Je kunt de bay kennis laten maken met echte voeding door je kind gepureerde groenten en fruit voor te schotelen. Maar je kunt ook kiezen voor de Rapley methode. Bij deze methode leert de baby spelenderwijs zelf te eten. Wil je weten hoe je deze methode kunt inzetten? Wij vertellen het je!
Wat is de Rapley methode?
Als je jouw baby bijvoeding gaat geven volgens de Rapley methode, laat je de baby zelf het eten pakken en in het mondje stoppen. In plaats van gepureerde groenten of fruit voeren, leg je stukjes groenten en fruit voor de baby en wacht je af wat hij of zij in het mondje stopt.
Op deze manier leert je baby spelenderwijs verschillende vormen en texturen van eten kennen. De baby kan zelf bepalen wat en hoeveel hij of zij eet.
Wanneer beginnen met de Rapley methode?
Tussen de 4 en 6 maanden is het goed om de baby kennis te laten maken met andere voeding dan moedermelk of kunstvoeding. Dit worden ook wel oefenhapjes genoemd. Let er wel altijd goed op of jouw baby wel klaar is voor andere voeding.
Kijkt de baby altijd heel nieuwsgierig naar jouw eten? Misschien dat je het dan eens kunt proberen. Als je start vanaf 4 maanden kan het goed zijn dat de baby nog totaal geen interesse toont in het ‘nieuwe’ eten. Dat is niet erg. Blijf het wel altijd aanbieden. De baby moet echt gaan starten met de bijvoeding als hij of zij 6 maanden oud is.
Hoe werkt het de rapley methode?
Eet altijd samen met de baby aan tafel zodat hij ook ziet dat jullie ook van alles eten. Dat wekt de nieuwsgierigheid. Voor de baby snijd je wat groenten in stukjes die jouw baby goed kan vastpakken en kauwen (dus gekookte groenten). Bijvoorbeeld smalle reepjes, schijfjes of kleine blokjes.
Een goede groente is bijvoorbeeld broccoli. De groenten leg je voor je baby neer. Het kan op een bordje, maar meestal ligt deze snel op de grond. Je kunt het daarom soms beter op de tafel leggen.
Probeer te beginnen met groenten en houd de keuze in het begin nog klein. Zoals 2 soorten groenten. Een baby leert makkelijker fruit eten omdat het zoeter is. Als je ze eerst hiermee kennis laat maken, lusten ze de groenten niet meer.
De groenten die je kunt geven zijn onder andere broccoli, aardappel, bloemkool, stukjes cherrytomaatjes, doperwtjes, komkommer, pompoen en snijbonen. Als je baby de groenten heeft geprobeerd en het lekker vindt, kun je fruit toevoegen zoals appel, banaan, mango, meloen, aardbeien, peer, pruim en perzik.
Als de baby wat meer gewend is aan de Rapley methode, bied dan meerdere keuzes tegelijkertijd aan en varieer in kleur en textuur. Laat de baby telkens zelf kiezen wat hij wil eten en hoeveel. Je geeft het eten dus niet aan! Het gaat er juist om dat je baby zelf alles ontdekt. Je houdt dus geen voedingsschema aan, maar je biedt de baby gewoon elk eetmoment wat keuzes.
Lees ook: Zo eten jij en jouw gezin meer groente!
Handige tips om eten te stimuleren
Je geeft de baby geen eten, behalve de vaste flesvoeding of borstvoeding. Het is de bedoeling dat jouw baby zelf de nieuwe voeding ontdekt. Om hem een beetje te stimuleren, kan je het volgende doen:
- Eet altijd tegelijk met je baby zodat je baby ziet wat jij doet.
- Laat je baby duidelijk zien wat jij doet.
- Forceer nooit iets, maar geef je kind de tijd.
- Maak het leuk en gezellig, zo vind je kind de eetmomenten leuk en dat stimuleert om mee te doen.
Is deze methode van vast voedsel leren eten gevaarlijk?
Bij de Rapley methode is soms de kans dat je kindje stikt in het eten groter. Maar dit kan je voorkomen door ervoor te zorgen dat het voedsel altijd babyvriendelijk is. Dit betekent dat je kleintje het eten kan kauwen zonder tanden.
Harde stukken rauwe wortel of noten kun je dus beter niet geven. Snijd daarnaast de groenten of het fruit altijd goed fijn. Dus in smalle en kleine stukken, die jouw baby wel goed kan vastpakken.
Vergeet ook de druiven en cherrytomaatjes niet in vieren te snijden en verwijder ook alle pitten of pitjes uit de voeding. Zorg er ook voor dat je er altijd bij bent en dat je kind goed rechtop zit.
Mocht de baby toch onverhoopt stikken, raak dan niet in paniek. Lees hier wat je doet als een baby stikt.
Rapley methode voordelen
Voorstanders van de Rapley methode geven aan dat dit de voordelen zijn:
- Het schijnt dat baby’s die leren eten via de Rapley methode sneller leren eten en eerder vertrouwd raken met verschillende texturen van voeding. Mogelijk eten ze dan later ook eerder met de pot mee.
- Je baby leert goed kauwen waardoor de kaakspieren worden ontwikkeld.
- Het scheelt jou als ouder werk omdat je geen apart eten hoeft te maken en je kind niet hoeft te voeren.
- Je kind wordt zelfstandiger omdat hij of zij meteen leert om zelf te eten.
- Je baby leert goed te luisteren naar het verzadigingsgevoel en kan makkelijker stoppen als hij of zij vol zit.
Rapley methode nadelen
De nadelen van deze methode:
- Het wordt een behoorlijke kliederboel aangezien je kind experimenteert met eten. Dit gaat op heel veel andere plekken terecht komen dan in het mondje.
- De kans op verslikken is iets groter. Meestal lost je baby het zelf op door te kokhalzen. Dit is een hele natuurlijke en zelfs goede reactie.
- Zolang het gaat om bijvoeding is er niets aan de hand, maar als je overstapt naar maaltijden via de Rapley methode kan je kind sneller een tekort krijgen aan voedingsstoffen.
- Het eten duurt een stukje langer, omdat je baby de tijd nodig heeft.
Lees ook: Hoe kan je een baby leren kauwen?