Zit er geregeld wat pus en viezigheid in de ooghoek van je baby? Maak je geen zorgen, er is dan sprake van een ontstoken oog bij de baby en (helaas) komt dat regelmatig voor. Er is wel een verschil tussen een ontstoken oogje door een verstopt traanbuisje, of een oogontsteking door een bacterie of virus. Lees hier wat het verschil is en wat je kan doen om het oogje van je kind te behandelen.
Ontstoken ogen bij de baby?
Een ontstoken oog bij de baby komt vaak voor bij pasgeboren baby’s. Zo ongeveer 1 op de 5 baby’s heeft milde ontstoken oogjes, dit worden ook wel ‘prutoogjes’ genoemd. Prutoogjes worden veroorzaakt door een verstopt of ontstoken traanbuisje.
Normaal gesproken zorgt het traanbuisje ervoor dat tranen worden afgevoerd naar de neus. Wanneer het buisje verstopt is, is dit niet meer mogelijk waardoor de tranen zich ophopen en gaan indikken. Vervolgens ontstaat er een afscheiding dat lijkt op pus. Deze afscheiding bestaat uit ingedroogde tranen, vuil, slijm en vet.
Ontstoken oogjes bij de baby, hoe ziet dat eruit?
Ontstoken oog bij de baby of ´prutoogjes´ kan je herkennen aan:
- Tranend oog of oogjes (meestal is het bij één oog).
- Vuil of pus in het oog.
- De binnenste ooghoek kan een beetje rood zijn.
- De ogen zelf zijn niet rood.
Oogontsteking bij de baby symptomen
Behalve een ontstoken oog bij de baby oftewel ‘prutoogjes’, kan je baby ook last hebben van een oogontsteking. Bij een oogontsteking is het bindweefsel van het oogje ontstoken. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid.
Je baby kan ook een oogontsteking krijgen als hij of zij in aanraking is geweest met iemand die een koortslip heeft. Heel soms wordt een baby besmet met een virus tijdens de geboorte als de moeder in kwestie tijdens de bevalling besmet is met een SOA. Gelukkig komt een oogontsteking niet vaak voor bij baby’s.
Je baby heeft een oogontsteking als één of beide oogjes als je de volgende symptomen ziet:
- Rood oog.
- Het oog traant.
- Er zit slijm of pus in het oog.
- Het bindvlies is opgezwollen. Het bindvlies is het vlies dat over het oogwit en de binnenkant van de oogleden zit.
- De oogleden zijn dik.
- Er zitten blaasjes op de oogleden.
Ontstoken oogjes bij de baby, hoe ziet dat eruit?
Ontstoken oog bij de baby ook wel ´prutoogjes´ genoemd, kan je herkennen aan:
- Tranend oog of oogjes (meestal is het bij één oog).
- Vuil of pus in het oog.
- De binnenste ooghoek kan een beetje rood zijn.
- De ogen zelf zijn niet rood.
Ontstoken oog bij de baby gevaarlijk?
Gaat het om een ontstoken oog bij de baby in het geval van prutoogjes, dan is het niet gevaarlijk. In dit geval is er dus geen sprake van een oogontsteking en is het oog zelf dus niet rood. De meeste prutoogjes gaan vanzelf over na een jaar. Behandel een ontstoken oog bij de baby als volgt:
- Maak het vieze oogje regelmatig schoon met een schoon watje en wat uitgekookt water. Je kan ook een doekje of gaasje gebruiken.
- Masseer dagelijks de binnenste hoek van het oogje om te proberen de verstopping te verhelpen. Beweeg je (schone) vinger net naast de binnenste hoek naar buiten richting de neus.
Ontstoken oog baby wanneer huisarts?
Een ontstoken oog bij de baby is niet ernstig en gaat vanzelf weg binnen een jaar. Maar mocht het telkens terug blijven komen nadat het is weggeweest, dan kan je beter naar de huisarts gaan. Licht ook de huisarts in als het oogje rood wordt, want dan kan er sprake zijn van een oogontsteking.
Is het oogje van je kind rood en tranend en/of zijn de oogleden opgezet en merk je dat je baby last van de oogjes heeft, dan is er sprake van een oogontsteking. Ook een oogontsteking is vrij onschuldig en gaat vanzelf over binnen 1 of 2 weken. Je kunt altijd voor de zekerheid naar de huisarts gaan.
Als de oogontsteking veroorzaakt wordt door een soa, kan het oog ernstig beschadigd worden en moet je baby naar het ziekenhuis. De soa is dan afkomstig van de moeder en wordt tijdens de geboorte overgedragen aan de baby. Binnen 10 dagen merk je de eerste symptomen van de oogontsteking. Vermoed je dat je misschien een soa hebt of had bij de bevalling, dan is het verstandig dit meteen te laten testen en sowieso naar de huisarts te gaan.
Ontstoken oog baby naar buiten
Het is niet nodig om binnen te blijven als er sprake is van een ontstoken oog bij de baby. Je mag dus gewoon naar buiten. Mocht je baby een flinke oogontsteking hebben dan kan je het beste met de huisarts overleggen of je naar buiten kunt!