Schoonmoeders, je zou er een boek over kunnen schrijven. Sterker nog, er zijn genoeg boeken over geschreven. Er zijn genoeg grappen over te vinden, die gek genoeg vaker over schoonzoons en hun schoonmoeders gaan. Terwijl de echte strijd vaker gestreden wordt tussen de schoondochters en hun schoonmoeders. Niet altijd hoor, er zijn ook families waarin de schoonkinderen- en moeders als ‘echte’ familie met elkaar om gaan, maar vaak zijn er toch irritaties. Ik neem je mee in de meest voorkomende ergernissen over schoonmoeders.
Wat voor schoonmoeder heb jij?
Ze komt binnen, met de sleutel die ze heeft kregen voor noodgevallen. Die sleutel waarvan je al meerdere keren hebt gezegd dat ze die niet hoeft te gebruiken en gewoon kan aanbellen als je thuis bent. Maar die hoop heb je opgegeven.
Het tijdstip waarop ze komt is ook weer geweldig, kwart voor vijf ’s middags. Precies het moment waarop het eten gekookt moet worden, waarop de kinderen stierlijk vervelend zijn en het huis een puinhoop is.
Je ziet de twinkeling in haar ogen, haar gelijk; zie je wel dat ze er niets van kan, het is hier een zwijnenstal.
Ze kijkt om zich heen en schudt haar hoofd. “Nou, het is hier ook niet bepaald opgeruimd, en moet je nog niet koken? Kees/Jan/Piet of hoe haar zoon ook heet zal straks wel honger hebben als hij uit zijn werk komt. Wat maak je eigenlijk? Wel iets met verse groente mag ik hopen. Dat recept van mij heb je nog wel toch? Daar is hij gek op”.
Herkenbaar? Moeders en hun zoons, het is wat. Ze lijken elkaar nooit helemaal los te laten. Niemand kookt zo lekker als zijn mama. De was is daar altijd zo zacht en ruikt zo lekker. Terwijl het toch echt hetzelfde wasmiddel is wat jij gebruikt. Hoe hard jij je best ook doet, zijn moeder kan het altijd beter. En dat weet ze, dat is nog het meest irritant.
De 5 meest voorkomende ergernissen over schoonmoeders
Wat ik hier boven al beschreef vat zo ongeveer de meeste ergernissen samen.
-
Macht
Ze bemoeit zich met de opvoeding, maar weigert ook als ze oppast jullie opvoeding te gebruiken.
-
Beter weten
Het ene advies na het andere wordt over je uitgestort. Ook als je er niet op zit te wachten, sterker nog; zeker als je er niet op zit te wachten. Ze kan het ook niet laten om te vragen of je haar advies nog hebt opgevolgd, en duidelijk te laten weten dat het haar niet zint als dat niet het geval is.
-
Te vaak
Ze komt bijna iedere dag, ongevraagd, onaangekondigd. En als ze niet in levende lijve komt belt ze wel.
-
Ouderwets
Bij alles wat je kind mankeert kan ze het niet laten een steek onder water te geven. “Ja, dat komt door de kinderopvang”.
Zij zorgde vroeger gewoon zelf voor haar kinderen, in plaats van ze te pas en te onpas weg te brengen. Die van haar waren nooit verkouden. Want is kinderopvang goed voor een baby? -
Knuffeloma
Niet van je kinderen af kunnen blijven. Van het ouderwetse knijpen in de wangen tot slapende baby’s oppakken (ongevraagd!). Blijven pushen dat oma een kus wil, terwijl je kind daar duidelijk geen zin in heeft.
Hoe ga je ermee om?
Dat ligt echt helemaal aan jezelf en de mate waarin de ergernissen aanwezig zijn. Staat ze echt elke dag op de stoep, geef dat toch maar eens voorzichtig aan dat je daar niet op zit te wachten. En als voorzichtig niet werkt zal je het misschien iets duidelijker moeten zeggen. Schoonmoeder boos? Jammer dan. Gaat wel weer over.
En als het beperkt blijft tot enkele momenten per maand, tja, wil je daar ruzie over krijgen? “Laat los, laat het gaaaan” werkt soms het allerbeste.
Nog beter! Maak er gebruik van en laat haar lekker je huis uitsoppen, als ze het allemaal zo goed kan. Ga jij er lekker even tussenuit, kan ze meteen haar kleinkinderen plat knuffelen en het lievelingspotje van je man koken.
Doe er je voordeel mee en zet je die meest voorkomende ergernissen over schoonmoeders om in voordelen 😉
Lees ook: Tips die je relatie goed houden het eerste jaar met baby!