Het is mooi om te zien, hoe de motorische ontwikkeling van je peuter verloopt. Van een kleine baby die eigenlijk niets kan naar een peuter die zonder zijwieltjes naar school fietst. De ontwikkeling van zowel de grove als de fijne motoriek begint al vroeg. Als kleine baby leert je kindje al van alles, zoals bijvoorbeeld een speeltje pakken.
Wat is het verschil tussen de grove en de fijne motoriek?
Leren bewegen (de motorische ontwikkeling) is in te delen in grove en fijne motoriek. Rollen, lopen en dansen is onderdeel van die grove motoriek. Evenals springen, balanceren en rennen. Bij de fijne motoriek gaat het om kleine bewegingen (pincetgreep), zoals het vasthouden van een potlood, bouwen van een toren en strikken van de veters. Gaandeweg de eerste levensjaren ontwikkelt je kindje zijn grove en fijne motoriek. De een wat sneller dan de ander.
Bij het consultatiebureau kijken ze bij elke controle hoe ver je kindje al is. Kan hij een paar blokken op elkaar zetten? Of lopen over een rechte lijn? Pin je niet vast op de ontwikkelingen zoals ze hieronder omschreven staan. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Vaak zie je dat een kind qua grove motoriek niet zo snel is maar wel heel goed kleine priegel dingetjes kan doen, of juist ver vooruit is met praten.
Hoe ontwikkelt de grove motoriek bij een peuter van 2 tot 4 jaar?
Als je dreumes twee jaar oud is kan hij normaal gesproken goed los lopen en zelf op een stoeltje gaan zitten. Hij kan de trap op klimmen met behulp van de trapleuning en een bal vooruit schoppen. Terwijl als kinderen een half jaar ouder zijn alweer zoveel meer kunnen. Zoals fietsen op een loopfiets, tegen een bal trappen en rennen. Dit wordt alleen maar meer en meer.
Je peuter van drie jaar zou bijvoorbeeld al op een been kunnen staan. Ook springen met twee benen tegelijk, met jouw hulp een koprol maken en een ballon opvangen is voor de meeste drie jarigen prima te doen. Lopen over de gymzaalbalk en rijden op een driewieler ook. En als je peuter richting kleuter gaat kunnen ze al een hele hoop. Tegen de tijd dat ze naar school gaan kunnen veel kleuters al 3x hinkelen en met twee benen tegelijk naar voren springen. Ook ver springen en op 1 been staan is voor je kleuter waarschijnlijk aan de orde van de dag.
De ontwikkeling van de fijne motoriek bij een peuter van 2 tot 4 jaar
Een dreumes van net twee jaar kan over het algemeen al een toren bouwen van 4 blokjes hoog, en een boekje lezen door 2 of 3 bladzijdes per keer om te slaan. Als je kindje een half jaar ouder is is de toren waarschijnlijk al 6 of 7 blokjes hoog en worden de bladzijdes netjes per 1 omgeslagen. Tegen de tijd dat je peuter drie jaar is bouwt hij of zij 9 blokjes op elkaar. Ook kan hij of zij dan waarschijnlijk al kralen rijgen.
En in dat laatste peuterjaar gebeurt er een hoop. Je kindje wordt ineens een echtee kleuter, en bereidt zich voor op school. Tegen de tijd dat ze daar naartoe gaan kunnen ze heel veel dingen zelf doen. Denk hierbij aan: een pen op de echte schrijfmanier vasthouden, poppetjes tekenen, plakken met een vinger of een kwast, papier knippen, rondjes en plusjes tekenen. Ook stoppen ze binnen 25 seconden 10 knikkers in een fles, proppen ze rozijntjes door een smalle opening en kan een peuter met gemak een simpele puzzel maken.
Kijk hier voor de leukste puzzels voor een peuter!
Hoe stimuleer je de motorische ontwikkeling van je peuter?
Door te bewegen leren kinderen een heleboel. En dan vooral door vrij te bewegen, buiten, in alle ruimte. Laat je kindje zijn of haar eigen ding doen. Geef ze letterlijk en figuurlijk de ruimte. Ook de ruimte om te vallen, want daar leert een peuter weer van. Spoor je kindje aan om iets te proberen als hij het eng vindt, bijvoorbeeld klimmen of ergens vanaf springen. Met een beetje hulp durven ze het daarna vast alleen.
Thuis kan je de fijne motoriek van je kindje stimuleren door samen met de blokken te spelen, torens bouwen en daarna omgooien. Welk kind vindt dat nou niet leuk? Ga je voorlezen? Laat je kind dan de pagina’s omslaan. Ook aan- en uitkleden is een goede oefening voor zowel de grove als fijne motoriek. Zowel het evenwicht bewaren bij het aantrekken van de broek, als het dichttrekken van de rits. Het stimuleert alle motorische vaardigheden. Tip: Teken met stoepkrijt (fijne motoriek) eens een hinkelpad (grove motoriek).
De motorische ontwikkeling van je peuter begint dus al als hij een baby is. Bij veel dingen kan jij je kind een handje helpen, maar veel ontwikkelingen zijn er ineens. Zonder dat je gemerkt hebt dat je kindje er mee bezig was. Zo zijn ze ineens halverwege de trap, terwijl het traphekje nog in de doos in de garage staat. Wees niet meteen van slag als je kindje niet alles volgens het lijstje doet. Twijfel je toch? Het consultatiebureau kan altijd helpen met vragen over de motorische ontwikkeling van je peuter.