Er zijn veel verschillende vormen van kinderopvang. Een gastouder of een kinderdagverblijf, peuteropvang en de BSO. Hoe zit dat nou allemaal? Wij zetten hier een deel van de kinderopvang mogelijkheden voor je op een rijtje, zoals de verschillen tussen peuteropvang en kinderdagverblijf.
Wat is het verschil tussen peuteropvang en kinderdagverblijf?
Vroeger gingen eigenlijk bijna alle kinderen vanaf een jaar of 2,5 naar de peuterspeelzaal. De meeste moeders waren thuis en kinderen gingen dus niet dagelijks naar een kinderopvang. Om ze te laten wennen aan andere kinderen, samen te leren spelen en een beetje klaar te stomen voor school, brachten de ouders hun peuter naar de peuterspeelzaal.
Maar ook zodat moeders even rustig wat tijd voor zichzelf hadden. Want hoe lekker is het om even een paar uurtjes zonder je kinderen door te brengen?
Sinds 2018 bestaat de ‘ouderwetse’ peuterspeelzaal niet meer, deze valt nu onder het kinderdagverblijf, de zogenaamde peuteropvang.
Waarom is peuteropvang goed voor je kind?
Peuteropvang is zeker goed voor je kind om naar toe te gaan. Want op de kinderopvang zijn ze namelijk heel druk bezig met kinderontwikkeling. Bij een peuteropvang werken ze alleen met professionele pedagogisch medewerkers. Zij weten alles over (kleine) kinderen en hun ontwikkeling en kunnen daar dus perfect op inspelen en mee omgaan!
Daarnaast krijgen kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen, worden gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen en komen in contact met leeftijdsgenootjes. Ze wennen alvast aan het samen spelen, leren delen, in een kring zitten, op hun beurt wachten en al die andere vaardigheden die ze straks op school ook nodig gaan hebben.
Is peuteropvang verplicht?
Nee, het is je eigen keuze of je jouw peuter naar de peuteropvang brengt. Natuurlijk zullen er meerdere factoren meespelen. Heb je zelf een baan buiten de deur? Dan is de kans groot dat je kindje naar de kinderopvang gaat. Vaak zit hier al standaard een peuteropvang bij waar je kindje vanaf zijn 2e jaar aan deel kan nemen.
Maar misschien heb jij geen kinderopvang nodig omdat je oppas opa’s of oma’s hebt. Of werk je thuis en lukt dat zonder opvang. Dan kan je er zelf voor kiezen of jouw peuter naar de peuteropvang gaat.
Waar vind je een kinderopvang bij jou in de buurt?
Overal in het land is kinderopvang te vinden, niet alleen in de grote steden zoals kinderopvang Amsterdam of Utrecht, maar ook in de kleinere plaatsen en hele kleine dorpjes. Er is per opvang locatie vaak een verschillend aanbod van kinderopvang, peuteropvang of buitenschoolse opvang.
Wat kost een peuteropvang?
De kosten voor peuteropvang zijn verschillend per locatie en per kinderopvang. Je betaalt een vast bedrag per uur en je sluit (meestal) een contract af voor een vast aantal uren per maand.
Heb je een betaalde baan? Dan kan je bij de belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Je krijgt dan een groot deel van de kosten terug.
Er wordt in het kabinet al een tijdje gepraat over gratis kinderopvang in de toekomst, maar of dit de werkelijkheid wordt moeten we nog maar afwachten.
Wanneer moet je een peuter inschrijven voor de peuteropvang of kinderdagverblijf?
Vanuit de kinderopvang adviseert men om je kind zo snel mogelijk in te schrijven. Eigenlijk moet je dat direct doen als je weet dat je zwanger bent! Lees ook deze tips waar je op kan letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf.
Overal zijn wachtlijsten en op deze manier is er hopelijk plek voor je kindje tegen de tijd dat je de opvang nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je als moeder weer wil gaan studeren. In grote steden zijn de wachtlijsten vaak langer dan in kleinere dorpen, hoewel hier in het oosten van het land de wachttijden ook al flink oplopen.
Ik heb zelf nog leuke foto’s van mijn tijd op de peuterspeelzaal en zelfs nog vriendinnen uit die tijd. Gaat jouw kindje naar de peuteropvang of het kinderdagverblijf? Hoe is jouw ervaring?