Jouw baby heeft de hik? Maak jezelf dan alsjeblieft geen zorgen. Net zoals de hik bij volwassenen, kan het ook bij de baby geen kwaad. Het is slechts wat vervelend af en toe. In deze blog kan je lezen wat de hik is, wat je er tegen kunt doen en hoe je het kunt voorkomen!
Wat is de hik?
De hik is een plotselinge krampachtige samentrekking van het middenrif. Het middenrif is een grote spier die ligt tussen de buik en de longen. Je gebruikt deze spier voor het ademhalen. Tijdens een hik adem je in één keer veel lucht in. Wanneer je deze lucht inademt stroomt het langs de stembanden en veroorzaakt het dat typische hik geluidje.
In de meeste gevallen is de hik na een paar minuten tot half uur weer over.
Baby heeft de hik in de buik
Als je merkt dat de baby de hik heeft in de buik, is dat voor je kleintje zeker niet de eerste keer. Tijdens jouw zwangerschap heeft je baby vast al vaker de hik gehad. Als je baby hik in de buik heeft, kan je dat soms merken door schokkende of ritmische bewegingen in je baarmoeder. Dit is een heel natuurlijk verschijnsel. Het wordt veroorzaakt doordat je kleintje vruchtwater inslikt. Dit kan geen kwaad.
Oorzaak van de hik bij een baby
De hik bij een baby heeft diverse oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is te snel eten of te gulzig drinken waarbij er te veel lucht gehapt wordt. Jouw baby heeft de hik op dat moment, omdat het buikje gaat opzetten waardoor het middenrif overprikkelt raakt en gaat samentrekken. Andere oorzaken voor de hik bij een baby zijn:
- Reflux
- Allergie, bijvoorbeeld voor bepaalde stoffen in de borstvoeding of flesvoeding
- Astma: de luchtwegen ontsteken als je kind astma heeft. Om beter adem te halen gaat je baby hijgen wat ervoor kan zorgen dat het middenrif spastische bewegingen maakt.
Hoe vaak heeft een baby de hik?
Hoe vaak je baby de hik heeft, ligt aan de oorzaak. Als de baby bijvoorbeeld vaak te snel drinkt of veel lucht binnen krijgt, dan heeft je baby vaker last dan wanneer je probeert om dit te voorkomen. Als de hik wordt veroorzaakt door reflux, allergie of astma kan het ook vaker voorkomen.
Mocht je baby vaak last hebben van de hik dan is het goed om naar de huisarts te gaan zodat die kan kijken wat de oorzaak is. Probeer in ieder geval eerst deze tips om de hik bij de baby te voorkomen of te verhelpen.
Tips om de hik bij de baby te voorkomen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby de hik niet krijgt.
- Geef je flesvoeding en heeft je baby vaak de hik na het drinken? Kijk dan of het gaatje in de speen van de fles niet te groot is. Hierdoor kan je baby namelijk te veel lucht naar binnen zuigen.
- Geef je borstvoeding? Misschien zuigt je baby te veel lucht naar binnen of de moedermelk stroomt te snel waardoor je baby te snel drinkt.
Kijk daarom of je jouw baby goed aanlegt. Als je weet dat je melk snel toestroomt, kan je de eerste melk het beste opvangen voordat je jouw baby aanlegt.
- Laat je baby tijdens en na het voeden even boeren.
- Zorg ervoor dat je niet pas gaat voeden als je baby erg hongerig is want dan gaat je baby te gulzig eten en drinken. Merk je dat je baby snel drinkt, las dan even korte pauzes in.
- Het kan soms helpen om je baby verticaal te voeden
- Let er bij borstvoeding op dat het mondje jouw complete tepel bedekt en je tepel diep in het mondje ligt. Lees hier meer over aanleggen van je baby.
- Zorg ervoor dat je baby wakker is tijdens het geven van de flesvoeding. Het komt geregeld voor dat baby’s in slaap sukkelen.
Hoe de baby laten boeren?
Om hik te voorkomen is het goed om je baby tijdens het voeden en na het voeden te laten boeren. Maar hoe kan je jouw baby laten boeren? Leg je baby op je schouder en klop vervolgens zachtjes tussen de schouderbladen. Op die manier kun je het boertje opwekken.
Als je jouw baby wil laten boeren tijdens de voeding, wacht dan na het boertje nog even 20 seconden voordat je verder gaat met voeden. Bij flesvoeding kun je jouw kleintje laten boeren wanneer het flesje ongeveer half leeg is. Wacht wel eerst altijd een paar seconden voordat je jouw baby over je schouder legt om te laten boeren. Lees hier nog meer tips om je baby te laten boeren.
Baby heeft de hik? Gebruik deze tips
Hier wat tips om je baby er vanaf te helpen.
- Laat je baby rustig nog wat drinken, dit kan al goed helpen.
- Houd je kindje rechtop en masseer het rugje voorzichtig
- Wacht gewoon even rustig af
Kan een baby slapen met de hik?
Baby heeft de hik rond de tijd dat hij naar bed moet? De kans dat je baby kan slapen tijdens de hik is niet heel groot. Probeer zelf maar eens in slaap te komen als je de hik hebt. Tevens kan het beter zijn dat je kindje rechtop zit. In de meeste gevallen duurt het nooit heel lang. Je kunt dus het beste even wachten totdat de hik over is voordat je jouw baby te slapen legt.
Lees ook: Waarom moet een baby boeren? En wat als het niet lukt?