gram zoete aardappel, olijfolie, 125 gram zachte geitenkaas.
- Bereidingswijze: Maak de pompoen schoon en snijd hem in stukjes. Schil de zoete aardappelen en snijd die ook in stukjes. Fruit de knoflook en ui aan en doe daar de pompoen, zoete aardappel, honing en kaneel erbij. Voeg hier de bouillonblokjes en het water aan toe en laat dit een kwartier koken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Leg de geitenkaas in de soep als hem opdekt.
-
-
Hoofdgerechten met pompoen
-
Recept pompoen risotto
- Ingrediënten: 180 gram risottorijst, 300 gram grote garnalen, 200 gram pompoen, 50 gram geraspte kaas, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 80 ml witte wijn, 700 ml groentebouillon, laurierblaadje, citroenschil, peterselie, boter.
- Bereidingswijze: Snipper de sjalot en de knoflook en fruit ze aan. Voeg de rijst toe en de pompoenblokjes. Voeg de helft van de wijn toe en laat dit inkoken. Daarna voeg je de rest van de wijn toe en laat weer inkoken. Schenk de hete bouillon toe tot de rijst net onder staat, doe ook de laurier en citroenschil erbij.
Roer tot alle bouillon opgenomen is en blijf dit herhalen (ongeveer 20 minuten). Pel de garnalen en maak ze schoon, snijd ze in stukjes en voeg ze de laatste 5 minuten toe aan de rijst. Haal de laurier en de citroenschil eruit en roer de kaas erdoor. Maak af met peper en zout.
-
Recept pompoenschotel met gehakt
- Ingrediënten: 800 gram gehakt, butternutpompoen, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 kardemompeulen, laurierblaadje, 75 gram hazelnoten, 1 bouillonblokje.
- Bereidingswijze: Maak de pompoen schoon en snijd hem in blokjes. Stoof de pompoen met het bouillonblokje, de kardemon en de laurier in 12 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en de knoflook en fruit dit aan, voeg het gehakt toe en bak het rul. Hak de hazelnoten in stukjes. Giet de pompoen af en verwijder de kardemon en laurier. Stamp tot een grove puree. Doe het gehakt in de ovenschaal en stort de puree er bovenop. Voeg de hazelnoten toe en bak dit 10 minuten in de oven.
-
Recepten om te bakken met pompoen!
Wil je eens iets anders doen dan een soepje maken? Kies dan voor een zoet gerecht zoals een van de volgende.
-
Pompoen pannenkoekjes
- Ingrediënten: 250 gram hokkaido pompoen, vanillesuiker, kaneel, 150 gram zelfrijzend bakmeel, stroop/poedersuiker, 50 gram suiker, 1 ei, 200 ml melk, 6 eetlepels zonnebloemolie
- Bereidingswijze: Maak de pompoen schoon en snijd hem in blokjes, kook hem gaar in ongeveer 12 minuten. Giet het af en pureer. Prak met een vork de suiker, het ei en de kaneel door de pompoenpuree en voeg daarna de melk en het bakmeel toe. Klop tot het een goed beslag is. Verschil een beetje olie in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes in 2-3 minuten per kant. Serveer ze met stroop of suiker.
-
Pompoenchips
- Ingrediënten: pompoen, aioli, olijfolie
- Bereidingswijze: Doe een klein laagje olie in een hapjespan en verhit tot ongeveer 170 graden. Snijd de pompoen in zo dun mogelijke plakjes en dep droog. Frituur de plakjes in ongeveer 1 a 2 minuten. Schud de chipjes goed droog op keukenpapier, dip in de aioli.
Zo zie je maar weer dat er veel meer lekkere pompoen recepten zijn, dan je in eerste instantie zult verwachten. Pompoen is heel veelzijdig en ook nog eens heel gezond voor zwangere vrouwen! Misschien vind je deze recepten voor gezonde soepen tijdens de zwangerschap ook wel lekker!