Is je peuter voor de zoveelste keer verkouden? Of klaagt hij weer over een zere keel of zere oren? De kans bestaat dat de neus- of keelamandelen de boosdoener zijn. Maar wat zijn die amandelen eigenlijk? Wat heb je er aan en kun je zonder? Je leest hier alles wat je weten wilt over ontstoken amandelen bij je peuter.
Waarom kan jouw kind last van zijn amandelen krijgen?
Om daar achter te komen moeten we eerst weten wat de amandelen precies zijn. Amandelen zijn onderdeel van het lymfesysteem. We hebben keel- en neusamandelen. De keelamandelen kan je zien als je peuter zijn mond heel wijd open doet. Het zijn twee knobbels links en rechts achterin de keel. De neusamandelen zitten ver achter in de neus en zijn niet te zien.
Het doel van de amandelen is dat ze binnendringende ziekteverwekkers opvangen en onschadelijk maken. Ze zijn dus best belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje niet steeds ziek wordt. Maar amandelen kunnen er ook voor zorgen dat je kindje juist ziek wordt. Als ze de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet aankunnen, kunnen namelijk amandelen zelf ontstoken raken.
Vanaf welke leeftijd kan je peuter last krijgen van ontstoken keelamandelen?
Kleine kinderen zijn vaak snotterig, verkouden of ziek. De weerstand van jonge kinderen is nog in ontwikkeling. Ze bouwen weerstand op, juist door verkouden en ziek te worden. Kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben de meeste klachten met hun amandelen.
Toch zijn artsen bij jonge kinderen terughoudend met opereren. Juist omdat veel kinderen er overheen groeien. Pas als je kind heel vaak klachten heeft zullen de artsen een operatie als oplossing zien. Meestal zullen ze eerst proberen de klachten met medicijnen te verminderen.
Wat zijn de symptomen van ontstoken amandelen bij je peuter?
Doordat alle binnenkomende ziekteverwekkers niet tegengehouden kunnen worden kunnen de amandelen van je peuter ontstoken raken. Ze zwellen op en dit brengt behoorlijk wat klachten met zich mee.
-
Symptomen ontstoken neusamandelen bij een peuter
Je kindje is voortdurend verkouden. Of de verkoudheid is net voorbij maar begint bijna direct weer opnieuw. Vaak samen met een vieze neus, maar ook slecht slapen en snurken. Veel door de mond ademen en oorontsteking bij je peuter zijn ook symptomen die bij ontstoken neusamandelen horen.
-
Symptomen ontstoken keelamandelen bij een peuter
Als je peuter vaak keelpijn en slikklachten heeft kan dit door de keelamandelen komen. Ook moeheid, minder honger en een slechte adem hoort hier bij. Soms zelfs apneu (ademstilstand) en verdikte lymfeklieren in de hals zijn symptomen van ontstoken keelamandelen bij een kind.
Hoe gaat dat? Amandelen verwijderen bij kleine kinderen!
Als blijkt dat je kind ‘voldoet’ aan de klachten en ‘vaak genoeg’ ziek is, kan worden gekozen voor een operatie. Je kindje gaat volledig onder narcose, maar wel kort. De meeste ingrepen zijn binnen een half uur klaar. Bij neusamandelen wordt het middelste, meest verdikte gedeelte weggenomen.
Amandelen ‘knippen’ noemen we het ook wel
De arts heeft een soort hulpmiddel waarbij hij vaak met een beweging de amandelen kan verwijderen. Bij kleine kinderen zitten ze nog niet zo vast en gaat dit gemakkelijker dan bij volwassene.
Bij neusamandelen is de kans aanwezig dat ze weer aangroeien en de klachten dus weer terugkomen. Keelamandelen kunnen wel in hun geheel verwijderd worden. Je kindje mag over het algemeen dezelfde dag weer naar huis. Komt je peuter voor buisjes in zijn oren naar het ziekenhuis? Dan kan er voor gekozen worden om meteen de neusamandelen te verwijderen, omdat dit ook de oorzaak van oorontsteking kan zijn.
Ontstoken amandelen bij een peuter zijn heel vervelend. Na een operatie is je kindje vaak verdrietig. Hij heeft pijn in zijn keel en proeft een vieze smaak in zijn mond. Pijnstillers kunnen hierbij helpen, maar wat het allerbeste helpt? Heel veel ijsjes eten. En knuffelen met papa en mama natuurlijk.