Als een baby schattige vetrolletjes heeft is er vaak niet zoveel aan de hand. Maar als je kindje groter wordt en die rolletjes alleen maar erger worden is het misschien verstandig om aan de bel te trekken. Zeker als obesitas in de familie voor komt. Overgewicht bij een peuter, lees deze tips wat je ertegen kunt doen!
Wat is overgewicht?
Obesitas is de officiële benaming van overgewicht, het hebben van te veel lichaamsvet. Vroeger kwam dit eigenlijk alleen bij volwassenen voor. Maar tegenwoordig hebben steeds meer kinderen, peuters en zelfs baby’s last van obesitas. Bij kinderen tussen de 5 en 17 jaar heeft zelfs 10% er last van.
Toch kunnen we ‘pas’ bij kinderen vanaf 2 jaar oud spreken van overgewicht. Als je kind een peuter wordt zou het babyvet namelijk langzaam verdwenen moeten zijn.
Yinthe was een hele dikke baby, echt een Michelin-poppetje. Bij het consultatiebureau zat ze altijd boven alle lijnen. Ze deed dan ook weinig, kroop en liep niet echt vroeg en lag lekker te relaxen. Maar toen ze eenmaal ging bewegen waren die vetrollen al snel weg.
Overgewicht wordt vaak bepaald door een aantal factoren: een slecht voedingspatroon, te weinig beweging en genetische aanleg. Bij oudere kinderen en volwassenen spelen ook psychische factoren een rol, zoals emotie-eten. Maar bij een peuter kan dit eigenlijk niet van toepassing zijn, aangezien jij diegene bent die bepaalt wat hij eet.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht bij een peuter?
Kinderen die op jonge leeftijd al te maken krijgen met overgewicht hebben als ze ouder worden vaak meer medische problemen. Zo krijgen ze sneller last van kortademigheid, huidproblemen en pijnklachten in de gewrichten.
Maar ook psychisch kunnen ze meer klachten krijgen, zoals weinig zelfvertrouwen of depressie. Dit komt vaak ook omdat kinderen met overgewicht sneller het doelwit zijn van pesterijen.
Lees ook: Kan te lang foliumzuur slikken de reden zijn van obesitas bij kinderen?
Oplossingen voor overgewicht bij een peuter
De manier om gewicht te verliezen is voor iedereen hetzelfde; je zult namelijk meer calorieën moeten verbranden dan je binnen krijgt. Dit kun je doen door alle vette snacks en ongezond eten te vervangen door gezonde tussendoortjes. Vaak is dit al genoeg om je kind van obesitas af te helpen. Je kind is namelijk nog in de groei, als hij niet meer aankomt en wel in de lengte gaat groeien is het overgewicht bij een peuter op den duur vanzelf weg.
Zorg dat je kind voor de tv weg komt en lekker gaat spelen. Buiten spelen het liefst. Houd jouw peuter niet zo van buiten spelen? Dan zul je hem een handje moeten helpen. Ga samen wandelen, fietsen, voetballen. Speel tikkertje, ga hinkelen, touwtje springen. Als je kind maar beweegt.
Lees hier meer tips om je peuter te stimuleren om meer te bewegen!
Manieren om je kind gezonder te laten eten
Als je peuter moet afvallen ben jij diegene die hem daarbij moet helpen. Jij bent immers diegene die hem zijn eten geeft. Vette snacks en zoete snoep vervangen door gezonde tussendoortjes klinkt erg makkelijk. Maar wat als je kind een slechte eter is?
Er zijn een aantal tips die je zou kunnen proberen:
-
Water drinken
Vervang de ranja, diksap of wat je kind ook drinkt door water. Ongemerkt krijgen kinderen veel suiker binnen door drinken. Alle kleine beetje helpen, dus water doet al een hoop.
Zeurt je kind om wat lekkers of zegt hij dat hij honger heeft? Geef heb dan eerst eens een beker water. Niet om eten te vervangen, maar soms heeft je peuter gewoon dorst in plaats van trek. Zeker als jij vindt dat hij even genoeg heeft gehad, is water vaak een oplossing.
-
Staafmixer/blender
Is je kind een slechte groente eter? Pureer die hap! Pastasaus met stukjes wordt heerlijk glad met een staafmixer en ook soepen worden vaak een stuk aangenamer voor kleintjes als er geen stukken in zitten. Ook kun je een smoothie maken met een hand spinazie er in, voedzaam en lekker. 😉
-
Verstopte groente
Tegenwoordig zijn er veel producten te koop waar groente in verstopt zit. Bijvoorbeeld wortel wraps, of pizzabodems van bloemkool. Wat dacht je van broccoli-rijst? Misschien is het op deze manier makkelijker om je peuter gezonder te laten eten.
Overgewicht bij een peuter is iets wat je als ouders grotendeels in de hand hebt. Natuurlijk kan het aanleg zijn, maar als jij ervoor zorgt dat je kind zo gezond mogelijk eet en genoeg beweegt, zou je peuter niet veel te dik hoeven zijn. Natuurlijk zijn er andere redenen waarom je kind te zwaar of te dik is, medische redenen. In dat geval is het natuurlijk anders.
Lees ook: Waarom kiezen voor peutergym?