Tijdens de zwangerschap ben je waarschijnlijk niet helemaal jezelf geweest. Dat werd mede veroorzaakt door hormonen en het feit dat je een kind in je buik hebt gehad. Maar mocht je denken dat je na de zwangerschap weer snel de ‘oude’ bent, dan hebben we helaas slecht nieuws. Na de bevalling zal je toch echt moeten ontzwangeren en dat kan wel een aantal maanden duren. Het bekende gezegde is ‘negen maanden op, negen maanden af’. Lees hier alles over ontzwangeren, wat dit betekent voor je lijf en voor je mentale gesteldheid, wanneer je cyclus weer op gang komt en hoe dat zit met die zwangerschapskilo’s.
Ontzwangeren: Wat gebeurt er met je lichaam?
-
Bloedverlies
Vooral de eerste zes weken na de bevalling is je lijf voelbaar aan het ontzwangeren. Je zal dan last hebben van bloedverlies dat behoorlijk heftig kan zijn. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat je een wond in je baarmoeder hebt waar voorheen de placenta zat. In de eerste weken zal je het meest hevig vloeien, gebruik dan kraamverband zoals deze om het op te vangen. Lees hier meer over hoe lang bloedverlies na de bevalling.
-
Krampen en naweeën
Wanneer je 40 weken zwanger bent is je baarmoeder ongeveer net zo groot als een pompoen. Na de bevalling moet deze weer gaat krimpen, anders krijg je nooit meer een strakke buik. Het krimpen van je baarmoeder gaat gepaard met krampen of naweeën in de eerste 3 a 4 dagen na de bevalling.
-
Urineverlies
Je bekkenbodem is behoorlijk opgerekt tijdens de bevalling. Dit kan het gevolg hebben dat wanneer je moet niezen, hoesten of heel hard moet lachen, je wat urine verliest. Nu is dat minder erg aangezien je toch kraamverband of maandverband draagt, maar heel fijn is het natuurlijk niet.
-
Last van hechtingen en andere pijntjes in de vagina
De kans is groot dat je tijdens de bevalling bent ingeknipt of ingescheurd. Dit moet natuurlijk herstellen. Helaas gaat dat niet zonder ongemak. Denk bijvoorbeeld aan pijn bij het plassen, zitten of na het liggen. Lees hier meer over inknippen en wat je kunt doen om de pijn te verlichten.
- Moeheid.
- Hoofdpijn.
- Vergeetachtig (ja ook nog steeds na de zwangerschap).
- Huilerig, labiel (denk aan kraamtranen of baby blues).
- Concentratieproblemen.
- Duizelig zijn.
- Laag libido.
- Als je baby slaapt, doe dan zelf ook even je ogen dicht.
- Laat je partner ook een keer een ‘nachtdienst’ draaien.
- Vraag hulp van familie als je even rust nog hebt.
- Ga regelmatig even naar buiten (ook al heb je geen zin), de frisse lucht kan je zeker goed doen.
- Ga pas weer fulltime werken als je hier echt klaar voor bent.
Ontzwangeren? Wat zijn de symptomen?
Naast het feit dat je lichaam voelbaar aan het ontzwangeren is, zijn er nog meer kwaaltjes waarvan je last kunt hebben. Als je onderstaande symptomen opmerkt is dat dus niet omdat je jezelf aanstelt, maar omdat je aan het herstellen bent.
Tevens moet je naast het ontzwangeren ook wennen aan de gebroken nachten en het ouderschap. Gun jezelf dus altijd de rust en neem de tijd om weer de oude te worden.
De symptomen
Hoe lang duurt het voor je lichaam weer de oude is?
Volgens het bovenstaande gezegde kan het dus wel tot 9 maanden duren voor je lichaam herstelt is van de zwangerschap. Maar ook bij ontzwangeren is het herstel per vrouw verschillend. Het bloedverlies houdt meestal na 6 weken op, maar de overige kwaaltjes en je labiliteit kunnen langer duren.
Tips om het herstel te bevorderen:
Wanneer word je weer ongesteld?
Na je bevalling zijn je hormonen nog een beetje in de war. Daarnaast heb je ook nog last van bloedverlies, waardoor je de eerste weken nog niet ongesteld zult worden. Gemiddeld hebben vrouwen na 6 tot 8 weken weer hun eerste menstruatie. Dit betekent dus dat je na 4 tot 6 weken een eisprong hebt en dus vruchtbaar bent na de bevalling.
Geef je borstvoeding, dan kan het langer duren. Als je borstvoeding geeft, maak je een hormoon aan dat de eisprong tegenhoudt. Maar je eisprong wordt niet de hele tijd tegengehouden. Je kunt dus ook tijdens het borstvoeding geven vruchtbaar zijn. Als je het volgende kindje nog even wilt uitstellen, vrij dan met een condoom.
Ontzwangeren en de zwangerschapskilo’s?
Dat je zwaarder wordt tijdens je zwangerschap is onvermijdelijk. Gemiddeld zal dit tussen de 10 tot 15 kilo zijn. Het grootste gedeelte ben je vrij snel kwijt, maar er zullen altijd nog een paar kilo’s overblijven die wat meer inspanning vergen.
Ga in ieder geval niet meteen op dieet, zeker niet als je borstvoeding geeft. Als je dan gaat lijnen komen er gevaarlijke stoffen in je moedermelk terecht en dat is niet goed voor je baby. Het is echt belangrijk dat je jouw lichaam genoeg energie geeft om te herstellen en te ontzwangeren.
Eet dus gezond, gevarieerd en genoeg. Na ongeveer 3 tot 4 maanden (na je borstvoeding) kun je proberen wat af te vallen. Na ongeveer 6 weken (na een keizersnede kan dit 8 tot 10 weken zijn) kun je voorzichtig aan weer gaan sporten. Maar vraag altijd eerst aan je huisarts of verloskundige welke oefeningen en sporten je mag doen. Wandelen en fietsen kan wel al vrij snel.