Lijnzaad is een van de vele superfoods die we inmiddels kennen. Naast chiazaad en gojibessen is dit misschien wel een van de meest bekende. Maar wat doet lijnzaad voor je en is lijnzaad tijdens de zwangerschap gezond om te gebruiken?
Wat is lijnzaad?
Lijnzaad is een zaadje dat is gemaakt van vlas. Vandaar ook dat lijnzaad in het Engels “flax seeds” worden genoemd. Dit kleine zaadje bevat olie, wat het zo gezond maakt. Het heeft een hele neutrale smaak, je doet het bijvoorbeeld door de yoghurt, of in een gezonde salade, maar je kunt er ook muffins of cake mee bakken. Lijnzaadolie doet het ook goed in dressings.
Mag je lijnzaad tijdens de zwangerschap?
Het antwoord is nee, beter om dit niet te eten, of in ieder geval heel weinig. De reden is dat lijnzaad cyanogenen bevat, dit stofje zit ook in vlierbessen, bittere amandelen en cassave. Het lichaam kan deze cyanogenen omzetten tot cyanide (blauwzuur). Een te hoge dosis hiervan kan problemen met de ademhaling opleveren en zelfs een hartstilstand veroorzaken.
Als je te veel lijnzaad binnenkrijgt terwijl je borstvoeding geeft, kan dit de bijnierfunctie van je baby ontregelen. Mede daarom wordt het gebruik van lijnzaad tijdens de zwangerschap niet aangeraden als je borstvoeding geeft of zwanger bent.
Waarom is lijnzaad goed voor je?
Lijnzaad is rijk aan vezels en er zit veel omega 3 en 6 in, maar ook vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Het is goed voor je stoelgang. Het slijm wat vrijkomt als de zaadjes breken maakt je darmen schoon, het maakt een laagje in je darmen waardoor de afvalstoffen makkelijker naar buiten komen. Ook zorgt lijnzaad langer voor een verzadigd gevoel.