Geniet jij van de plotseling vergaarde vrijheid en heb jij de ‘go with the flow’ mentaliteit omarmd? Of heb je geen idee hoe jij je dagen doorkomt met de kinderen thuis en snak je naar een ritme, een schema, iets van houvast en structuur?!
Hoe dan ook: probeer van de nood een deugd te maken in deze tijd. Geniet van deze periode die je met je kinderen hebt. En hopelijk kan ik je door middel van deze tips voor lockdown parenting een beetje helpen er het beste van te maken! Want wat te doen nu we ineens hele dagen thuis zitten met ons kroost vanwege het corona virus?
Dagschema voor schoolgaande kinderen
Voor de wat oudere kindjes kan het handig zijn om een dagplanning te maken (uur tot uur). Zo weten ze wat er van ze verwacht wordt, en is tegelijkertijd ook heel duidelijk wanneer ze tijd voor zichzelf hebben.
Waarschijnlijk heeft je kind(je) vanuit school al bepaalde zaken mee gekregen. Uiteraard is het verstandig en makkelijk om dit aan te houden, aangezien zij het beste weten wat aansluit bij je kindje en hoe je kind zo goed mogelijk ‘bij’ blijft de komende periode.
Ook scheelt dit je een hoop gepuzzel en zoektochten naar de juiste dingen om te doen met jouw kind(eren). Grote kans is wel dat je hiermee niet een hele dag vult, want op school zijn ze ook niet de hele dag aan het leren. En je wilt naast het schoolwerk en lesgeven aan je kleuter vast ook nog wel wat extra’s achter de hand hebben. Daarom zal ik wat tips geven voor leuke en handige websites en programma’s. En een voorbeeld geven van een mogelijk corona virus proof, ’lockdown parenting’ dagprogramma 😉
Voorbeeld dagplanning met kinderen thuis tijdens het corona-virus
Omdat er minder tijdsdruk is in de ochtend, kan je de bedtijd eventueel ook nog gebruiken als beloning of maatregel. Heb je goed je best gedaan met schoolwerk, ben je lief geweest voor je broertjes/zusjes, mag je wat later naar bed.
Leerzame sites en apps voor kinderen
Een aantal leuke websites en apps voor kinderen, van jong tot wat ouder zijn:
- Junior Einstein, gratis proefabonnement.
- Squla (gratis tussen 9:00 en 15:00)
- Bobo spelen, hiervan is ook een app.
- Duolingo heeft ook een app voor kinderen: Lingokids; als je het leuk vindt om je kindje een andere taal bij te leren.
- YouTube kids; Youtube, maar dan voor kleintjes. Waarbij je de leeftijd van je kind kunt invoeren en hij of zij dus geen content voorbij zal zien komen die niet geschikt is.
- De komende weken kun je luisterboeken downloaden via bol.com voor slechts 1 cent per boek. Elke week zijn er 10 nieuwe boeken.
En zo zijn er natuurlijk nog veel meer websites en apps die (educatieve) spellen/content aanbieden.
Pictogrammen planning voor kleuters
Voor de kleuters is een uur tot uur dagplanning natuurlijk veel te ingewikkeld. Dus voor hen zou je bijvoorbeeld een dagplanning met pictogrammen kunnen maken. En mocht je nou zowel oudere als jongere kindjes hebben, is het maken van deze pictogrammen natuurlijk een super leuke opdracht en bezigheid voor de oudste(n).
Bijvoorbeeld,
Natuurlijk is dit absoluut niet hoe het ‘hoort’, maar vooral een richtlijn, voor ouders die ‘struggelen’ en graag een ritme zouden aanbrengen.
Het is maar tijdelijk
En onthoud: dit is tijdelijk. Je hoeft niet ineens de beste juf of meester te zijn, maar vooral nog steeds mama en/of papa. Lukt het een dag allemaal niet zo goed? Geeft niet! Geniet van deze extra tijd samen en probeer er het beste van te maken. Je kindje(s) word(en) er echt niet slechter van als ze even niet elke dag een strak ritme hebben en alle ‘schooldingen’ doen.
Het enige dat je nu kunt doen is proberen dat ‘lockdown parenting’ maar zo goed mogelijk onder de knie te krijgen, voor zolang als het duurt. En bovenal: look on the bright side. Wanneer heb je voor het laatst zo veel quality time met jouw gezin gehad?
En: zie jij ook niet dat de wereld ineens toch best wel lief voor elkaar lijkt? Overal steken initiatieven de kop op, bieden mensen aan elkaar te helpen, is er weer wat meer waardering voor wat men allemaal voor elkaar doet. Is dat niet mooi?