December is voor veel mensen een maand vol met warmte, liefde en gezelligheid. Sombere gevoelens openbaren zich daarom vaak juist tijdens december, omdat je dan extra stil kunt staan bij wat je juist niet hebt. Somberheid tijdens de feestdagen kan verschillende oorzaken hebben; een verbroken relatie, een onvervulde kinderwens, familie die ver weg woont, een kindje wat je verloren hebt, je bent alleen of je hebt bijvoorbeeld een persoon verloren die je dierbaar was. Het nare, sombere en soms ook eenzame gevoel is vrijwel voor iedereen hetzelfde.
Met deze blog wil ik je laten zien dat je al een heel eind komt door je denkpatroon te veranderen en de situatie op een andere manier te bekijken. Hier vind je praktische tips hoe je om kunt gaan met nare gevoelens tijdens de feestdagen en geef ik je advies over hoe jij op je eigen manier toch een fijne december kan hebben.
Tips hoe je om kunt gaan met sombere gevoelens tijdens de feestdagen
-
Stop met zelfmedelijden
Het is verleidelijk om jezelf heel zielig te vinden en daarin weg te kwijnen. Je kent het wel, met een bak ijs op schoot heel hard meehuilen met alle dramatische kerstnummers. Je schiet hier alleen niets mee op. Zet die negatieve bril eens af en geef jezelf een figuurlijke schop onder je kont!
Besluiten om niet meer mee te gaan in het negatieve gevoel, is stap één. Deze negativiteit omzetten in positiviteit, is stap twee maar tegelijkertijd ook de moeilijkste stap. Bevorder positieve gevoelens door eens iets voor een ander te doen. Dit kan groot, denk aan iemand die het moeilijk heeft uitnodigen met de feestdagen. Maar een klein gebaar kan ook al een positieve uitwerking hebben. Koop bijvoorbeeld een klein cadeautje voor iemand of breng een bezoekje aan die buurvrouw die altijd alleen zit of aan je oma die je eigenlijk veel te weinig ziet. Een kleine moeite en dit kan iemand anders zo’n goed gevoel geven! Daarnaast voel je je hierdoor ook zelf beter.
-
Plan iets leuks
Probeer eens te bedenken hoe voor jou de ideale feestdagen eruit zien. Kook of bak iets wat jij lekker vindt, ga iets leuks doen met een dierbare, maak het gezellig in je huis, bezoek een gezellige kerstmarkt of kijk een foute kerstfilm in je huispak.
Als je alleen bent tijdens de kerstdagen is dat lastig, maar alleen zijn is niet perse een reden om je alleen te voelen. Bovendien is het feit dat je geen geld en tijd hoeft te besteden aan het aanschaffen van een chique outfit ook een voordeel. Lang leve de foute kerst trui! Of doe eens gek en plan een leuk tripje. Als je op kerst,- of nieuwjaarsdag vliegt, is de reis vaak goedkoper omdat de meeste mensen vast zitten aan familie verplichtingen. Geef toe, kerst vieren op het strand klinkt toch heerlijk?
-
Spreek je gevoelens uit
Jezelf somber en alleen voelen is lastig in een maatschappij waar we door social media eigenlijk non-stop met iedereen in contact zijn of kunnen komen. Ook krijg je door social media een vertekend beeld van de wereld. Door de vele social media posts over de gezellige gezinnetjes met de feestdagen krijg je misschien het idee dat je de enige bent die geen gezinnetje heeft, of je de enige bent die iemand moet missen. In realiteit valt dit echter heel erg mee.
Mijn advies is om te stoppen met het volgen van allerlei #blessed gezinnetjes op social media, het helpt je namelijk niet. Schaam je daarnaast niet voor je gevoelens maar spreek ze uit! De somberheid verdwijnt misschien niet meteen door er over te praten. Maar het nare gevoel kan wel verminderen als je weet dat je niet de enige bent die zich zo voelt.
Niet alleen lucht het op door er met anderen over te praten, het creëert ook mogelijkheden. Misschien is er wel iemand, waarvan jij het totaal niet verwacht, die hetzelfde probleem heeft. Misschien kun je iets plannen met deze ‘lotgenoten’. Durf je gevoelens uit te spreken en schroom niet om datgene te vragen waar jij behoefte aan hebt.
-
Bekijk het eens van de andere kant
Je kunt het ook zo bekijken. De ene helft van Nederland klaagt over de sinterklaas en kerst drukte; over de stress die alle diners, borrels en familiebezoekjes met zich meebrengen. Terwijl de andere helft met jaloezie naar al die drukte en de leuke gezinnetjes kijkt en wensten dat ze dat ook allemaal hadden.
Je kunt hier in mee gaan maar zult je er waarschijnlijk niet beter door voelen. Geniet in plaats daarvan van de rust en vrijheid die deze ‘lege’ kerst je geeft. Al die etentjes schelen tijd en geld en misschien ook wel stress om al die ongezonde heerlijkheden die voorbij komen tijdens kerstdiners.
Bekijk het eens anders; het feit dat je geen verplichtingen hebt, geeft je de vrijheid om te doen en eten wat jij zelf wilt. Je kunt het kerstdiner zo ongezond of gezond maken als je zelf wilt. Bepaal dit jaar zelf hoe lang je in de keuken staat en of je wel of niet dat wijntje extra drinkt. Je kunt zelfs toegeven aan luiheid en iets lekkers voor jezelf (of voor jou en je partner) bestellen. Dat er niemand is waar je rekening mee hoeft te houden, is stiekem toch ook wel fijn?
-
Stop met vergelijken en wees dankbaar
Stop om jouw situatie te vergelijken met andermans ‘ideale’ situatie. Die ene vriendin die kerst viert met haar geliefde of die collega die een groot gezellig familiediner heeft. De andere vriendin die met haar gezinnetje onder de boom cadeautjes uit aan het pakken is.
Je hoort en leest van alles over de kerstdrukte en vol geplande feestdagen, maar vergeet niet dat dit ook alleen maar de buitenkant is. Wie weet zijn er wel familieruzies, is de baby een huilbaby en is dat grote familie diner helemaal niet zo gezellig. Misschien doelt degene die klaagt over kerststress eigenlijk op de drukte op kantoor voor de feestdagen, in plaats dat hij of zij druk bezig is met het organiseren van gezellige kerstborrels. Niets is wat het lijkt en het gras is altijd groener aan de overkant!
Nare gevoelens zoals eenzaamheid en somberheid zorgen ervoor dat je andermans situatie misschien rooskleuriger inziet dan dat het in werkelijkheid is. Daarnaast los je niets op door jaloers te zijn op het geluk van een ander. Op die manier focus je je alleen maar op hetgeen er ontbreekt in je leven.
Richt je in plaats daarvan op de dingen die je nu wél hebt. Geluk zit vaak in de kleine dingen. Geniet van het gezelschap van je huisdier, een vriend of je zelfgebakken kerstbrood of een heerlijke ochtendwandeling en wees daar dankbaar voor.
Dankbaarheid voor hetgeen je hebt is belangrijk. Mijn belangrijkste advies is om dankbaar te zijn met wat je wel hebt in plaats van wat je allemaal mist.
Tot slot wens ik iedereen een fijne kerst toe, op naar een mooi 2020!
Liefs,
Chantal
Praktijk-rijk.nl