header banner hema
Peuter

Met deze tips maak jij van je peuter een Foodie!

We willen allemaal het beste voor ons kind. Vanaf de eerste slok en hap willen we onze kinderen de beste producten geven. Maar er komt (meestal) een moment waarop onze kindjes daar anders over gaan denken. Een moment dat je peuter ontdekt dat hij ‘nee’ kan zeggen en niet meer klakkeloos alles in zijn mondje stopt. Hoe zorg je ervoor dat eten leuk blijft? Kortom; hoe maak je van je peuter een Foodie?

libido banner

De eerste hapjes voor je kindje

Jouw baby krijgt de eerste vier maanden alleen maar melk, borst- of flesvoeding, dat is aan jou. Maar als de baby vier maanden oud is mag je gaan bijvoeden. Al kiezen veel ouders ervoor om daar pas met 6 maanden mee te beginnen. Kijk vooral naar je kindje, heb je het idee dat hij eraan toe is? Onze jongste dochter is inmiddels bijna een half jaar en smikkelt er heerlijk op los.

Er wordt aangeraden om je baby als eerste hapje groente aan te bieden. Fruit is namelijk veel zoeter, dit gaat er bij de meeste kindjes wel in. Maar als je eerst fruit geeft en daarna pas groente, dan is de groente een stuk minder lekker voor je baby. Begin dus met groente, dan wordt het alleen maar leuker en lekkerder voor je baby! En dat is natuurlijk je doel. Je kindje moet eten, dat hoort erbij. Maar als je dit op een leuke manier voor elkaar krijgt en je kind het lekker vindt, dan wordt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Kleine Foodies Club

Kleine Foodies Club Ella's KitchenMaak van je peuter een echte Foodie en meld hem aan voor de Kleine Foodies Club van Ella’s Kitchen. Als ouder krijg je elke week een e-mail, aangepast naar de leeftijd van je kind. Zo ontvang je bijvoorbeeld informatie over de groei van je kindje. Maar ook krijg je tips over eten en de meest leuke recepten.
Succes gegarandeerd bij je kleine Foodlover!

Om de leukste en lekkerste eetmomenten van je kindje te kunnen delen, krijg je ook nog 6 mijlpaalkaarten, speciaal gericht op eten. Met deze kaarten kan je leuke foto’s maken om te delen op social media. Zo kan de hele wereld meegenieten van jouw kleine smulpaapje 😉
mijlpaalkaarten ella's kitchen foodies club

Zelf maken of kopen?

Ik maak, nog steeds, de meeste hapjes zelf. Mede omdat ik het leuk vind en ik er de tijd voor heb. Alles gaat in een ijsblokjesvorm de vriezer in en zo combineer ik die blokjes weer tot een maaltijd.
Kleine Foodies Club Ella Kitchen
Maar ik ga ook wel eens voor kant-en-klaar hapjes. Zeker als we een dagje weg gaan, op visite zijn of op vakantie. Ik heb altijd wel wat kant-en-klaar hapjes in de kast staan, voor als ik bijvoorbeeld vergeet iets uit de vriezer te halen. Het ‘vervelende’ is dat Myrah deze hapjes ook echt lekkerder lijkt te vinden dan mijn zelfgekookte potjes.

Een grote favoriet bij ons thuis zijn de maaltjes van Ella’s Kitchen. Deze producten zijn gewoon te koop in de supermarkt. Alle producten zijn biologisch en worden alleen gemaakt van de beste ingrediënten. Paul, de vader van Ella, richtte Ella’s Kitchen op. Hij wilde ervoor zorgen dat zijn kinderen alleen goede voeding zouden krijgen. En er zo achter zouden komen dat eten gezond, leuk, lekker en cool is.
Ella's Kitchen kookboek
Alle producten van Ella’s Kitchen zijn te herkennen aan hun vrolijke uiterlijk, alles is heel kindvriendelijk. Dat is ook een van de speerpunten van Ella’s Kitchen: gezond, handig en leuk. Ik heb voor Yinthe vaak gekookt uit het Ella’s Kitchen kookboek, waar heel veel leuke, kindvriendelijke recepten in staan.
ella's kitchen producten

Met deze zeven tips maak jij van je peuter een Foodie!

De meeste kindjes eten er de eerste jaren vrolijk op los. Natuurlijk lusten ze niet alles. Er komt een moment dat je peuter “NEE!” roept en “lussiknie!” Wat doe je dan?

  1. Zorg voor kleuren en vormen op het bord!

    Door je kleintje fruit en groenten te geven in een regenboog van kleuren, zal je kind visueel gefascineerd raken door de verschillende kleuren en vormen op het bord. Kijk naar hun gezicht, terwijl ze de verschillende smaken en texturen van het eten ontdekken. Let er wel op dat je de stukjes niet te groot snijdt, want we willen natuurlijk niet dat je kindje zich verslikt.

  2. Ga de strijd niet aan!

    Wil je kind niet eten? Dan eet hij maar niet. Als je daar een strijd van gaat maken zal je peuter eten echt niet leuker gaan vinden. En je wilt het voor jezelf ook een beetje gezellig houden aan tafel toch?
    maak geen strijd van het niet willen eten peuter
    Wees duidelijk, maar word niet boos. “Wil je niet eten? Oké, dan haal ik je bord nu weg. Maar je blijft wel even zitten tot wij klaar zijn”.
    Eet gewoon verder en vervolg je tafelroutine. Misschien slaat je kind om en wil hij nu ineens wel. Of niet. Van een avondje niet eten krijgen ze echt geen trauma.

  3. Maak het gezellig

    Dek samen de tafel, laat je kindje een bord uitkiezen, of steek samen een kaarsje aan. Hoe gezelliger het is, hoe meer zin je peuter heeft om te eten.

  4. Samen koken

    Als je kind precies weet wat er in die pan zit, wil hij misschien wel eten. Of op zijn minst proeven. Laat je peuter helpen met groenten wassen of voorzichtig snijden. Samen koken met je kind is hartstikke leuk om zo een “Foodie-masterpiece” te maken 😉

    Je kind laten meedenken over wat je gaat eten is ook een optie. En dan niet “wat wil je eten?”, want dan zit je waarschijnlijk elke avond aan de patat of pannenkoeken. Maar “zullen we aardappels eten of wil je liever pasta?”, werkt vast. Behalve dat je kind het gevoel heeft dat hij meetelt, kun je er ook op terug komen als hij niet wil eten. “Je koos zelf voor pasta, dan kan je ook best een paar happen eten”.

  5. Zelf opscheppen

    Laat je kind zelf opscheppen. Als jij het bord vol gooit gaat dat je peuter misschien tegenstaan. Het is in de ogen van een kind al snel te veel en meestal is het ook echt te veel. Peuters hebben maar een kleine maag, er gaat dus veel minder eten in dan wat jij en ik op eten. Het bord hoeft dan ook niet altijd leeg.
    Spreek bijvoorbeeld af dat je kind nog drie hapjes moet eten, want je bent nu drie jaar.

  6. Prikkel de smaakpapillen van je kind!

    Voeg eens wat verschillende kruiden en specerijen toe aan de favoriete maaltijd van je kind! Zo prikkel je de smaakpapillen om je kleintje aan te moedigen nieuwe smaken te accepteren en te ontdekken! Zo maak je van je peuter een echte Foodie!

  7. Verstop de groentes

    Mogen er echt geen stukjes in de pastasaus? Mik alles dan even in de blender. Zo kan je er nog meer groente instoppen dan je eigenlijk gewend was. Al werkt deze truc niet als je kind helpt met koken natuurlijk 😉

Van je peuter een Foodie maken is dus echt wel mogelijk. Houd het vooral gezellig aan tafel en probeer van eten een feestje te maken. Met de producten van Ella’s Kitchen en de Kleine Foodies Club moet dit helemaal goed komen!

cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019