“babydeals
Borstvoeding

Hoe kan je moedermelk hygiënisch bewaren en opwarmen?

Vaak is het simpelweg niet mogelijk om de baby bij elke voeding aan te leggen om verse moedermelk te geven. Zeker als je weer gaat werken of een keer niet bij de baby bent, zal je moeten afkolven als je borstvoeding geeft. Zo kan je jouw baby toch die waardevolle moedermelk blijven geven. Maar wat moet je vervolgens met die moedermelk doen? Hoe kan je de moedermelk hygiënisch bewaren en weer opwarmen?

philips banner babyfoon

Moedermelk hygiënisch bewaren

Moedermelk afkolven kan je om diverse redenen doen, bijvoorbeeld omdat je de afgekolfde melk later aan je kind wilt geven, of omdat je een voorraadje wilt aanleggen (wat ik overigens echt adviseer).

Melk afkolven gaat misschien nog wel (lees hier wat het beste kolfapparaat is), maar wat moet je nu met die moedermelk doen? Hoe kan je dat hygiënisch bewaren en voor hoelang?




Voordat je moedermelk hygiënisch gaat bewaren, is het belangrijk dat de spullen die je gebruikt vrij zijn van bacteriën. Denk aan je kolfapparaat, flesje of bakje om de melk in te bewaren en de fles waarmee je jouw kind later gaat voeden. Kook daarom alles uit voordat je het gaat gebruiken.

Bekijk daarvoor de gebruiksaanwijzing van de kolf en de fles die je hebt gekocht. Geen zin? Kook dan alles 3 tot 5 minuten uit in kokend water voordat je het gebruikt, dan is het altijd goed. Na het kolven of voeden spoel je alles af met koud water. Je kunt het ook afwassen in een sopje, spoel het wel altijd goed af zodat er geen zeepresten achter blijven. De eerste maanden kook je alles dagelijks uit.

Manieren hoe je moedermelk hygiënisch kan bewaren

  1. Op kamertemperatuur

    Op kamertemperatuur is vers afgekolfde moedermelk 10 uur houdbaar. Als je dus hebt gekolfd voor de eerst volgende voeding dan hoeft het niet in de koelkast. Wil je het langer bewaren zet het dan meteen in de koelkast.

  2. In de koelkast

    In de koelkast blijft de melk ongeveer 5 dagen goed. Zet het wel achterin in de koelkast en niet in de deur. Achterin de koelkast is de temperatuur het meest constant en het koudst.

  3. In de diepvries

    Moedermelk kan je prima invriezen. Laat het dan eerst afkoelen in de koelkast. Het beste is om de melk zo snel mogelijk in te vriezen of tenminste binnen 24 uur na het kolven. Ingevroren moedermelk die je bewaart in een diepvries met een temperatuur van -18°C is ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. In het vriesvak van je koelkast is de melk 2 weken houdbaar.

Lees ook hoe deze moeder met ingevroren moedermelk de pijn verzacht als de tandjes doorkomen!

Avent babyflessen en flessenwarmers

Moedermelk hygiënisch bewaren vanaf werk

Ben je onderweg of geef je borstvoeding op je werk en wil je jouw moedermelk bewaren, zet het dan na het kolven meteen achterin de koelkast. De andere voeding die je kolft zet je ook achterin de koelkast. Later kan je de melk samenvoegen als het dezelfde temperatuur heeft. Je kunt de melk bewaren in afsluitbare flesjes, zakjes of bakjes.

beste babyfles banner

Zorg dat de melk koel blijft als je het meeneemt naar huis door het te vervoeren in een koeltas met koelelementen. Thuis kan je de melk overgieten in kleine flesjes, bakjes of iets dergelijks om het in te vriezen. Wil je de melk de volgende dag aan je kind geven, dan kan je het in de koelkast bewaren.
moedermelk ontdooien en opwarmen

Bevroren moedermelk ontdooien

Als je moedermelk wilt ontdooien kan je dat het beste doen in de koelkast. Hier is ongeveer 12 uur voor nodig.

TIP: Zet de melk de avond ervoor in de koelkast, dan is het de dag erna ontdooid. Ontdooi de melk NIET op kamertemperatuur.

Als de melk eenmaal ontdooid is, kan je het nog 24 uur in de koelkast bewaren. Als de melk op kamertemperatuur is, kan je de moedermelk 2 uur hygiënisch bewaren. Met andere woorden: je moet de melk binnen twee uur aan je baby’tje geven.

Een andere, snellere manier om de melk te ontdooien is door het in een pannetje met warm water te zetten of op de ontdooistand van je flessenwarmer. Je kunt het flesje of zakje ook onder de kraan houden, al is dat in mijn ogen niet echt een milieuvriendelijke manier van ontdooien. Ontdooi de melk niet in de magnetron omdat de kans op oververhitting (en dus de kans dat voedingsstoffen verloren gaan) groot is. Daarnaast verhit een magnetron niet gelijkmatig waardoor er ‘hotspots’ ontstaan.

Hoe kan je moedermelk opwarmen?

De beste manier om melk op te warmen is in een flessenwarmer of in een pannetje of kom met lauwwarm water. Laat de temperatuur niet boven de 40 °C uitkomen. Je kunt voelen of de temperatuur goed is, door wat melk op je pols te druppelen. Als je geen verschil voelt met jouw eigen temperatuur en die van het flesje, dan is de temperatuur goed.

Na het opwarmen draai je het flesje of zakje wat om zodat de moedermelk voorzichtig wordt ‘gemengd’. Moedermelk kan zich namelijk splitsen waarbij het vet bovenop komt te liggen en een meer doorzichtig ‘waterlaagje’ vormt.

Waarin kan je afgekolfde moedermelk hygiënisch bewaren?

Moedermelk kan hygiënisch bewaard worden in daarvoor bestemde moedermelkzakjes, -bakjes of -flesjes. Ijsblokbakjes of Tupperware bakjes kunnen ook, als je ze maar uitkookt voor gebruik. Veel merken die kolfapparaten maken, verkopen ook moedermelk bewaarflesjes en zakjes.

TIP: Bewaar de melk in kleine porties van ongeveer 50-120 ml. Door het in kleinere porties te bewaren heb je minder verspilling. Wanneer je baby ouder is en je weet dat hij elke voeding dezelfde hoeveelheid drinkt, kan je die hoeveelheid in één fles/zakje invriezen of bewaren.

opgewarmde moedermelk bewaren

Kan je opgewarmde moedermelk bewaren?

Het kan voorkomen dat je baby niet het hele flesje met jouw melk opdrinkt of dat je baby toch niet zo’n honger heeft. Daar zit je dan met je opgewarmde melk. Je kunt de melk op dezelfde temperatuur (rond de 37 graden) 2 uur bewaren vanaf het moment dat je wilde voeden. Daarna moet je het echt weggooien. Restjes moedermelk die over zijn gooi je ook weg. Je kunt moedermelk niet twee keer achter elkaar opwarmen. Afgekoelde moedermelk moet helaas ook de goot in, hoe pijnlijk ook.

welke borstkolf past bij jou banner

Mag je moedermelk samenvoegen?

Heb je melk in de koelkast staan en wil je daar wat melk aan toevoegen, dan kan dat. Alleen moet je dan wel eerst zorgen dat de melk die je toevoegt ook is gekoeld. Dus niet melk op kamer- of lichaamstemperatuur toevoegen aan gekoelde melk, maar eerst apart in de koelkast zetten. Je kunt alle restjes van 1 dag samenvoegen als ze allemaal op dezelfde gekoelde temperatuur zijn.

Gekoelde melk mag je ook toevoegen aan bevroren melk. Let er wel op dat moedermelk wat uitzet in de diepvries. Vul de flesjes dus niet tot de rand.

Waar kan je moedermelk bewaarzakjes online kopen?

Je kan Moedermelk bewaarzakjes en -flesjes hier kopen.

Nog een weetje over moedermelk:

Gekoelde of ingevroren moedermelk ruikt en proeft vaak wat zeepachtig en dus anders dan vers afgekolfde melk. Dat is heel normaal en wordt veroorzaakt door het enzym lipase dat vetten afbreekt en vetzuren afscheidt. Dit proces voorkomt de groei van schadelijke bacteriën.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019