Ongeveer 6 weken na de bevalling heb je een nacontrole bij de verloskundige. Tijdens deze controle wordt bekeken hoe je herstel verloopt en evalueren jullie samen de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Waarom is er een nacontrole bij de verloskundige?
De verloskundige staat je bij tijdens je zwangerschap en bevalling, maar zij wil je ook nog even zien na je bevalling. Gewoon om te kijken hoe het met jou en je leven met nieuwe baby gaat. Je lichaam is in de eerste weken nog erg aan het herstellen en de verloskundige wil graag checken of dit herstel naar behoren verloopt. Bijvoorbeeld of je bekkenbodemspieren goed functioneren. Want als ze dit niet doen, dan kun je hier klachten van krijgen en dat moet je zien te voorkomen.
Niet alleen lichamelijk wordt bekeken of alles goed herstelt. Je evalueert ook samen de zwangerschap en bevalling. Het is een goed moment om stil te staan bij jouw ervaringen van deze wonderbaarlijke gebeurtenis. Misschien dat je nog iets miste in de begeleiding of je liep tegen bepaalde zaken aan. Hier kan de verloskundige wat aan hebben voor de volgende keer mocht je nog meer kinderen willen. Ze kan het ook gebruiken als verbeterpunt of aandachtspunt bij andere vrouwen.
Ook kun je even je emoties kwijt over het nieuwe bestaan met (nog) een kindje. Dat is toch hartstikke fijn? De verloskundige is natuurlijk ook benieuwd wat er na al die maanden begeleiding, uit je is gekomen!
Wat als je in het ziekenhuis bevallen bent?
Ben je onder begeleiding van een gynaecoloog bevallen in het ziekenhuis? Bijvoorbeeld omdat je een keizersnede had of een medische indicatie, dan zal je in veel gevallen bij de gynaecoloog op nacontrole gaan in het ziekenhuis. Wanneer je na de bevalling uit het ziekenhuis wordt ontslagen, hoor je meestal ook wanneer je op nacontrole kunt komen. Als dit niet nodig is, dan kun gewoon op nacontrole bij ‘je eigen’ verloskundige die je voor de bevalling heeft begeleid.
Na hoeveel weken is de nacontrole bij verloskundige?
De nacontrole bij de verloskundige is meestal na ongeveer 6 weken. Iets van twee weken na je bevalling kun je contact opnemen met de verloskundige praktijk om een afspraak te maken. De nacontrole is na 6 weken omdat je lichaam dan al voor een groot gedeelte is herstelt. Er wordt dan meteen gekeken of je weer mag sporten.
Wat gebeurt er tijdens de nacontrole bij de verloskundige?
Tijdens de nacontrole bij de verloskundige wordt je lichamelijk onderzocht en evalueer je samen de bevalling.
-
Lichamelijk onderzoek
Je krijgt bij de nacontrole een klein lichamelijk onderzoek dat onder andere bestaat uit:
- Controle bekkenbodemspieren: Je bekkenbodemspieren hebben flink wat moeten doorstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling. Om die reden wordt bij de nacontrole gekeken hoe de spieren zich hebben herstelt en hoe ze gebruikt worden. Zijn de spieren te slap, dan kan je last krijgen van urineverlies of een verzakking. Worden de spieren juist te krachtig aangespannen, dan kan dat obstipatie, pijn bij het vrijen of problemen met plassen tot gevolg hebben.
- Wondgenezing: Bij een inwendig onderzoek bekijkt de verloskundige hoe de wondgenezing is bij je vagina. Mocht je gehecht zijn bij de bevalling dan kunnen deze eruit gehaald worden.
- Bloeddruk meten: De bloeddruk wordt altijd gemeten tijdens de nacontrole bij de verloskundige.
- Mogelijk ijzergehalte: Mocht je klachten hebben die wijzen op een bloedarmoede of mocht je ook al bloedarmoede tijdens de zwangerschap hebben gehad dan kan het zijn dat je ijzergehalte ook gemeten wordt.
-
Evaluatie
De nacontrole bij de verloskundige bestaat ook uit een evaluatie. Hierbij bespreek je onderwerpen zoals de zwangerschap, verloop van de bevalling en de kraamperiode. Ook zal de verloskundige vragen naar de gezondheid van de baby en hoe het verloopt met de voedingen, het slaappatroon van je baby en of je daar goed mee om kunt gaan.
Jouw emotionele gesteldheid is ook belangrijk. Heb je bijvoorbeeld samen met je partner een nieuw evenwicht gevonden, of is het nog heel erg zoeken? Heb je last van kraamtranen gehad, of voel je jezelf mentaal goed? Als laatste bespreek je het herstel van je lichaam. Bijvoorbeeld of je gestopt bent met vloeien, hoe de wond herstelt en of je bekkenbodemspieren goed functioneren.
Tijdens de nacontrole bij de verloskundige wordt ook de anticonceptie besproken. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd dat anticonceptie belangrijk is als je niet snel weer zwanger wilt worden. Je weet namelijk niet precies wanneer je weer vruchtbaar bent. Dat kan eerder zijn dan verwacht. Samen kunnen jullie mogelijk ook bespreken welke anticonceptie op dit moment voor jou het beste is.