“babydeals
Zwangerschap

Ongesteld en toch zwanger?

Het is een vraag die veel vrouwen stellen: kun je ongesteld en toch zwanger zijn? In principe is het antwoord hierop heel eenduidig: nee. Het is niet mogelijk om ongesteld te zijn tijdens je zwangerschap. Wat wel kan voorkomen is dat je last hebt van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Waarom lijkt het dan soms dat je toch ongesteld en zwanger tegelijk bent?

beste babyfoon bol.com

Dat komt simpelweg omdat het bloedverlies wordt aangezien als ongesteld zijn. Om dit te begrijpen leg ik je uit wat een menstruatie precies inhoudt en waarom dit nooit kan blijven doorgaan tijdens je zwangerschap.
ongesteld en toch zwanger tegelijk

Waarom bloedverlies niet hetzelfde is als ongesteld zijn

Ongesteld en toch zwanger zijn gaan niet samen. Dat komt omdat je menstruatie bedoeld is om een onbevrucht eitje af te voeren uit je lichaam. Als je zwanger bent is dit niet de bedoeling en daarom kun je niet ongesteld zijn. Het feit dat veel vrouwen dit toch denken is omdat menstrueren wordt gezien als ‘bloed verliezen’, maar in de ogen van professionals houdt het wel wat meer in.

nutricia actie banner

Je menstruatie zelf is een onderdeel van je menstruatiecyclus. Tijdens de cyclus krijg je een eisprong. Op het moment van de eisprong maakt je lichaam de hormonen oestrogeen en progesteron aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je baarmoeder gereed wordt gemaakt voor de innesteling van het eitje.

Blijft het eitje echter onbevrucht dan nemen de hormonen in je lichaam af. Zodra deze hormonen afnemen weet je lichaam dat het eitje niet bevrucht is en stoot het daarom af. Gevolg: je wordt ongesteld. Als het eitje wel bevrucht is, hoeft deze niet afgevoerd te worden en wordt je dus niet meer ongesteld.

wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Wat wel goed kan voorkomen is dat je last hebt van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Dit kan een aantal oorzaken hebben, deze lees je hieronder.

  • Innestelingsbloeding

    In het eerste trimester komt het vaak voor dat vrouwen licht bloedverlies hebben. In de meeste gevallen is dit een innestelingsbloeding. Wanneer het bevruchte eitje gaat innestelen in je baarmoeder kan er een vaatje knappen.
    Aangezien je baarmoeder erg goed doorbloed is op dat moment, kan er een bloeding ontstaan. Innestelingsbloedingen komen bij 1 op de 5 vrouwen voor en is één van de eerste symptomen van je zwangerschap.

  • Bloedvaatjes die knappen

    Als je zwanger bent stroomt er veel bloed door de bloedvaten van de baarmoederhals. Tevens liggen deze vaatjes dichter op de oppervlakte waardoor ze erg gevoelig zijn voor aanrakingen. Hierdoor kunnen ze eerder knappen, bijvoorbeeld tijdens de seks of een vaginaal onderzoek. Dit heeft een lichte bloeding tot gevolg.

  • Ongesteld en toch zwanger: Pseudo-menstruatie

    Misschien heb je weleens die verhalen gehoord van vrouwen die 9 maanden zwanger waren en het niet eens door hadden omdat ze gewoon ongesteld werden. Hoewel dit heel uitzonderlijk is (de kans dat je de loterij wint is groter) kan het voorkomen. Waarschijnlijk is er dan sprake van pseudo-menstruatie. Dit is de enige vorm van ongesteld en toch zwanger zijn die maandenlang kan aanhouden.

    Wanneer je zwanger bent wordt het hCG hormoon aangemaakt. Dit zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat je geen nieuwe eisprong krijgt en je menstruatiecyclus stil komt te liggen. Op het moment dat het lichaam te weinig hCG aanmaakt kan je last krijgen van maandelijkse bloedingen zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden.

Wat te doen bij twijfel?

Een zwangerschap is niet alleen op te merken door het feit dat je menstruatiecyclus stopt. Andere symptomen zijn gevoelige borsten, ochtendmisselijkheid, vaker plassen en buikkrampen. Merk je deze zwangerschapssymptomen op en maak je geen gebruik van een voorbehoedsmiddel, maar wordt je wel ongesteld (of in ieder geval: daar lijkt het op) doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. Zo’n test kun je eenvoudig en snel hier online bestellen.
Ook is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts zodat hij of zij de oorzaak van je bloedverlies kan achterhalen.

nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019