De bevalling is voorbij, de zwangerschap is ten einde. Je hebt een prachtige baby gebaard en denkt dat je alles nu wel gehad hebt. Tot je in de spiegel kijkt. Weg prachtige zwangerschapsgloed, hallo vlekjes, puistjes en wallen. Veel vrouwen hebben last van een onrustige huid na de zwangerschap. Gaat het weer over en kan je er iets aan doen?
Hoe je huid verandert voor en na de zwangerschap
Misschien ben jij wel een van de gelukkige vrouwen die stralend zwanger is. Dat je vaak de woorden “Je straalt helemaal” hoort. Dan ben je gezegend met de pregnancy glow. Door de veranderingen in je lichaam verandert ook je huid. Voor de een is dat in het voordeel, maar het kan helaas ook in je nadeel werken.
-
Oestrogeen
Oestrogeen stimuleert de productie van collageen, wat zorgt voor een sterkere huidbarrière en een betere vochthuishouding.
-
Progesteron
Het hormoon progesteron heeft een verwijdend effect op je bloedvaten. Als je geluk hebt zorgt dit ervoor dat je een heerlijke gezonde blos op je wangen hebt. Maar als je pech hebt verandert deze gezonde blos in een onrustige huid met rode vlekken. Je kunt ‘spinnewebjes’ krijgen in je gezicht, of zelfs couperose. Dat laatste zijn kleine rode vaatjes op je wangen, waardoor je snel bloost of rood wordt.
-
Pigment
Tijdens je zwangerschap kun je pigmentvlekken krijgen of sproeten. Als je pech hebt, krijg je zelfs een melasma, beter bekend als zwangerschapsmasker. Vermijd zon en gebruik zonnebrandcrème, of in de winter een dagcrème met UV-bescherming.
-
Verhoogde talkproductie
Ook dit kan twee kanten op werken. Misschien krijgt je huid door die extra talk juist een mooie glans. Maar als je pech hebt houd je er vooral verstopte poriën en puistjes aan over.
-
Jeuk
Je huid rekt op en voelt vaak droog aan. Dit heb je onder andere ’te danken’ aan je lever, die moeite heeft met het afvoeren van galzuren. Ze komen daardoor in je bloed terecht en kunnen de zenuwuiteinden prikkelen.
Lees ook: Controleer de hardheid van het water bij droge jeukende huid!
Tips tegen een onrustige huid na de zwangerschap
Na de bevalling ben je ineens een heleboel van die hormonen kwijt en dat is vaak ook te zien. Misschien ben je die hele pregnancy glow ineens kwijt. Je kunt er ineens ‘dof’ uitzien en je huid kan totaal anders aanvoelen dan dat hij tijdens de zwangerschap deed.
-
Vette huid
Heb je last van een hele vette huid? Dan is het verstandig om geen grote hoeveelheden aan make-up op te smeren. Zorg ervoor dat je huid kan blijven ademen. Wil je toch make-up dragen? Breng je poeder dan aan met een kwast in plaats van een spons. Op die manier smeer je de huid niet helemaal dicht. Gebruik milde huidproducten en reinig je gezicht ook voor je make-up op doet. Eet gezond: vitamine A, C en E kunnen bijdragen aan een minder vette huid.
-
Droge huid
Probeer niet te warm te douchen, 37 graden is voor je huid echt warm genoeg. Je kunt prima de doucheproducten van je baby gebruiken. Wat goed is voor het huidje van je baby, is ook goed voor jouw droge huid. Ook door eten en drinken kan je jouw onrustige huid voeden. Probeer veel water te drinken om je huid goed te hydrateren. Anderhalve liter is wel wat je minstens nodig hebt. Eet gezonde vetten, zoals vis, eieren en bonen.
-
Vlekjes in je gezicht
Het kan zomaar ineens zichtbaar worden, kleine donkere vlekjes in je gezicht. Vaak zijn ze na een paar dagen weer weg. Het is wel verstandig om de zon even te vermijden.
Zwangerschapsstriemen na de bevalling
De grote angst voor veel vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Striae, beter bekend als zwangerschapsstriemen. Ze ontstaan doordat je buik groeit en je huid wordt opgerekt en dan dus kan scheuren. De strepen kunnen van kleur variëren. Bij sommige vrouwen zijn ze rood maar ze kunnen ook wit zijn.
Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op striae tijdens je zwangerschap, wordt er gezegd. Ook is het vaak erfelijk bepaald. Had je moeder last van striae? Dan is de kans redelijk aanwezig dat jij het ook zult krijgen. Striae hoeft trouwens niet perse op je buik te zitten, het kan overal ontstaan waar je huid snel uitrekt. Dus ook op je borsten, of je bovenbenen. Het is handig om je huid zo soepel mogelijk te houden. Smeer daarom dagelijks, of misschien zelfs vaker per dag de ‘gevaarlijke delen’ in met speciale crème.
Een onrustige huid na de zwangerschap is iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Geef je lichaam en dus ook je huid, de tijd om te herstellen. Negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren, wordt er gezegd. Houd er wel rekening mee dat de hormoonschommelingen kunnen blijven als je borstvoeding geeft, of daar mee stopt.
Misschien valt het je ineens op dat je huid er beter uit ziet, terwijl je niet eens precies weet wanneer dit dan gebeurd is. ‘Gelukkig’ heb je waarschijnlijk toch minder tijd om in de spiegel te kijken, met een kleine baby in huis.