De baby communiceert veel meer met jou dan je misschien in eerste instantie denkt. Huilen is eigenlijk het laatste middel wat de baby inzet om aan te geven dat hij nu toch echt naar bed wil of wil eten. Als je de lichaamssignalen van je baby en de babygebaren leert kennen, kan je het huilen voor zijn!
Voordelen van de baby signalen herkennen!
Het voordeel van de baby signalen herkennen is dat je de baby beter begrijpt, waardoor jouw baby beter kan slapen, hij beter drinkt en minder snel oververmoeid raakt. En daarnaast voel je jezelf ook echt een super goede ouder. Een win-win situatie dus!
Het is dus erg belangrijk dat je goed op de baby let. Alleen dan kan je de baby signalen herkennen. Je hoeft niet de hele tijd boven de box te hangen, maar alert zijn is wel van belang. Zie dus echt wat je baby aan het doen is, wat voor bewegingen hij maakt en hoe jouw baby kijkt.
Koppel deze babygebaren en lichaamssignalen van je baby aan het tijdstip van de dag en je weet wat de baby wilt voordat jouw baby in huilen uitbarst. Vooral vermoeidheid en honger hebben duidelijke signalen.
Lichaamssignalen van de baby: Wat zegt mijn baby?
Wanneer jouw baby klaar is om te vertrekken naar dromenland, geeft jouw baby dit in eerste instantie niet aan door te gaan huilen. Huilen is een laatste slaapsignaal en het is goed om dit voor te zijn.
Let daarom op de volgende signalen:
Lichaamssignalen dat de baby wil slapen
- Staren of glazige blik
- Grimas op het gezichtje
- Gezichtje begraven in de borst
- Gapen, strekken, aan de oortjes zitten, in de ogen wrijven
- Je niet meer aankijken of zich van je afwenden
- Rode wangetjes of oortjes of juist bleek worden
- Gebalde vuistjes maken
- Jengelen
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft
Hongersignalen zijn soms iets lastiger. Dat komt omdat sommige hongersignalen lijken op signalen dat jouw baby moe is. Is je baby uitgerust en rustig, dan zijn dit de hongersignalen:
- Smakkende geluidjes maken
- Handjes in het mondje doen
- Lippen tuiten of tong uitsteken
- Met de tong zuigbewegingen maken
- ‘Zoeken’ met het hoofdje (draaibewegingen)
- Over de lipjes likken
Tip lees ook: Wat is de beste babyvoeding?
Hongersignalen en slaapsignalen die op elkaar lijken
Baby’s hebben nog geen goede controle over hun lijfje. Meestal vertonen ze bewegingen die worden gestuurd door reflexen. Hierdoor kan je hongersignalen verwarren met signalen van vermoeidheid of darmkrampjes.
Kijk daarom dus altijd naar het moment van de dag en of je baby net geslapen of gegeten heeft. Zo kan trappelen met de voetjes zowel betekenen dat je baby honger heeft, of juist moe is. Sabbelen op de handjes kan ook een dubbele betekenis hebben.
Voorbeelden van babygebaren met het handje
Naast de hongersignalen en signalen van vermoeidheid communiceert de baby ook met babygebaren. Alleen al het handje van de baby kan aangeven in welke toestand je baby is.
- Ontspannen handje: Met de vingers los om de duim, dat betekent dat je baby rust of slaapt
- Geopend handje met daarbij de vingertjes ontspannen gespreid: Jouw baby voelt zich prettig en grijpt een beetje om zich heen.
- Ontspannen knuistje met duim en wijsvinger naar buiten: De baby is vol spanning aan het afwachten wat er gaat gebeuren of is helemaal klaar voor een spelletje.
- Gespannen handje met gestrekte en gespreide vingers: Je baby is ergens van geschrokken. Probeer je baby dan gerust te stellen
- Duimpje in een gespannen knuistje: De baby is gespannen, zich aan het inspannen, heeft pijn of is boos. Probeer te achterhalen wat er aan de hand is en praat rustig tegen je baby zodat hij of zij zich waar kan ontspannen.
- Vuistje tegen een afgewend hoofdje: Jouw baby is moe.
Het herkennen van de lichaamssignalen van je baby en babygebaren kan je helpen om met je baby beter te begrijpen. Wat zijn de hongersignalen en slaapsignalen van je baby?
Communiceren met lichaamstaal
Om te kunnen communiceren met lichaamstaal is het heel belangrijk dat jij op de baby let zodat je de babygebaren en lichaamssignalen van jouw baby kunt herkennen. Nu hoef je niet uren boven de box te hangen, alleen hier alert op zijn brengt je al heel ver.
Let op wat je baby doet, hoe jouw baby kijkt en maak een koppeling met het moment van de dag. Communiceren met lichaamstaal is echt de moeite waard. Om hier mee te beginnen is contact maken met je baby essentieel.
Dit kan je doen door:
- Maak contact met je baby zonder teveel prikkels op de achtergrond.
- Houdt de afstand tussen jou en je kind zo klein mogelijk
- Maak altijd oogcontact wanneer je jouw baby aankleedt, in bad doet, de luier verschoont of voedt.
- Praat veel tegen je baby en met je baby. Dit helpt namelijk ook met de taalontwikkeling van de baby.