Pijn en steken in de onderbuik tijdens de zwangerschap zijn natuurlijk ontzettend vervelend en daarnaast ook een beetje zorgwekkend. Zal het nog wel allemaal goed gaan? In de meeste gevallen zijn de steken in de onderbuik geen reden tot paniek, maar hoort het een beetje bij de zwangerschap. Lees wat de mogelijke oorzaken zijn van deze pijn en steken in de onderbuik.
Oorzaken van pijn en steken in de onderbuik
Pijnlijke steken in de onderbuik is iets waar vrouwen sowieso geregeld last van kunnen krijgen, meer dan mannen. Zo heb je natuurlijk de maandelijkse menstruatiepijn die soms stekend en zeurend kan zijn.
Daarnaast zijn er bij vrouwen nog andere oorzaken van pijn en steken in de onderbuik. Vaak is de oorzaak afhankelijk van de plek waar je de steken voelt. Komt de pijn van rechts of links onderin de buik, dan kunnen het je darmen, eileiders of eierstokken zijn. Voel je het midden onderin dan gaat het meestal om de blaas of baarmoeder.
Enkele oorzaken van pijn in de onderbuik
Deze zijn niet direct gerelateerd aan de zwangerschap maar komen soms wel veel voor tijdens een zwangerschap.
-
Buikgriep
Buikgriep gaat ook altijd gepaard met pijn en steken in de onderbuik. Meestal heb je, behalve buikpijn, ook diarree, verhoging of koorts en moet je braken.
-
Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde kans op een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie die veroorzaakt is door bacteriën.
Vaak gaat het gepaard met andere klachten zoals pijn tijdens het plassen, sterk ruikende urine en soms ook vaginale afscheiding. Het komt ook voor dat zwangere dames niets voelen van de blaasontsteking. Ben er altijd alert op, want een blaasontsteking moet behandeld worden!
-
Nierbekkenontsteking
Een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan tot een nierbekkenontsteking. De bacteriën zijn in dit geval via de blaas en urineleiders in de nieren terecht gekomen en hebben daar een ontsteking veroorzaakt. Een nierbekkenontsteking moet direct behandeld worden met een antibioticakuur, zeker als je zwanger bent.
Symptomen kunnen zijn: sterk ruikende urine, pijn tijdens het plassen, duizeligheid, koude rillingen, koorts en verward zijn. Lees hier meer over een nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap.
-
Obstipatie
Langdurige obstipatie, waarbij je minder dan 3 keer per week kunt poepen, kan ook steken in de onderbuik veroorzaken. Daarnaast kan je last hebben van buikkrampen en pijn tijdens het poepen omdat de ontlasting hard en droog is. Obstipatie komt nogal eens voor tijdens een zwangerschap. Lees deze tips tegen obstipatie tijdens de zwangerschap.
-
Menstruatiepijn
Vlak voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie kunnen vrouwen last hebben van menstruatiepijn, een vervelende zeurende en soms stekende pijn in de onderbuik. Deze pijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder.
-
Ovulatiepijn
Rond de ovulatie springt er een eicel uit het eiblaasje en komt deze vrij in de eileider. Er zijn vrouwen die de ovulatie of eisprong kunnen voelen als steken in de onderbuik.
-
Eileider ontsteking
Wanneer er een bacterie via de vagina in de eileider terecht komt, kan deze een ontsteking veroorzaken. De pijn zit dan rechts of links onderin de buik en gaat gepaard met hoge koorts tijdens de zwangerschap.
-
Prikkelbare darm syndroom
Het prikkelbare darm syndroom is een aandoening die vrij vaak voorkomt. Het veroorzaakt regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting. De pijn zit op wisselende plekken in de buik en dus niet lokaal op één plaats.
Er zijn nog meer aandoeningen en ziektebeelden die pijn en steken in de onderbuik veroorzaken, maar het zijn er te veel om ze hier allemaal op te noemen. Ik heb alleen de meest voorkomende of vanzelfsprekende oorzaken van de pijn benoemd. Als je last hebt van buikpijn, zwanger of niet, ga altijd naar je huisarts!
Steken in de onderbuik als je zwanger bent
Soms zijn de steken in de onderbuik direct gelinkt aan de zwangerschap. Lees hieronder welke complicatie of verschijnsel daarbij hoort als je zwanger bent en steken voelt.
-
Bandenpijn
Je baarmoeder hangt in banden aan de bekken vast. Door het toenemende gewicht van je baarmoeder komt er meer druk op de banden te staan wat pijn en steken in de onderbuik kan veroorzaken. De pijn is gelokaliseerd bij je schaambot, vagina, onderrug en soms ook je bovenbenen en billen. Lees hier meer over bandenpijn.
-
Voorweeën
Sommige vrouwen beginnen een aantal weken voor de bevalling al last te krijgen van voorweeën. Dit voelt als pijn en soms ook steken in de onderbuik die ongeveer 30 seconden aanhouden. Het kan zijn dat je hier een paar uur last van hebt en de pijn ongeveer om de 3 minuten terugkeert.
Soms zet de bevalling dan door, maar het kan ook zijn dat je nog een paar weken moet wachten en de pijn gewoon overgaat. Bespreek het wel even met je verloskundige.
-
Bekkenpijn
Bekkenpijn ontstaat wanneer de zachte delen in de bekken te soepel worden en je daarvan last gaat krijgen tijdens bewegen. Soms voel je ineens een stekende pijnscheut. Meestal bij het schaambot of onderrug, het kan doorstralen naar de onderbuik, vagina, heupen en billen. Lees hier meer over bekkenpijn en bekkeninstabiliteit.
-
Innestelingspijn
Ongeveer 9 dagen na de ovulatie gaat het eitje zich innestelen. Hierbij boort het zich in de baarmoeder. Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen als pijn en steken in de onderbuik. De innestelingspijn kan een paar uur duren en gaat dan over.
-
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Wanneer het eitje niet in de baarmoeder maar ergens anders (vaak eileider) gaat innestelen is er sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Na een paar weken kan er scherpe pijn ontstaan links- of rechts onderin de buik.
Ga altijd naar de huisarts als je dit voelt, want de zwangerschap moet dan meteen beëindigd worden aangezien anders de eileider kan knappen.
-
Miskraam
Je wilt er natuurlijk absoluut niet aan denken, maar soms duidt de pijn en steken in de onderbuik op een miskraam. Een miskraam gaat bijna altijd samen met heftige menstruatiekrampen en bloedverlies tijdens de zwangerschap. Neem altijd meteen contact op met je verloskundige als je jezelf zorgen maakt.
Last van steken in je onderbuik als de baby beweegt
Het kan zijn dat je last krijgt van steken in de onderbuik omdat de baby beweegt. Aan het einde van de zwangerschap kunnen deze bewegingen van je kleintje voorweeën veroorzaken en die voorweeën voelen aan als pijn of steken in de onderbuik.
Steken in de onderbuik tijdens de zwangerschap kan je ook krijgen door indalingsweeën, deze weeën kun je krijgen tussen de 30ste en 38ste week van de zwangerschap. De weeën voelen aan als scherpe steken of zeurende pijn die een paar uur kan aanhouden.
Uiteraard kan je ook pijn krijgen in je onderbuik van een overactieve baby. Zeker als je baby nog voldoende ruimte heeft om eens lekker om zich heen te trappen, kan dat voor moeders iets minder prettig zijn en veel pijn in de onderbuik veroorzaken. Meestal worden baby’s het meest actief als jij als moeder rustig bent. Ga je meer bewegen, dan wordt de baby in de baarmoeder een beetje op en neer gewiegd waar die vaak wat slaperig van wordt.
Dus misschien helpt het om even wat te gaan lopen als je baby losgaat in de buik. Naarmate je dichtbij de uitgerekende datum komt zal je baby iets minder beweeglijk zijn omdat er simpelweg minder ruimte is om te bewegen.