luieraanbiedingen header
Peuter

Omgaan met druk gedrag van een peuter!

Hangt jouw peuter om de 5 minuten in de gordijnen? Kan je hem of haar geen seconde alleen laten en is je kind behoorlijk aanwezig? Tja dan heb je een lekker druk kindje. Soms leuk, maar soms ook wat minder leuk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen bij druk gedrag van een peuter zodat je er beter mee kunt omgaan.

beste babyfoon bol.com

Wanneer is er sprake van een druk kind?

Ieder kind is wel eens druk, bijvoorbeeld door enthousiasme, vermoeidheid of spanning. Maar sommige kinderen zijn het veel meer dan anderen.
Men spreekt van een druk kind als hij of zij:

  • Voortdurend beweegt en moeite heeft met stil zitten. Ook tijdens het eten, tv kijken en noem maar op;
  • Voortdurend onrustig is;
  • Luidruchtig is;
  • Veel aandacht opeist;
  • Moeite heeft zich te concentreren en snel afgeleid is;
  • Dingen doet zonder erbij na te denken;
  • Moeite heeft om dingen te onthouden.

Lees ook: Wanneer wordt een kind makkelijker?




Tips hoe je kan omgaan met het drukke gedrag van een peuter?

Voor een ouder is het niet makkelijk om een drukke peuter te hebben. Met onderstaande tips, kun je beter omgaan met het drukke gedrag van jouw kind:

  1. Vertel altijd wat er gaat gebeuren

    Drukke peuters gaat gebaat bij voorspelbaarheid. Zo krijgen ze meer rust omdat ze weten wat er gaat gebeuren. Vertel dus altijd waar jullie naar toe gaan, wat de bedoeling is, wat je graag wilt van je kind en hoe lang jullie blijven. Vertel ook thuis wat je gaat doen, ook al zijn het maar kleine handelingen. Bijvoorbeeld: ‘we gaan nu een boterham eten en daarna samen met de blokken spelen.’

  2. prenatal banner weekaanbiedingen
  3. Geef positieve aandacht

    Let erop dat je jouw peuter niet alleen aandacht geeft omdat hij of zij te druk is of iets verkeerds doet. Geef je kind ook positieve aandacht als hij even rustig is, iets liefs doet of bijvoorbeeld goed heeft gegeten. In dit geval is een kus, aai over het bolletje of een complimentje al genoeg.

  4. Aandacht voor je peuter

    Behalve positieve aandacht, is persoonlijke en individuele aandacht ook belangrijk. Zeker als je meerdere kinderen hebt en/of net een baby hebt gekregen. Soms is het drukke gedrag van een peuter een vorm van aandacht vragen. Plan daarom regelmatig een middag met zijn tweetjes en laat je partner (als die er is) dit ook doen.

  5. Help je kind geduldig te zijn

    Drukke kinderen zijn heel ongeduldig en kunnen al snel gefrustreerd raken als iets niet lukt. Jouw taak als ouder bij de opvoeding is je kind te helpen wel meer geduld op te brengen.

    Leer je peuter bijvoorbeeld tot 10 te tellen of leer hoe hij een behoefte kan uitstellen. Bijvoorbeeld met een spelletje waarbij je samen naar een snoepje kijkt zonder het aan te raken. Even kijken wie dit het langste volhoudt. Het si zelfs uitgegroeid tot een heuse ‘challenge op Facebook”.

  6. Leer je kind goed kennen

    Soms verdoezeld het drukke gedrag van het kind alle andere (goede) eigenschappen en vergeet je bijna dat je kind een heel gevoelige kant heeft. Neem daarom eens wat vaker de tijd om samen eens te praten, waarbij je aandacht besteedt aan de gevoelens van je kind.

    Probeer daarnaast ook goed naar je kind te kijken. Waarom is hij zo druk vandaag? Heeft het te maken met spanning, voelt je peuter zich niet lekker in zijn of haar vel, heb je weinig aandacht voor hem of haar gehad etc.

  7. Help je peuter te ontspannen

    Ontspanning kan ook helpen om beter om te gaan met druk gedrag van een peuter en dan bedoel ik: samen ontspannen. Voor je kind kan dit lastig zijn, dus aan jou de taak om hem hierin te helpen. Ga bijvoorbeeld samen lekker in bad, probeer eens een lesje kinderyoga of ga er juist op uit door lekker samen te fietsen of ga hardlopen.

  8. Laat je kind lekker uitleven

    Drukke kinderen moeten hun energie kwijt kunnen. Geef hem of haar hier ruimschoots de gelegenheid voor door activiteiten te ondernemen om hem buiten ‘los te laten’. Accepteer ook dat je jouw huis extra kind proof moet maken. Zet dus de breekbare dingen maar even weg, maak een speelhoek waar je kind los kan gaan. Gebruik vooral plastic bekers, schaf een boksbal, trampoline of skippybal aan.

  9. Blijf genieten van je kind!

    Misschien wel de belangrijkste tip! Waak ervoor dat je jezelf niet alleen maar stoort aan het drukke gedrag van je peuter, maar blijf ook genieten van de mooie en goede momenten. Want ook die zijn er heus wel.

Lees ook: Waar komt druk gedrag bij een kind vandaan en wat kan je zelf doen? en waarom je kind een kauwsieraad geven!



luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019