Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje is obstipatie tijdens de zwangerschap. Obstipatie staat voor verstopping en houdt in dat je moeite met poepen hebt. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Vaak in combinatie met aambeien. Wist je dat 85% van de zwangere vrouwen inwendige of uitwendige aambeien krijgt? Deze worden veroorzaakt door de hoge druk tijdens het persen. Benieuwd hoe je obstipatie kunt aanpakken? Lees hier onze tips!
Wat is obstipatie?
Obstipatie betekent dat je voor een langere periode niet regelmatig hebt gepoept. Maar wat is regelmatig en hoe vaak gaat men gemiddeld naar de wc? Dit verschilt erg. Sommige mensen kunnen maar liefst 3 keer per dag naar de wc, terwijl andere genoegen nemen met 3 keer per week.
Veel mensen zijn van mening dat je toch wel 1 keer per dag even goed naar de wc moet kunnen om gezond te zijn, maar dat is niet perse een vereiste. Je hebt last van obstipatie wanneer je langer dan 3 maanden:
- Een moeizame stoelgang hebt (je moet hard persen en je hebt pijn tijdens het ontlasten).
- Harde en droge ontlasting hebt.
- Het gevoel hebt dat je jouw darmen niet goed kunt legen.
- Je minder dan 2 keer per week kunt poepen.
Daarnaast heb je last van aambeien (merkbaar door wat bloedverlies met name tijdens het afvegen) en buikpijn.
Wat gebeurt er in je darmen bij obstipatie?
Wanneer je last hebt van obstipatie tijdens de zwangerschap blijft je ontlasting langer in de darmen zitten dan eigenlijk de bedoeling is. Het gevolg is dat de ontlasting harder en droger wordt omdat het vocht onttrokken wordt. En dit maakt het weer moeilijk om de ontlasting eruit te krijgen.
Wanneer last van verstoppingen tijdens de zwangerschap?
In de meeste gevallen komt obstipatie voor in het begin van de zwangerschap. De obstipatie in de eerste weken wordt voornamelijk veroorzaakt door de hormonale veranderingen in het lichaam en dan met name door het hormoon progesteron. Naast obstipatie tijdens het eerste trimester, kan je er in het derde trimester ook last van hebben omdat je baarmoeder en baby dan dusdanig groot zijn dat je darmen in verdrukking komen.
Oorzaken obstipatie tijdens de zwangerschap
Er zijn diverse oorzaken voor obstipatie tijdens de zwangerschap:
- Hormonale veranderingen en dan met name het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de darmen minder optimaal werken.
- Groeiende baarmoeder en baby waardoor je darmen in verdrukking komen.
- Minder lichaamsbeweging dan voorheen.
- Druk van organen op je darmen.
- Een verandering in je bloedsomloop.
- Stress.
- Onregelmatig leven.
Is obstipatie tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
In principe is obstipatie tijdens de zwangerschap niet heel gevaarlijk. Het komt vaak voor. Probeer eerst onze tips tegen obstipatie op te volgen, waarschijnlijk kan dit al erg goed helpen. Heb je er echt dusdanig last van zoals buikpijn en een enorm gevoel van onbehagen gedurende een aantal weken, licht dan je huisarts in. Daarnaast is het verstandig om je huisarts in te lichten als je de volgende symptomen opmerkt:
- Bloed bij de ontlasting.
- Koorts.
- Langer dan 3 weken een andere stoelgang dan voorheen (bijvoorbeeld maar 2 keer per week).
- Je darmen niet goed kunnen legen tijdens het ontlasten.
- Buikpijn, weinig eetlust en afvallen.
In zeer zeldzame gevallen houdt de obstipatie wekenlang aan en dat kan wel gevaarlijk zijn. Houd het dus altijd goed in de gaten.