Bij een baby ben je er misschien al aan gewend. Als hij een paar dagen uit zijn doen is, niet wil slapen, veel wil drinken en de hele dag bij je wil zijn, weet je al snel hoe laat het is. Een sprongetje van de baby. En baby’s hebben er nogal wat. Op zich logisch, want in het eerste jaar leert je kindje zo veel. Maar ook een dreumes heeft zo af en toe nog een sprongetje. Ik vertel je alles over de ontwikkeling van de dreumes, wat kan je verwachten?
Geen baby, maar ook geen peuter; de dreumes!
Als jouw kindje een jaar oud is, is hij geen baby meer. Maar hij is ook nog lang geen peuter. De periode tussen baby en peuter zijn, is jouw kindje een dreumes. En ook een dreumes heeft ‘last’ van een sprong, zo nu en dan. De gebieden in de hersenen die bij de baby zijn ontwikkeld, gaan in deze periode verder met ontwikkelen.
De ontwikkeling van de dreumes bij 13 maanden
Het kan zijn dat je dreumes ineens veel minder gaat eten, maar ook dat hij kieskeuriger wordt. At hij altijd braaf wat je hem voorschotelde? Dat kan ineens voorbij zijn. Minder eten is helemaal niet raar, je kindje groeit nu veel minder dan hij in zijn eerste levensjaar deed.
Het kan ook zijn dat jouw dreumes ineens ’s nachts wakker schrikt, dat kan komen door dromen. Zijn emotionele ontwikkeling is druk bezig. Maar ook zijn stemmetje wordt ontwikkeld. Jouw dreumes heeft ineens door dat hij kan schreeuwen, gillen en gekke geluidjes kan maken.
De ontwikkeling van de dreumes bij 15 maanden
Rond de 15 maanden zal jouw dreumes hoogstwaarschijnlijk weer een ‘echte sprong hebben. Deze zal je al snel herkennen, want hij gaat namelijk dreinen om zijn zin te krijgen. Ook zal je te maken krijgen met driftbuien bij jouw dreumes, dat beeld van een kind op de grond in de supermarkt. Dat beeld kan nog best wel eens werkelijkheid worden in deze fase. Gooien met speelgoed, of expres wegrennen als jij zegt dat hij hier moet komen. Dat is namelijk precies de ontwikkeling die je dreumes op dit moment doormaakt. Van passief naar actief.
Maar je dreumes gaat ook oefenen met emoties, hij gaat zijn omgeving na doen. Voor veel ouders is dit een vermoeiende fase. Je kunt 100 keer “nee” zeggen, maar de 101e keer doet je dreumes het gewoon weer. Probeer toch echt consequent te blijven en niet te boos te worden. Jouw dreumes is jou echt niet expres aan het sarren, hij wil gewoon van alles wat hij eigenlijk nog niet kan.
De ontwikkeling van een dreumes bij 20 maanden
Jouw dreumes wil heel graag onafhankelijk zijn, maar dat is hij nog lang niet. Dit gaat gepaard met een heleboel boosheid en soms zelfs agressie. Kinderen kunnen gaan slaan, krabben en bijten. Is jouw kindje ook zo agressief? Haal hem dan even weg uit zijn omgeving. Zo kan hij even afkoelen en kunnen jullie daarna weer verder.
Lees nog meer tips over hoe kan je een dreumes corrigeren?
Behalve dat je dreumes heel boos kan zijn heeft hij ook een andere kant. Hij wil jou namelijk heel graag helpen. Ga je opruimen? Geef je dreumes ook een vaatdoek en laat hem ‘meehelpen’. Dromen kunnen nu veranderen in nachtmerries, dus als je dreumes niet wilt slapen en ineens weer midden in de nacht overstuur wakker wordt, kan dit de reden zijn.
Lees ook: Deze huishoudelijke klusjes kan je samen met je kind doen!
De ontwikkeling van je dreumes bij 22 maanden
Jouw dreumes is inmiddels hard onderweg om een peuter te worden. Dat is onder andere te merken aan het eigen willetje dat je kind ontwikkeld heeft. Wil hij iets wat niet mag? Probeer hem dan af te leiden met iets anders. Je zult merken dat je dreumes om jouw aandacht gaat vragen, bijvoorbeeld als je even een telefoontje moet plegen. Toch zal je kind moeten leren dat hij moet wachten. Al is 2 minuten wachten voor een dreumes al heel wat.
Inmiddels is je dreumes van waggelen naar gewoon lopen gegaan. En misschien kan hij zelfs al wel rennen. Ook zinnen met 2 tot 4 woorden, eenvoudige liedjes en opdrachten en de namen van mensen en lichaamsdelen zullen voor hem inmiddels normaal zijn geworden.
Lees ook: Waarom vallen goed is voor het evenwichtsgevoel van jouw dreumes!
En zo is jouw dreumes alweer doorgegroeid naar een echte peuter. In dat jaar heeft hij heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Heeft jouw dreumes veel last gehad van sprongetjes? Of moet de echte peuterpubertijd nog beginnen?