Hoe meer de uitgerekende datum in zicht komt, hoe ongeduldiger de meeste zwangere vrouwen worden. Elk moment kan het gebeuren. Misschien in de ochtend, de middag of misschien schrik je vannacht wakker omdat jouw weeën zijn begonnen. Zou het dagdeel iets uitmaken? Jazeker! Wanneer en op welk tijdstip beginnen de meeste bevallingen? Lees de resultaten van het onderzoek!
Op welk tijdstip beginnen de meeste bevallingen?
Op welk tijdstip beginnen de meeste bevallingen? Deze vraag wordt heel vaak gesteld, want als zwangere vrouw wil je toch graag een klein beetje weten waar je aan toe bent. Gelukkig is hier in Engeland onderzoek naar gedaan door de University of London.
In het onderzoek werden 5 miljoen bevallingen in een periode van 10 jaar geanalyseerd. De onderzoekers ontdekten dat 28,5% van de bevallingen plaatsvonden tussen 9.00 uur en 16.59 uur op werkdagen. Minder dan 1/3 dus. 71,5% van de bevallingen gebeurde dus buiten de ‘kantooruren’, in het weekend of tijdens de vakantie.
Ongeveer 2,5 miljoen van deze bevallingen, startte spontaan zonder dat deze werden opgewekt. Deze bevallingen begonnen meestal tussen 1.00 uur en 6.59 uur. De piek was om 4.00 uur. Vaak waren de bevallingen niet in het weekend, maar juist op weekdagen.
Kortom: de meeste spontane bevallingen beginnen op weekdagen rond 4.00 uur en anders ergens tussen 1.00 uur en 6.59 uur.
Waarom beginnen de meeste bevallingen ’s nachts?
Het is eigenlijk heel opvallend dat de meeste bevallingen in de nacht gebeuren. Volgens onderzoeker Dr. Peter Martin is het misschien niet zo heel vreemd. Hij denkt dat het te maken heeft met onze evolutionaire erfenis.
Onze voorouders leefden in groepen die overdag actief waren en zich verspreiden over het leefgebied. ’s Avonds en ‘s nachts kwamen ze weer bij elkaar om te rusten. Dus door ’s avonds of ’s nachts te bevallen hadden de moeder en baby wat bescherming van de anderen.
Er is nog een reden van waarom beginnen de meeste bevallingen ’s nachts of ’s avonds. Overdag zijn we in de weer en actief. Hierbij maken we het hormoon adrenaline aan. Adrenaline remt bevallingshormonen en daardoor dus ook weeën. Op momenten dat we meer rust hebben, neemt adrenaline af en dat is meestal ’s avonds en ’s nachts. Als adrenaline afneemt kunnen de bevallingshormonen toenemen en kan de bevalling dus sneller beginnen. Mensen hebben overdag altijd wat meer adrenaline dan ’s avonds.
Nu je weet wanneer wil je ook weten Hoe lang duurt een bevalling?
Voorspellen wanneer de bevalling begint!
Tussen de 9de en 12de week van je zwangerschap wordt je uitgerekende datum bepaalt bij de verloskundige. Dit is altijd een schatting. Slechts 4 tot 5% van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Een bevalling goed voorspellen is dus eigenlijk onmogelijk.
Als je de uitgerekende datum weet dan heb je nog een flinke marge waarin je kunt bevallen. Uitzonderingen daargelaten, beginnen de meeste bevallingen tussen de 37ste en 42ste week van de zwangerschap. Inderdaad, dat is een marche van 5 weken waarin de bevalling elk moment zou kunnen beginnen. Lekker dan! Lees hier hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?
Is het je eerste kindje, dan start de bevalling meestal na de uitgerekende datum, maar ook dat is geen gegeven.
Het beginnen en het tijdstip van de bevalling is dus niet te voorspellen, hoeveel formules je er ook op los laat.
Het enige wat ik kan zeggen is dit:
- Het tijdstip waarop de meeste bevallingen beginnen is rond 4.00 uur;
- In Nederland werden in 2016 en 2017 de meeste baby’s op een vrijdag geboren;
Dus elke vrijdag rond 4.00 uur zal ik extra scherp zijn! 😉
Op welk tijdstip begon jouw bevalling?