blije doos banner
Mamma

Postnatale depressie

Na 40 weken zwangerschap mag je eindelijk jouw baby in de armen nemen, een moment van vreugde dat een nieuw tijdperk aankondigt. Zit je op een roze wolk? Of voel je jezelf na de geboorte van de baby juist neerslachtig of depressief en vind je tot overmaat van ramp jouw baby ook niet zo leuk? Dan kan het zijn dat je last hebt van een postnatale depressie of last van kraamtranen. Schaam jezelf niet, het komt vaak voor en je kunt hier niets aan doen, het overkomt je gewoon! Wat is nou het verschil tussen kraamtranen en een depressie na de zwangerschap?

beste babyfoon bol.com

Wat is een postnatale depressie?

Wanneer je na de geboorte van je baby jezelf maandenlang neerslachtig, prikkelbaar, somber, angstig en onzeker voelt, heb je mogelijk last van een postnatale depressie. Ongeveer 10 tot 20% van de vrouwen die bevallen zijn hebben hier last van. Je bent dus absoluut niet de enige! Wist je dat ook mannen een postnatale depressie kunnen krijgen?
Soms noemt men het ook wel een postpartum (=na de bevalling) depressie of een depressie na de bevalling of zwangerschap.

Een postnatale depressie treedt niet direct na de bevalling op, maar meestal pas vier maanden erna. Vaak is dat ook het moment dat je weer gaat werken na de bevalling of stopt met borstvoeding geven.




Lees de ervaring van een moeder: Ik was niet meteen verliefd op dat kleine wezentje!

Wat is het verschil tussen kraamtranen en postnatale depressie?

Kraamtranen oftewel baby blues uit zich door spontane huilbuien, stemmingswisselingen, gespannenheid, somberheid, moeite met slapen en nervositeit vlak na de bevalling. In de meeste gevallen krijgen vrouwen hiermee te maken rond de 3de of 10de dag na de bevalling en je voelt jezelf na een week weer beter.

Bij een postnatale depressie is dit niet het geval. Deze kan maandenlang aanhouden en heeft een behandeling nodig. Lees hier meer informatie over kraamtranen.

banner billendoekjes waterwipes

Wat zijn oorzaken van een postnatale depressie?

Een depressie overkomt je, dus je hoeft jezelf nooit de schuld te geven! De oorzaken bevinden zich vaak op diverse vlakken zoals biologische, psychische en sociale vlakken. Wat ook een grote rol speelt is of je hier aanleg voor hebt. Komen depressies voor in jouw familie? Dan kan het zijn dat je hier gevoelig voor bent.
Andere oorzaken van een van een postnatale depressie kunnen zijn:

  1. Relatieproblemen of weinig steun van je partner.
  2. Slechte relatie of problemen met je familie.
  3. Financiële problemen.
  4. Hoge eisen aan jezelf stellen als moeder.
  5. Hoge onrealistische verwachtingen van het moederschap.
  6. Moeilijke zwangerschap zoals complicaties.
  7. Eerdere depressies. Kees hier meer over depressies tijdens de zwangerschap.
  8. Verandering in jouw hormoonhuishouding na de bevalling.
  9. Verandering in je lichaam na de bevalling zoals een tekort aan vitamine B6, B12, ijzer en zink of andere bloeddruk of stofwisseling.
  10. Stress (bijvoorbeeld door je partner, de nieuwe situatie of door je werk).

Ervaringsblog van een moeder: Ik was depressief tijdens de zwangerschap

Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?

Er zijn diverse symptomen van postnatale depressie die belangrijk zijn om in de gaten te houden. Heb je het vermoeden dat je hiermee te maken hebt, ben dan vooral eerlijk naar jezelf en naar anderen. Je kunt hier echt niets aan doen en het is juist goed om het te erkennen zodat je behandeld kan worden.

  1. Voortdurend moe zijn.
  2. Angst voor alles.
  3. Je voelt geen grote liefde of affectie voor je baby en je hebt moeite deze te tonen.
  4. Veel huilen.
  5. Nergens zin in hebben, alles is teveel en je kunt niet echt meer genieten.
  6. Prikkelbaar, rusteloos, grote onzekerheid en veel boos.
  7. Concentratieproblemen.
  8. Niet of juist veel en ongezond eten.
  9. Trager denken, reageren en bewegen.
  10. Met de gedachten spelen jezelf of je baby iets aan te doen.
banner billendoekjes waterwipes

Hoe lang duurt een postnatale depressie en behandeling?

Een postnatale depressie verdwijnt niet vanzelf maar moet echt behandeld worden door middel van therapie en medicijnen. Licht daarom op tijd je huisarts in als je vermoedt hier last van te hebben. Hoe eerder je behandeld kunt worden, hoe sneller je kunt genezen. Hoe lang de herstelperiode is, is afhankelijk van de ernst van de depressie.

Het boek van Tilda Timmers: Toen kreeg ik weer lucht is een verhaal van een ervaringsdeskundige die handvatten bied bij de verwerking van de depressie en verwarrende gevoelens.

Postnatale depressie en werken

Of je mag werken ligt geheel aan jezelf. Bij sommige helpt het om hun patroon te doorbreken door te gaan werken omdat ze dan in een andere omgeving komen. Maar andere kunnen het totaal niet opbrengen. Bespreek samen met je therapeut wat voor jou de beste optie is en waar je jezelf het fijnste bij voelt.

Kan je een postnatale depressie voorkomen?

In principe kan je het niet voorkomen, maar je kunt wel de kans erop zo klein mogelijk houden door:

  1. Jezelf goed voor te bereiden op het moederschap (zwangerschapscursus volgen, lezen, praten met andere moeders, bezoeken van fora)
  2. Gezond en gevarieerd eten zodat je alle essentiële vitamines en mineralen binnen krijgt. Kijk eens op de website van het voedingscentrum wat voor jou een goed voedingspatroon is.
  3. Probeer stressvolle situaties te vermijden of tijdig aan te pakken. Verhuizen of verbouwen vlak na de bevalling is bijvoorbeeld een slecht idee!

Lees ook: Postnatale depletie! Moeder zijn en altijd moe!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019