luieraanbiedingen header
Voeding

Mag een baby of peuter kaas eten?

Je wilt je kindje natuurlijk zo gezond mogelijk laten en leren eten. Als baby beginnen we fanatiek met zelfgemaakte groente- en fruithapjes en gezonde smeersels op brood. De ene baby smikkelt alles vrolijk weg, terwijl de ander het liefst zijn mondje potdicht houdt. Maar hoe zit dat eigenlijk met kaas? Veel kinderen houden van kaas en dat lijkt onschuldig. Kaas is veel gezonder dan chocopasta, pindakaas of hagelslag, toch? Mag een baby of peuter kaas eten?

philips banner babyfoon

Wat is kaas eigenlijk?

Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Het wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (gepasteuriseerde) melk. Hierdoor wordt de melk dik. Er ontstaat wrongel, een soort sponsachtige massa en wei, een dunne, waterige vloeistof. De wrongel wordt in een vorm geperst en gaat in een pekelbad. Daarna gaat hij rijpen in een koele ruimte. Hoe langer de kaas rijpt, hoe ‘ouder’ hij is.

Kaas wordt op allerlei manieren gegeten. Als plakjes op brood, als blokjes, als fondue. Maar ook geraspt op pizza’s, ovenschotels en als saus.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12, vitamine B2 en mineralen zoals calcium, selenium, fosfor, magnesium en zink. Ook bevat het eiwit en heeft het weinig of geen koolhydraten.




Nederlanders zijn echte kaaskoppen, kinderen ook?

Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen. Een blokje kaas op een verjaardag, een bruine boterham met kaas als lunch of ontbijt. Mijn moeder kreeg vroeger eens een stuk kaas voor haar verjaardag, omdat ze er zo gek op is.

Ook onze kinderen zijn gek op kaas, al van jongs af aan. En ik heb er eigenlijk niet bij stil gestaan dat kaas dus niet zo heel erg gezond is voor een baby of peuter. Myrah (2 jaar) vraagt regelmatig om ‘tukkie kaas?’ en ook haar zus maak ik er erg blij mee. Veel kinderen houden van kaas en dat lijkt onschuldig. Kaas is veel gezonder dan chocopasta, pindakaas of hagelslag, toch?

Lees ook: Waarom je al met 4 maanden je baby pindakaas en ei moet geven!

libido banner

Mag een baby of peuter kaas eten?

In kaas zit best veel zout en zout wordt afgeraden voor kinderen onder de vier jaar. Als jij groenten kookt voor je baby, doe je waarschijnlijk ook geen zout in het water. De nieren van kleine kinderen kunnen zout nog niet zo goed verwerken. Ze moeten extra hard werken om dit via de urine uit het lichaam te kunnen verwijderen.

Als je baby of peuter te veel zout binnenkrijgt kunnen de nieren beschadigen. Daarom wordt het afgeraden om je baby of peuter kaas te laten eten.
Je kunt je peuter of baby wel (af en toe) smeerkaas voor kinderen op brood geven, dit is veel minder zout. En ook zachte kazen zoals mozzarella en hüttenkäse zijn minder zout.



Hoeveel zout zit er in kaas?

Soort kaas Zout in grammen
Smeerkaas 30+ 0,47
Smeerkaas kids 0,29
Kaas, jong 30+ 0,37
Kaas, jong 30+ 0,37
Kaas, oud 30+ 0,40
Kaas, oud 48+ 0,32
Mozzarella 0,0048
Cottage cheese 0,20
Hüttenkäse 0,20
Zachte geitenkaas 45+ 0,001


Rauwe melk in kaas is gevaarlijk voor kleine kinderen

Behalve veel zout zijn sommige zachte kaassoorten ook gemaakt van rauwe melk. En ook dit kan gevaarlijk zijn voor je baby of peuter (ook voor zwangere vrouwen trouwens). Hier kunnen namelijk bacteriën in voor komen zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Als je kindje deze bacterie krijgt, kan hij een voedselinfectie oplopen en daar kunnen kleine kinderen echt goed ziek van worden.
Als een kaassoort is gemaakt van rauwe melk staat dit letterlijk op het etiket, maar er kan ook “au lait cru” staan. Tip: Boerenkaas wordt ook gemaakt van rauwe melk!

Kort gezegd is het dus niet heel verstandig om je baby of peuter kaas te geven. Ook al zijn ze nog zo gek op een lekkere tosti of een plakje kaas. Al vind ik persoonlijk wel dat dit af en toe moet kunnen. En ik denk niet dat mijn peuter blij wordt als ik haar nu ineens geen kaas meer ga geven nu ik dit weet. Is je peuter niet na een hap fan van bijvoorbeeld de hüttenkäse? Wees niet bang, kinderen moeten soms wel iets 10 tot 15 keer proeven voor ze het lekker vinden.

Lees voor nog meer tips: Wat mag een peuter nog niet eten? en wat mag een baby nog niet eten!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019