Er zijn veel verschillende manieren om je kind op te voeden. Vroeger was het vaak zo dat vader en moeders wil wet was. De “omdat ik het zeg” opvoeding en die zin zal iedereen wel eens gebruiken, want soms is het gewoon even zo. Maar er zijn nog meer manieren om je kind op te voeden, zoals de Montessori opvoeding. Wat dat precies is? Dat lees je nu.
Waar komt de Montessori opvoeding vandaan?
Maria Montessori werd op 31 augustus 1870 geboren in Italië. Zij was een van de eerste vrouwelijke artsen, maar behalve arts was ze ook pedagoge, antropologe en lerares.
En voor die tijd had zij een hele andere kijk op kinderen dan de meeste mensen. Zij vond juist de houding van de opvoeder en de leefomgeving van het kind belangrijk. Vandaag de dag zijn er veel Montessori scholen in Nederland, maar het eerste Montessori klasje begon in 1916. Dat was naar aanleiding van een bezoek van Maria. In deze klas mochten kinderen hun eigen werkjes kiezen.
Het Montessori onderwijs
Als je kind naar een Montessori school gaat, zullen ze bepaalde zaken daar anders doen dan op een reguliere school. De insteek is eigenlijk: “Help mij het zelf te doen.”
Montessori is een onderwijsmethode waarbij een ‘hulpmiddel voor het leven’ aan de kinderen wordt aangeboden. Kinderen krijgen de kans om zichzelf te ontwikkelen in hun eigen tempo. Alle kinderen hebben namelijk een natuurlijke drang tot zelfontplooiing. Maar wij als opvoeders moeten de behoefte van onze kinderen begrijpen en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen aan te bieden.
Tips en handvatten voor Montessori opvoeden
Wanneer jij je kinderen wilt opvoeden via de Montessori ‘regels’ ga je dus op een vrije en creatieve manier je kind opvoeden. Daar zijn een aantal handvatten voor die je kunt gebruiken.
-
Laat je kind zelf beslissingen maken!
Natuurlijk pas je dit aan op de leeftijd van je kind. Geef niet te veel keuzes en te moeilijke vraagstukken. Houd het simpel. “Wil je sandalen of schoenen aan?” Twee of drie keuzes is genoeg. Door je kind zelf te laten kiezen, geef je peuter zelfvertrouwen. Hij heeft het gevoel dat hij iets te zeggen heeft.
-
Montessori speelgoed
Bied je kind thuis Montessori speelgoed aan. Dit is speelgoed waarbij je kind zijn eigen creativiteit moet gebruiken en wat zijn ontwikkeling stimuleert. Het speelgoed is gemaakt van duurzame materialen.
Voor een baby bijvoorbeeld een stoffen bal die knispert, ritselt en kleppert. Maar ook een houten vormenstoof, blokken of een stapeltoren is erg leuk.
Voor grotere kinderen is een telraam of een keukentje ook perfect. En ook een oefenbord waarmee je kind kan leren strikken, knopen dichtdoen, haakjes haken, ritsen openen en sluiten of gespen gebruiken is een aanrader.
Kijk hier voor nog meer voorbeelden met speelgoed. -
Behandel je kind met respect
Je kind is een mens en niet jouw mindere. Praat dus tegen je kind op een manier hoe jij toegesproken wilt worden. En niet op een autoritaire manier (waarbij je kind moet gehoorzamen en je geen discussie aan gaat). Dat is ook Montessori opvoeden.
-
Laat kind jou helpen
Fouten maken hoort bij het leven en door fouten te maken leert je kind wat de consequenties zijn van zijn of haar acties. Je kunt je kindje jouw laten helpen met boodschappen doen, koken, schoonmaken en opruimen.
-
Zeg niet te vaak “Nee”
Ga eens na bij jezelf hoe vaak je nee zegt. Waarschijnlijk vaker dan je denkt, maar als je er eens over nadenkt is het misschien niet zo vaak nodig!
Wat een truc kan zijn is wel nee zeggen, maar niet letterlijk. Je brengt je Nee dus eigenlijk op een andere manier. Zeg bijvoorbeeld “daar spelen we niet mee”. Dat werkt misschien beter dan “Nee, niet aankomen.”
Is de Montessori opvoeding iets wat bij jou als ouder past? Misschien vind je het een mooie manier om je kind groot te brengen. Je laat je kind iets meer vrij en geeft hem hulp en aansturing om zoveel mogelijk zelf te doen. Maar misschien voel jij wel veel meer voor een andere manier van opvoeden. Zolang je maar je eigen gevoel volgt en kijkt naar wat jouw kind het meest nodig heeft.