luieraanbiedingen header
Baby

Leren kruipen

Een hele mooie en leuke mijlpaal in het jonge leven van je kindje is leren kruipen. Want kruipen is een belangrijke stap naar leren lopen. Wanneer je baby gaat kruipen kan erg verschillen per kind. Sommige baby’s gaan eerst tijgeren of op de billenschuiven voordat ze leren kruipen. En weer anderen slaan het kruipen helemaal over! Is dat erg? En hoe kan je het leren kruipen stimuleren? Je leest het in deze blog!

beste babyfoon bol.com

Wanneer gaat een baby kruipen?

Als eerste moet je beseffen dat iedere baby zich ontwikkelt in zijn of haar eigen tempo. Er is geen duidelijke richtlijn voor wanneer je baby moet leren kruipen. De meeste baby´s beginnen met kruipen als ze tussen de 7 en 10 maanden oud zijn. Het kan zijn dat jouw kleintje eerder is, maar later kan natuurlijk ook.

Mocht het zo zijn dat je baby na een jaar nog geen enkele aanstalten maakt om in beweging te komen (dus ook niet tijgeren of billenschuiven) en blijft je baby altijd op dezelfde plek liggen, dan is het goed dit voor te leggen bij het consultatiebureau.

disneybanner

Van tijgeren naar kruipen

Er zijn veel baby’s (maar dus niet allemaal) die eerst gaan tijgeren voordat ze leren kruipen. De eerste stap naar tijgeren is dat je baby op en neer gaat schuiven op het buikje. Later kan je zien hoe jouw baby om zijn of haar eigen as gaat draaien, als een jong hondje die achter zijn staart aan rent. Super schattig. Nog iets later komt je kleintje erachter dat wanneer ze zich afzet met de voetjes en vervolgens met de armpjes vooruit trekt, ze ook naar voren kan komen. Ahhh handig!

Tijgeren gaat vooral makkelijk op een gladde of houten vloer. Als je baby kan tijgeren duurt het meestal niet lang voordat je baby vanzelf gaat kruipen. Mocht je thuis een gladde vloer hebben, dan kan het iets langer duren voordat je baby overstapt naar kruipen, omdat kruipen op een gladde vloer wat lastiger is. Zorg er daarom voor dat je jouw baby ook geregeld op een kleed legt.
tussenstappen voor het leren kruipen

Billenschuiver leren kruipen

Sommige baby’s stellen het leren kruipen nog even uit en gaan op de billen schuiven. Soms schuiven ze zichzelf voort door twee beentjes te gebruiken, soms gebruiken ze maar één beentje. Op zich is het niet erg als je kleintje een billenschuiver is. Bij sommige kinderen is op de billenschuiven de stap voordat ze gaan lopen. Als je baby een fervent billenschuiver is, dan kan het zijn dat hij iets later begint met lopen omdat je baby tijdens het schuiven op de billetjes minder spiertjes traint en ontwikkelt dan tijdens het kruipen.

speelgoed banner

Je kunt je baby stimuleren om te leren kruipen door:

  • Je baby regelmatig op het buikje te leggen. Maak het voor je baby ook leuk om op het buikje te liggen door spelletjes te spelen.
  • Kan je baby al omrollen? Als dat niet het geval is, is het goed het omrollen te stimuleren.
  • Speel eens met je baby op het ouderlijk bed. Hier kan je kind zich veilig uitleven met omrollen, zitten, omvallen etc.

Baby kruipt niet

Je hoeft pas in te grijpen als je baby na een jaar nog totaal niet in beweging komt in de vorm van tijgeren, billenschuiven of omrollen. Zolang dit nog niet het geval is, is er niets aan de hand. Overigens kruipt niet elke baby. Sommige baby’s leren niet te kruipen, maar worden echte billenschuivers. Ook dat is op zich een prima tussenstap naar het lopen. Andere baby’s slaan alles gewoon over en beginnen zich meteen al op te trekken om zo de wereld verticaal te verkennen. Dit is hun tussenstap naar lopen.

kniebeschermer baby kruipen

Handig tijdens het kruipen! Zo beschadigen de knietjes niet meer!

Kruipen overslaan gevolgen

Als je baby het leren kruipen overslaat en meteen begint met optrekken en staan of juist gaat tijgeren, dan is dat helemaal niet erg. Ook dan zal je baby gewoon goed leren lopen. Soms is er trouwens een hele simpele reden waarom je kind het kruipen overslaat, namelijk omdat je vloer te glad of te hard is. Dit maakt het kruipen gewoonweg wat lastiger.

Tussenstappen voor het leren kruipen

Voordat je baby kan leren kruipen, moet je baby eerst wat andere vaardigheden onder de knie hebben, anders gaat het je baby nooit lukken. Als eerste is het heel belangrijk dat je baby veel tijd heeft doorgebracht op het buikje.

Leg je baby alleen op het buikje onder toezicht en bouw dit langzaam op. Als je baby op het buikje ligt, traint je baby de nek-, rug- en armspiertjes die voor het kruipen heel belangrijk zijn.

Vanaf het moment dat je baby het hoofdje en de borst goed omhoog kan tillen, is je baby sterk genoeg om te gaan kruipen of tijgeren. Wat ook een tussenstap naar het kruipen kan zijn, is dat je baby eerst leert om zelfstandig te zitten. Dit hoeft niet heel lang achter elkaar te zijn. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat je baby eerst moet leren zitten voordat je kleintje kan kruipen.
tips en oefeningen baby leren kruipen

Tips en oefeningen baby leren kruipen

Een groot gedeelte van de ontwikkeling van je baby gaat vanzelf. Zeker als je jouw baby genoeg tijd laat doorbrengen op het buikje. Toch kan het nooit kwaad om je baby heel subtiel aan te moedigen iets meer te bewegen. Dwing je kind echter nooit en ontmoedig je kind ook niet. Zie je bijvoorbeeld dat je baby alleen opzij of achteruit kan bewegen, laat hem gewoon zijn gang gaan!



Manieren om subtiel je kind te leren kruipen:

  • Leg je baby regelmatig op de buik. Vind jouw baby dat nog niet zo fijn? Leg hem dan met zijn buik op jouw buik. Je baby voelt zich dan veiliger en kan dan fijn naar jou kijken.
  • Maak de momentjes op het buikje leuk, door voor je baby te gaan zitten en te zingen of speeltjes voor het gezichtje te bewegen. Hartstikke gezellig zo! Zodra je baby het niet meer zo gezellig vindt is de tummy time voorbij. Dwing je baby niet om langer te blijven liggen. Probeer het na een paar uurtjes nog een keer en bouw het zo op.
  • Leren kruipen op een harde vloer die glad is, is best een uitdaging. Mochten jullie zo’n vloer hebben, leg er dan een stuk vloerbedekking of foam speeltegels op. Een groot speelkleed zou ook kunnen, maar meestal plooien die teveel.
  • Zet je kind niet teveel in de zithouding, want juist als je baby ligt heeft hij meer bewegingsvrijheid.
  • Probeert je kind op handen en voeten te staan, help hem dan een beetje door wat houvast aan te bieden. Houd dit wel tot het minimum. Oefen niet langer dan een minuut, anders vindt je baby het straks niet meer leuk.
  • Als je baby wat probeert, beloon hem dan door complimentjes te geven, lief te lachen en oogcontact te zoeken.
speelgoed banner

Leren kruipen speelgoed

Ook speelgoed kan goed helpen om je baby te leren kruipen. Dit zijn met name speeltjes die bewegen. Je baby zal bij deze speeltjes de behoefte hebben om het achter na te gaan en zelf dus ook te bewegen. Bewegend speelgoed is bijvoorbeeld een bal, trein of auto. Laat je baby er lekker mee spelen en laat je baby ook zijn of haar best doen om het speeltje te pakken als het weg is gerold. Plaag je baby echter niet te lang, want dat roept frustratie op.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019