“waterwipes
Verzorging

Meest voorkomende ergernissen met een oppas!

Als je kinderen hebt, ontkom je er niet aan dat je soms een oppas nodig hebt. Een oppas kan een gastouder zijn, het buurmeisje van 16 jaar oud of opa en oma. Handig hoor als je eventjes je kinderen kunt toevertrouwen aan een ander, maar echt heel fijn is het niet altijd. Want die oppas doet niet alles precies zoals je zou willen en dat leidt tot ergernissen. Welke ergernissen met een oppas heb jij?

banner winkelpromo

Waardoor ontstaan ergernissen met een oppas?

Als het gaat om de opvoeding van je kinderen heb je als ouders een visie. Je hebt regels en je hebt zelfs een missie. Een missie kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt dat je kind gezond is en dus gezond eet en op tijd naar bed gaat. Of je wilt dat je kind manieren heeft, niet zeurt en weet dat er regels zijn die niet gebroken mogen worden.

Jouw visie op de opvoeding kan zijn dat je streng doch rechtvaardig bent. Of misschien ben je wat coulanter en houd je er slechts een paar regels op na. Hoe je er ook in staat, elke ouder heeft een bepaald idee over opvoeden en elke ouder wil bepaalde normen en waarden overbrengen op het kind. En het is heel vervelend als andere mensen een beetje aan de haal gaan met jouw normen en waarden. Want iedereen weet dat consequent zijn de sleutel is tot succes.

Lees ook: Waar moet je op letten bij het vinden van een oppas?




Maar als je kinderen bij jouw oppas zich vol mogen vreten aan snoep en chips, twee uur later naar bed gaan dan de bedoeling is of weer bijna geen groenten of fruit hebben gegeten? Dan gaat dat echt aan je knagen. En dan ontstaan de ergernissen, want als het structureel uit de soep loopt weet je dat je steeds beter je best moet doen om later alles weer op de rit te krijgen. Daarom ontstaan er ergernissen met een oppas.

top 5 beste babyfoons banner

Wat zijn de meest voorkomende ergernissen met een oppas?

Onderstaand de meest voorkomende ergernissen met een oppas. Welke herken jij? Of heb je nog aanvullingen?

  1. Te laat naar bed brengen

    Of het nu gaat om het middagdutje of avond dutje: slaap is heel belangrijk en een goed slaapritme ook.
    Heel vervelend dus als die wordt verstoord omdat je kind of niet heeft geslapen ’s middags, of ’s avonds veel te laat naar bed is gebracht. Jij zit dan weer met de gebakken peren.

  2. Te veel laten snoepen

    Vooral opa’s en oma’s hebben de neiging om hun kleinkinderen extra te verwennen door ze geregeld weer iets toe te stoppen. Of toch een extra toetje met 5 liter slagroom. Een keer is niet erg, maar elke keer is ook weer niet leuk. Vervolgens zit jij met een kind dat high is van de suiker en dagen achter elkaar zit te zeuren dat ‘het bij oma wel mocht’. Bedankt!

  3. banner billendoekjes waterwipes
  4. Geen groenten en fruit

    Je hebt nog wel zo zorgvuldig de groente- en fruithapjes gemaakt en tóch heeft je kind er niks van op want de oppas was het vergeten. Heel vervelend. Je vraagt je ook af wat je kind dan wel allemaal heeft gegeten.

  5. Zooitje in huis

    Je kent het misschien wel, je komt thuis van een dag werken of van een avondje op stap en het lijkt net alsof er een bom is ontploft in je huis.
    En daarbij zegt je oppas zodra je binnen bent ook nog eens: ‘Nou ik ga er vandoor hè.’

  6. prenatal banner weekaanbiedingen
  7. Te laat komen

    Te laat komen is ook verschrikkelijk irritant, vooral als je een belangrijke afspraak hebt.

  8. Als je tieneroppas telkens het vriendje meeneemt

    Dat vriendje erbij…. Het zit je toch niet helemaal lekker. Wat gaan die twee doen in jouw huis? Eigenlijk heb je het liever niet, maar ze blijft het vragen… vervelend!

  9. Geen aandacht voor je kinderen

    Je wilt natuurlijk dat je oppas aandacht voor je kinderen heeft en het liefst heb je dat ze verantwoorde spelletjes gaan doen waar je kinderen iets van leren.
    Hoe vervelend is het dan wel niet als je merkt dat je oppas vooral veel op haar telefoon zit of achter de laptop terwijl je kinderen het huis afbreken.

  10. Afzeggen

    Heb je eindelijk een oppas, gaat die persoon afzeggen en vaak is dat ook nog eens op het laatste moment.

tips problemen met oppas voorkomen

Hoe kan je de meeste ergernissen met een oppas voorkomen?

Eigenlijk is het een open deur: de ergernissen met een oppas kan je alleen voorkomen door duidelijk afspraken te maken, durven aan te spreken en af en toe eens te evalueren.
Onderstaand een paar tips om ergernissen met een oppas te voorkomen:

  1. Spreek jouw ergernissen uit

    Je moet je ergernissen niet voor je houden want dan gaat de emmer steeds voller lopen totdat je de spreekwoordelijke ‘druppel’ bereikt en de bom barst.
    Soms is het misschien een beetje lastig, maar niets zeggen is nooit de beste optie.

  2. Breng het goed

    Als je jouw ergernis gaat uitspreken is het belangrijk dat je dit op een goede manier doet zodat de persoon in kwestie zich niet meteen aangevallen voelt.

    Zegt eerst welk gedrag je irriteert, maar benoem dit zo objectief mogelijk. Dit doe je door te zeggen wat je hebt gezien. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat Jantje veel snoep heeft gekregen’. Vervolgens benoem je het gevolg hiervan. ‘Hierdoor is hij veel te druk ’s avonds en zeurt hij om nog meer snoep’. Nu geef je aan wat voor effect dat heeft op jou: ‘Voor mij is dat erg vervelend omdat ik hem niet meer rustig krijg’.

    Als laatste kom je met een voorstel: ‘Ik zou het heel fijn vinden als je minder snoep geeft, wat vind je daarvan?’ Op deze manier iets aangeven is beter dan zeggen: ‘Je geeft Jan te veel snoep en dat is super vervelend’. Zie je het verschil?

  3. Geef aan wat je echt belangrijk vind

    Het helpt niet als je jouw oppas een hele lijst met regels geeft waaraan hij of zij zich moet houden. Pik de regels eruit die je echt het belangrijkste vindt en laat je oppas merken dat deze sowieso nagestreefd moeten worden. Bijvoorbeeld gezond eten, op tijd naar bed en niet te veel snoep.

  4. Verplaats je eens in je oppas

    Soms helpt het echt om de situaties eens te bekijken vanuit je oppas. Misschien begrijpt de oppas niet helemaal wat je bedoelt met bepaalde regels. Of misschien doet je oppas iets niet omdat je het simpelweg niet duidelijk hebt aangegeven (zoals het huis netjes houden). Het kan ook zijn dat de oppas een ander idee heeft over de opvoeding (vaak is dat bij oudere mensen).
    Om de ergernissen met een oppas te verminderen, kan je misschien een gesprek aangaan over opvoeding en waarom jij bepaalde regels hebt.

Lees ook: Tips als je gaat oppassen op kleine kinderen!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019