Een miskraam krijgen is een regelrechte nachtmerrie. Ook wanneer je slechts een paar weken zwanger bent, is een miskraam het laatste wat je wilt. Je hebt te maken met verlies, verdriet, teleurstelling en angst. Angst dat het de volgende keer weer misgaat. In de meeste gevallen kun je er totaal niets aan doen. In sommige gevallen spelen een aantal factoren zoals leefstijl keuzes een rol. Lees hier meer over de oorzaken van een miskraam.
Wanneer is er sprake van een miskraam?
Er is sprake van een miskraam als je kindje voor de 16de week van je zwangerschap overlijdt en/of wordt afgestoten door je lichaam. In de eerste weken van je zwangerschap is de kans op een miskraam 50%.
Omdat het in zo’n pril stadium gebeurt hebben de meeste vrouwen niet eens door dat er sprake is van een miskraam. Het vruchtje wordt namelijk afgestoten rond het moment dat de volgende menstruatie zou moeten beginnen. Vrouwen denken dus dat ze gewoon weer ongesteld zijn geworden.
Maar ondanks dat het vaak niet merkbaar is, is er ook dan sprake van een miskraam. Een miskraam wordt ook wel spontane abortus genoemd. Verlies je jouw kindje na de 16de week van je zwangerschap dan heet dat een ontijdige geboorte.
Meest voorkomende oorzaak vroege miskraam
Miskramen komen het meeste voor in de eerste weken van de zwangerschap. Dit aantal ligt rond de 50%. Daarna is de kans op een miskraam rond de 10%. Als je de 12 weken bent gepasseerd wordt de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Dat komt omdat je kindje in de eerste 12 weken wordt ontwikkeld. Hierna gaat het voornamelijk groeien en verder ‘rijpen’.
In de ontwikkeling van je kindje kan al snel iets misgaan. Wanneer er een foutje ontstaat lost de natuur dit op door het vruchtje af te stoten. De grootste oorzaak van een miskraam is dus een foutje in de ontwikkeling van je kind. Deze fout wordt vaak veroorzaakt door een chromosoomafwijking. Deze afwijking is ontstaan tijdens de bevruchting en de celdeling. Het is dus meestal niet erfelijk. Om die reden hoeft zo’n afwijking niet te betekenen dat je de volgende keer weer een miskraam krijgt.
Algemene oorzaken van een miskraam
Andere oorzaken van een miskraam kunnen zijn:
-
Hogere leeftijd:
Vrouwen jonger dan 35 hebben 10% kans, maar vrouwen tussen de 35 en 40 hebben al 20% kans op een miskraam. Deze neemt nog verder toe naar 33 tot 50% voor vrouwen die zwanger worden tussen de 40 en 45 jaar oud. Dat komt omdat de kans op chromosoomafwijkingen groter is bij oudere eicellen.
-
Vruchtbaarheidsbehandelingen:
Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF is de kans op een miskraam tussen de 15 en 25%. Dit komt niet door de behandeling, maar door achterliggende oorzaken van de vruchtbaarheidsproblemen. Denk aan hormoonstoornis (PCOS), hogere leeftijd of factoren op immunologisch gebied.
-
Roken:
Roken tijdens de zwangerschap heeft onder andere een slechte invloed op de conditie van de placenta. Je baby heeft de placenta nodig om te overleven. Wanneer deze niet naar behoren functioneert kan je kindje dus overlijden. Lees hier onze tips om te stoppen met roken.
-
Alcohol en drugs:
Alcohol en drugs tijdens de zwangerschap zijn vergif voor je lichaam en kunnen daarom een miskraam veroorzaken. Hoe slecht alcohol werkelijk is zijn ze nog niet over uit.
-
Medicijngebruik:
Sommige medicijnen kunnen een miskraam in de hand werken. Geef daarom altijd direct bij je huisarts en apotheek aan dat je zwanger bent.
Oorzaken herhaalde miskramen
Wanneer je één keer een miskraam hebt gehad, is de kans op een volgende miskraam niet groter dan normaal. Heb je 2 keer of vaker een miskraam achter elkaar gehad, dan is er sprake van herhaalde miskramen. In dat geval neemt de kans op een volgende miskraam wel toe. De oorzaken kunnen dan zijn:
-
Erfelijke chromosoomafwijking:
Je partner of jij hebben een chromosoomafwijking. Het kan goed dat jullie hier zelf geen last van hebben.
-
Afwijkingen in de baarmoeder:
Zoals een te kleine baarmoeder, poliepen of verklevingen (mogelijk veroorzaakt door een curettage).
-
Stollingsafwijkingen van de vrouw:
Het bloed stolt sneller, dit veroorzaakt problemen in de doorbloeding van de placenta waardoor het je kindje overlijdt. Meestal worden stollingsafwijkingen al ontdekt voordat je zwanger wordt.
-
Te veel Luteïniserend Hormoon:
Sommige vrouwen maken te veel van het LH hormoon aan waardoor de eicel niet genoeg kan rijpen, maar wel al vrijkomt tijdens de eisprong. Vrouwen met PCOS hebben vaak te veel LH.
Miskraam symptomen, kan je het herkennen?
Er zijn symptomen die kenmerkend zijn van een beginnende miskraam. Helaas moeten we wel meteen aangeven dat het vervolgens niet mogelijk is om een miskraam stop te zetten of te voorkomen. Wanneer één van de oorzaken van een miskraam hun werking hebben gedaan, is er geen houden meer aan. Het is een kleine troost, maar denk er maar aan dat er iets mis is gegaan in de ontwikkeling van je baby en dat je baby daardoor geen kans zou hebben om te overleven na de geboorte.
Symptomen van een miskraam:
- Zwangerschapskwaaltjes nemen af: je bent bijvoorbeeld minder misselijk en je borsten zijn minder gevoelig. Dit heeft te maken met de daling van het HCG-hormoon.
- Je hebt vaginaal bloedverlies. Als je bloedverlies hebt tijdens de zwangerschap hoeft dat overigens niet altijd te betekenen dat je een miskraam hebt.
- Je hebt menstruatie-achtige krampen.